Det är allvar nu

Natten till fredagen besköts en bostad i Malmö med flera skott. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet.

POLISER. Rikspolischefen Anders Thornberg och chefen för Säkerhetspolisen Klas Friberg har samtidigt slagit larm om ökad hotbild och att bristen på politiska beslut drabbar deras verksamheter.
POLISER. Rikspolischefen Anders Thornberg och chefen för Säkerhetspolisen Klas Friberg har samtidigt slagit larm om ökad hotbild och att bristen på politiska beslut drabbar deras verksamheter.Foto:Henrik Montgomery/TT

Samma natt kastade två svartklädda män in en handgranat i en restaurang på Avenyn i Göteborg. Ingen skadades men explosionen orsakade stor ödeläggelse. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet.

Natten till lördagen besköts ett flerfamiljshus vid Fridhemstorget i centrala Malmö. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet.

Samma natt utsattes en församlingslokal i Spånga norr om Stockholm för ett sprängattentat. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet.

Natten till söndagen utsattes två bostäder i Malmö för sprängattentat. En 18-årig man, troligen den ena gärningsmannen, påträffades i det ena huset med livshotande skador.

Detta är last night in Sweden.

Analysen av det gängrelaterade våldet gick trögt i Sverige. Förloppet utmanade självbilden och kopplingen till migrationen gjorde frågan svårhanterad. Faktum är att norska, danska och amerikanska medier var före svenskarna med att upptäcka och påpeka den exceptionella nivån. Det var som att vi inte ville se och i den första förnekelsefasen hellre problematiserade bilden än brottsligheten.

I den andra fasen påpekade man att våldsnivån visserligen har stigit men från historiskt låga nivåer. Det är helt sant. Det fyllerelaterade våldet har minskat drastiskt. Städerna är lugnare nattetid i dag än på 1980-talet.

Men den organiserade brottslighetens våld är systemhotande på ett annat sätt än den olyckliga kombinationen av ungdomar och sprit. I dag har Sverige börjat förstå det. Alla centrala politiker är i alla fall plågsamt medvetna om att Sverige har mycket svåra problem med organiserad brottslighet.

Sverige har tio gånger fler så kallade skjutningar per capita än Tyskland och användningen av sprängvapen - handgranater och bomber - ligger på mexikansk nivå. Sprängdåd mot restauranger och entréer till bostäder är nu näst intill en daglig händelse.

Rikspolischefen Anders Thornberg har i en färsk skrivelse till Justitiedepartementet slagit larm om situationen och vädjat om akuta åtgärder för att polisen ska kunna bekämpa våldet. Han beskriver utvecklingen under hösten som djupt oroande och ger bilden av något som liknar ett regelrätt narkotikakrig. Antalet inblandade är mycket större än de enskilda gärningsmännen. De kriminellas påverkan på bostadsområden, företag, affärer och centrumanläggningar är stor. För varje person som grips eller dödas finns 10 till 15 andra som vill ta hans plats. Risken för att tredje man ska drabbas är hög. Polisen är själv måltavla för den organiserade brottsligheten med attentat mot polisers hem och fordon. 

Thornbergs motoffensiv inbegriper Migrationsverket, Tullverket, Skatteverket, kommuner och landsting som tillsammans måste bekämpa varje del och aspekt av den organiserade brottsligheten. Han vill ha lagändringar för mer effektiva kontroller av fordon, lokaler och personer, särskilt vid landets gränser. Polisen måste få använda sig av biometriska register för att kunna identifiera papperslösa personer. Straffrabatten för ungdomar måste bort för att minderåriga inte ska utnyttjas för grova brott. Socialtjänsten måste ha dygnetruntjour för omhändertagande av minderåriga. Polisen måste få bedriva spaning med kamera.

Hans kollega på Säkerhetspolisen, Klas Friberg, gav i veckan som gick en liknande larmrapport. "Hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år", skrev han i Dagens Nyheter. Bland annat föreligger en mycket hög risk för terrorattentat och han efterlyste akuta lagändringar för att Säkerhetspolisen ska kunna arbeta mer effektivt. 

Bland annat vill han i likhet med Anders Thornberg åter förmå teleoperatörerna att lagra kommunikation, vilket har upphört efter datalagringsdirektivet. Han vill också att regeringen snabbt lagstiftar i enlighet med de utredningsförslag som finns om en mer effektiv digital spaning. Friberg menar att den svenska eftersläpningen redan har skadat Sveriges samarbete med andra länder, vilket är mycket allvarligt.

Att Sverige inte har haft en regering under hösten, och i praktiken inte sedan ett halvår tillbaka på grund av valrörelsen, har inte gynnat de rättsvårdande myndigheterna. Vad värre är tycks den regeringsbildning som man förhandlade om i helgen inte göra saken så mycket bättre. Ett samarbete mellan S, C, MP, L och med stöd av V orkar säkert öka anslagen till polis och åklagare, men den tidigare politiska bristen på probleminsikt har sitt centrum hos MP och C. De är dåligt rustade för att leda den offensiv Thornberg efterlyser. Och att C och L överhuvudtaget har inlett förhandlingar med vänsterblocket och röstat nej till Moderaterna, som har starkt fokus på brottsbekämpning och gränsskydd, visar att de har helt andra prioriteringar.

Kvar att hoppas på finns S och realismen hos Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Men S har inte längre samma styrka och lät sig under lång tid dompteras av MP:s syn på migrationen.

Vilken regering det än blir måste M och S understödja varandra för att minimera småpartiernas ansvarslöshet och bistå de båda polischefernas vädjan. Det är faktiskt unikt att chefen för Säkerhetspolisen och chefen för Rikspolisen samtidigt larmar och vill ha hjälp av en regering som inte finns.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?