Annons

Den inställda framtiden är vår

LEDARE. Med över 350 000 bekräftade fall världen över är det fortfarande många frågor om coronaviruset som är höljda i dunkel. Uppskattningar om dess dödlighet och antalet smittade är präglade av betydande osäkerhet. Några saker är experterna emellertid säkra på.

FRAMTIDSTRO? Trots att äldre utgör den främsta riskgruppen, är det tydligt att åtgärderna mot smittspridningen slår oproportionerligt hårt mot yngre generationer.
FRAMTIDSTRO? Trots att äldre utgör den främsta riskgruppen, är det tydligt att åtgärderna mot smittspridningen slår oproportionerligt hårt mot yngre generationer.Foto:Erik Svensson

Att ålder är den främsta och mest betydande riskfaktorn är väl underbyggt. På en presskonferens under måndagen underströk statsepidemiolog Anders Tegnell att det allra viktigaste fortsatt är att skydda de äldre. I sitt tal till nationen på söndagskvällen vände sig statsministern direkt till personer över 70 år och uppmanade dessa att begränsa sina sociala kontakter, för både deras egen hälsas skull och samhällets förmåga att ta hand om dem.

Trots att äldre utgör den främsta riskgruppen, är det tydligt att åtgärderna mot smittspridningen slår oproportionerligt hårt mot yngre generationer medan riskgrupper förskonas. Unga är inte oövervinnerliga, som WHO:s generalsekreterare påpekat. Men coronaviruset är inte yngre generationers främsta hot. Mer överhängande är hotet om en inställd framtid.

Regeringens rekommendation till gymnasier och högskolor att bedriva distansutbildning är ett exempel där den förväntade nyttan inte justerats för den orättvisa generationspåfrestningen. Kanske låg åtgärden nära till hands eftersom samhällets kostnad för den är liten. Grupperna som påverkas kan i det korta perspektivet helt enkelt ta hand om sig själva. Det står i stor kontrast mot effekterna av att stänga ner grund- och förskolor, där föräldrarna skulle tvingas hem.

Samtidigt är det svårt att begränsa ungdomars kontakter på fritiden, som tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke påpekat. Men det finns även uppenbara risker att stängningen av gymnasier slår olika hårt mot enskilda elever. I vissa fall kan elever från skolor där den digitala kompetensen är svag kollektivt missgynnas.

För självständiga elever är inte stängningen nödvändigtvis ett problem, trots att delar av betygsunderlaget försvinner med Skolverkets beslut att ställa in nationella proven. Värre är det för elever i behov av struktur. I värsta fall kan betygen bli lidande och därmed utsikterna att komma in på universitetet. För dem som strävar högre än vad betygen tillåter brukar det finnas en andra chans genom högskoleprovet. Även den dörren har stängts under våren 2020.

I väntan på nästa steg i livet får ungdomar sysselsätta sig med annat. Att ta det välkända sabbatsåret har dock inte enbart tappat i attraktionskraft utan även möjlighet när världens länder sluter sig inåt.

Vad om körkort, då? För att minska smittspridningen har Trafikverket från och med måndagen ställt in både befintliga och nya bokningar för att skriva körkortsprov. Tidigast i maj kan det bli tal om att öppna upp möjligheten igen. Undantag görs dock för körkortsbehörigheter inom samhällskritiska områden som taxi, buss och lastbil. På vilket sätt dessa är en mindre smittorisk är oklart.

Exemplen där yngre generationers framtidsplaner begränsas kan tyckas triviala, men har enorm individuell betydelse. Ändå är dessa petitesser i jämförelse med den ekonomiska avgrund som hotar möta dagens unga vuxna. Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden, har i ett av sina uppmärksammade uttalanden påpekat att en hel generation håller på att förlora sin framtid.

En oproportionerligt stor del av smittskyddsarbetet tycks i dag bäras av yngre generationer, medan det finns flera exempel på att personer över 70 år tar lättvindigt på råden om social distansering. Lösningen på att riskgrupper avsäger sig eget ansvar kan inte tillåtas vara att ungdomars framtid begränsas genom en sakteligen färd mot ekonomisk depression.

För vad är det egentligen för framtid som kommer att besjungas under försommaren 2020 och de nästkommande åren – finns där jobb? Finns där framtidstro? Politiker måste göra det till en prioritet att se till att det som väntar på andra sidan tröskeln för de yngre generationerna inte är massarbetslöshet och en förlorad välfärd. Det är inte enbart den äldre generationen som är hotad.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?