Annons

Den parlamentariska stabiliteten är en illusion

LEDARE. Den politiska krisen runt Arbetsförmedlingen visar nästan övertydligt vad det innebär att landet styrs av en minoritetsregering. En sådan måste alltid vara beredd på att söka majoriteter i riksdagen, och när man inte gör det riskerar regeringen att falla.

INGEN MAJORITET. Stefan Löfven, Isabella Lövin, Annie Lööf och Jan Björklund – partiledarna som slöt januariöverenskommelsen. Vänsterpartiet är inte utan inflytande, tvärtom.
INGEN MAJORITET. Stefan Löfven, Isabella Lövin, Annie Lööf och Jan Björklund – partiledarna som slöt januariöverenskommelsen. Vänsterpartiet är inte utan inflytande, tvärtom.Foto:Henrik Montgomery/TT

Detta kan låta som självklarheter, men i svensk debatt finns en omhuldad myt beträffande minoritetsregeringar. Den går ut på att det normala i Sverige är minoritetsregeringar och att det går utmärkt att regera ändå, bland annat tack vare särskilda omröstningsregler för budgeten.

Men fram till 2010 har det antingen varit majoritetsregeringar eller minoritetsregeringar med majoritetsunderlag. Den klassiska socialdemokratiska regeringen hade stöd av VPK och under några år på 1990-talet av Centerpartiet. Åren 1998–2002 stödde sig Göran Persson på ett underlag bestående av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Borgerliga regeringar har regerat i majoritet fram till 2010. Bildtregeringen 1991–1994 hade ett stadigt stöd av Ny Demokrati, även om det skedde vissa skärmytslingar och man talade inte utåt om samarbetet.

Det som hände 2010 var att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Fredrik Reinfeldt regerade vidare men det blev en reformlös mandatperiod. Förslaget om ett femte jobbskatteavdrag, som skulle ha införts under den perioden, lades aldrig fram, mycket på grund av att det inte hade stöd av Sverigedemokraterna.

Mandatperioden 2014–2018 klarades för att oppositionen lovade att inte rösta ned regeringens budget.

Och nu regeras Sverige med hjälp av januariöverenskommelsen.

Detta samarbete marknadsfördes som en mycket stabil lösning, trots att de fyra partierna inte har en majoritet av riksdagsmandaten. Det bygger på antagandet att Vänsterpartiet aldrig skulle göra gemensam sak med borgerliga partier.

Men nu vet vi att det är precis det som kan hända. Kanske blir det till slut inget misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Men i så fall beror det på att Moderaterna inte vill markera mot regeringen i just den här frågan, eller på att Jonas Sjöstedt förklarar sig nöjd med eftergifter som regeringen kan komma att göra.

Men om regeringens kris avvärjs så är det i varje fall inte för att det skulle vara otänkbart för Vänsterpartiet att göra gemensam sak med M, KD och SD.

Januariöverenskommelsen har fått kritik för att den knyter ihop partier som inte alls delar uppfattning på centrala politikområden. Den har kritiserats från vänster för att den tvingar regeringen att lägga fram liberal politik. Den har kritiserats från andra hållet för att januarikonstellationen inte avspeglar den högermajoritet som egentligen finns i riksdagen.

Men nu ser vi att samarbetet inte ens förmår leverera stabilitet – det som var ett av de viktigaste argumenten för samarbetet.

Myten om minoritetsregerandet har mer och mer blivit ett socialdemokratiskt narrativ, i takt med att partiets väljarstöd har avtagit. Detta resonemang har behövts eftersom det inte längre finns förutsättningar för en vänstermajoritet. Socialdemokraterna hade en mycket olycklig tid under oppositionsåren 2006–2014 och vill inte hamna där igen. Två år, 2015 och 2019, har Socialdemokraterna regerat på en borgerlig budget. Stefan Löfven har överlevt flera politiska kriser, bland annat misstroendehot. Han har avsatt ministrar på order av oppositionen men alltid stått ut med förnedringen – det viktigaste är att vara kvar i Rosenbad.

Januariöverenskommelsen är ett resultat av Socialdemokraternas oöverträffade förmåga att maktmanövrera i kombination med att Centerpartiet och Liberalerna hade bestämt sig för att ett stöd till Ulf Kristersson skulle innebära makt åt Sverigedemokraterna.

Men det är lätt att konstatera att en alliansregering eller Ulf Kristerssons ”3–2–1-lösning” hade blivit mer stabil än den nuvarande konstellationen. Den skulle visserligen kunna fällas om vänstersidan och Sverigedemokraterna gjorde gemensam sak, men det är ändå mindre sannolikt. Detta med tanke på att de borgerliga partierna och SD sedan några år har i stort sett samma ekonomiska politik.

C och L var noga med att regeringssamarbetet inte skulle underställas Vänsterpartiets inflytande. Men det är precis vad som hände. Centerpartiets och Liberalerna lovade något som de från början visste var felaktigt. Sådant brukar väljarna ogilla.


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?