1515
Annons

Det är allvar nu

Natten till fredagen besköts en bostad i Malmö med flera skott. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet.

POLISER. Rikspolischefen Anders Thornberg och chefen för Säkerhetspolisen Klas Friberg har samtidigt slagit larm om ökad hotbild och att bristen på politiska beslut drabbar deras verksamheter.
POLISER. Rikspolischefen Anders Thornberg och chefen för Säkerhetspolisen Klas Friberg har samtidigt slagit larm om ökad hotbild och att bristen på politiska beslut drabbar deras verksamheter.Foto:Henrik Montgomery/TT

Samma natt kastade två svartklädda män in en handgranat i en restaurang på Avenyn i Göteborg. Ingen skadades men explosionen orsakade stor ödeläggelse. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet.

Natten till lördagen besköts ett flerfamiljshus vid Fridhemstorget i centrala Malmö. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet.

Samma natt utsattes en församlingslokal i Spånga norr om Stockholm för ett sprängattentat. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet.

Natten till söndagen utsattes två bostäder i Malmö för sprängattentat. En 18-årig man, troligen den ena gärningsmannen, påträffades i det ena huset med livshotande skador.

Detta är last night in Sweden.

Analysen av det gängrelaterade våldet gick trögt i Sverige. Förloppet utmanade självbilden och kopplingen till migrationen gjorde frågan svårhanterad. Faktum är att norska, danska och amerikanska medier var före svenskarna med att upptäcka och påpeka den exceptionella nivån. Det var som att vi inte ville se och i den första förnekelsefasen hellre problematiserade bilden än brottsligheten.

I den andra fasen påpekade man att våldsnivån visserligen har stigit men från historiskt låga nivåer. Det är helt sant. Det fyllerelaterade våldet har minskat drastiskt. Städerna är lugnare nattetid i dag än på 1980-talet.

Men den organiserade brottslighetens våld är systemhotande på ett annat sätt än den olyckliga kombinationen av ungdomar och sprit. I dag har Sverige börjat förstå det. Alla centrala politiker är i alla fall plågsamt medvetna om att Sverige har mycket svåra problem med organiserad brottslighet.

Sverige har tio gånger fler så kallade skjutningar per capita än Tyskland och användningen av sprängvapen - handgranater och bomber - ligger på mexikansk nivå. Sprängdåd mot restauranger och entréer till bostäder är nu näst intill en daglig händelse.

Rikspolischefen Anders Thornberg har i en färsk skrivelse till Justitiedepartementet slagit larm om situationen och vädjat om akuta åtgärder för att polisen ska kunna bekämpa våldet. Han beskriver utvecklingen under hösten som djupt oroande och ger bilden av något som liknar ett regelrätt narkotikakrig. Antalet inblandade är mycket större än de enskilda gärningsmännen. De kriminellas påverkan på bostadsområden, företag, affärer och centrumanläggningar är stor. För varje person som grips eller dödas finns 10 till 15 andra som vill ta hans plats. Risken för att tredje man ska drabbas är hög. Polisen är själv måltavla för den organiserade brottsligheten med attentat mot polisers hem och fordon. 

Thornbergs motoffensiv inbegriper Migrationsverket, Tullverket, Skatteverket, kommuner och landsting som tillsammans måste bekämpa varje del och aspekt av den organiserade brottsligheten. Han vill ha lagändringar för mer effektiva kontroller av fordon, lokaler och personer, särskilt vid landets gränser. Polisen måste få använda sig av biometriska register för att kunna identifiera papperslösa personer. Straffrabatten för ungdomar måste bort för att minderåriga inte ska utnyttjas för grova brott. Socialtjänsten måste ha dygnetruntjour för omhändertagande av minderåriga. Polisen måste få bedriva spaning med kamera.

Hans kollega på Säkerhetspolisen, Klas Friberg, gav i veckan som gick en liknande larmrapport. "Hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år", skrev han i Dagens Nyheter. Bland annat föreligger en mycket hög risk för terrorattentat och han efterlyste akuta lagändringar för att Säkerhetspolisen ska kunna arbeta mer effektivt. 

Bland annat vill han i likhet med Anders Thornberg åter förmå teleoperatörerna att lagra kommunikation, vilket har upphört efter datalagringsdirektivet. Han vill också att regeringen snabbt lagstiftar i enlighet med de utredningsförslag som finns om en mer effektiv digital spaning. Friberg menar att den svenska eftersläpningen redan har skadat Sveriges samarbete med andra länder, vilket är mycket allvarligt.

Att Sverige inte har haft en regering under hösten, och i praktiken inte sedan ett halvår tillbaka på grund av valrörelsen, har inte gynnat de rättsvårdande myndigheterna. Vad värre är tycks den regeringsbildning som man förhandlade om i helgen inte göra saken så mycket bättre. Ett samarbete mellan S, C, MP, L och med stöd av V orkar säkert öka anslagen till polis och åklagare, men den tidigare politiska bristen på probleminsikt har sitt centrum hos MP och C. De är dåligt rustade för att leda den offensiv Thornberg efterlyser. Och att C och L överhuvudtaget har inlett förhandlingar med vänsterblocket och röstat nej till Moderaterna, som har starkt fokus på brottsbekämpning och gränsskydd, visar att de har helt andra prioriteringar.

Kvar att hoppas på finns S och realismen hos Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Men S har inte längre samma styrka och lät sig under lång tid dompteras av MP:s syn på migrationen.

Vilken regering det än blir måste M och S understödja varandra för att minimera småpartiernas ansvarslöshet och bistå de båda polischefernas vädjan. Det är faktiskt unikt att chefen för Säkerhetspolisen och chefen för Rikspolisen samtidigt larmar och vill ha hjälp av en regering som inte finns.


En hållbar linje mot och med Turkiet

Sveriges märkliga politik mot Turkiet får nu allt djupare konsekvenser.

Turkiets president Erdogan på Natomötet i mars.
Turkiets president Erdogan på Natomötet i mars.Foto:Markus Schreiber

Förra veckans förväntade snabbspår in i Nato blev ett tvärstopp. Helgens telefonsamtal mellan president Erdogan och statsminister Magdalena Andersson tycktes inte mildra Turkiets kritik. På måndagen talade initierade bedömare om att processen man nyss trodde skulle ta veckor kan ta flera månader.

Och vad värre är, Finland börjar med all rätt tycka att Sverige är en fripassagerare som inte förstår sin situation. Tonen från Stockholm är att Turkiet bluffar, att USA får fixa en överenskommelse och att man själv knappt har något ansvar. Socialdemokraterna närstående röster som Aftonbladets ledare låter som om man ångrar att ansökan skickades in.

Det duger inte. Ett svenskt och finländskt samtidigt och snabbt medlemskap i Nato är av yttersta vikt. Sverige måste ta ansvar för sin egen politik och för det vi kan påverka.

Den svenska regeringen kan och ska inte i en politisk förhandling utlämna personer som fått asyl. Men en del av de andra frågorna borde gå att reda ut. Att Sverige har hårdare vapenexportrestriktioner mot Turkiet än vad alla andra har är i längden ohållbart. I och med Natointrädet bör vi tillämpa samma regelverk som andra alliansmedlemmar. Svensk vapenexport till Turkiet var mycket liten, så det är mest en symbolisk fråga.

Sverige ska inte heller ha en egen bilateral politik för självstyre i nordöstra Syrien, vilket det principvidriga avtalet med den politiske vilden i riksdagen Kakabaveh stipulerar. Det rimliga för Sverige är att stötta FN:s process för Syriens framtid. Den andra delen av Kakabaveh-avtalet, att Sverige ska ha egna exklusiva utrikesrelationer med den kurdiska väpnade gruppen YPG, bör också rivas upp. YPG var utan tvivel viktiga i kampen mot IS, men Sveriges utrikespolitik kan inte och bör inte styras av ett avtal med en enskild riksdagsledamot.

Kravet att Sverige försvårar möjligheterna för terrororganisationer att samla in och tvätta pengar bör inte heller vara något problem, tvärtom. Det är ett arbete vi kan och ska göra bättre.

I Natoprocessen framåt behöver svensk politik hänga ihop. I värsta fall kommer parlamentariska minimala särintressen att skada Sveriges viktigaste partner i en historiskt ömtålig och farlig situation. Det är dags att Stockholm inser brådskan och sitt ansvar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?