Annons

Den gröna högern visar vägen framåt

Med knapp marginal röstade Europaparlamentet i veckan för att minska unionens utsläpp med 60 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Den körde därmed över EU-kommissionen som föreslog att det nuvarande klimatmålet på 40 procent i stället ökar till 55 procent. Medlemsländerna ska nu anta sin position i ministerrådet, sedan tar förhandlingar vid.

GREAT. Boris Johnson har blivit ett alltmer lysande exempel på hur den gröna högern visar vägen framåt. Han omfamnar den nya tekniken och talar med hoppfullhet för framtiden.
GREAT. Boris Johnson har blivit ett alltmer lysande exempel på hur den gröna högern visar vägen framåt. Han omfamnar den nya tekniken och talar med hoppfullhet för framtiden.Foto:Leon Neal

Gröna på vänsterkanten har jublat över parlamentets position. De är i gott sällskap av miljöorganisationer, som gärna hade sett en ännu högre procentsats. Parlamentet avvisade samtidigt kommissionens förslag att inkludera borttagning av utsläpp för att nå klimatmålet, ett förslag som mötte stor kritik från miljörörelsen när det presenterades.

I klimatarbetet kommer skogen, som naturligt binder kol i stammar och grenar, och den revolutionerande CCS-tekniken, som dammsuger luften på koldioxid, att spela en allt viktigare roll. Ändå finns det ett motstånd inom miljörörelsen mot precis denna typ av innovationer. Det förvånar inte. Teknikfientligheten inom den gröna vänstern är djupt rotad.

Miljörörelsen uppmanar ofta politiker och allmänheten att lyssna på experterna. Samtidigt avvisar den konsekvent sådant som ligger utanför de egna ideologiska skygglapparna. Forskningen pekar på att tekniken för infångning och lagring av koldioxid behöver skalas upp. Bland annat FN:s klimatpanel (IPCC) lägger stor vikt vid CCS-tekniken för att begränsa de globala utsläppen. Trots det är den gröna vänstern skeptisk. CCS-tekniken betraktas som ett svepskäl för att fortsätta i gamla hjulspår. Miljöpartiet och Greenpeace är två aktörer som stämt in i retoriken.

Samma irrationella motstånd hyser den gröna vänstern mot kärnkraft. Det är en i princip koldioxidfri energikälla som bidrar till att tränga undan smutsig el från bland annat kolkraftverk. Enligt FN:s klimatrapport från 2018 behöver kärnkraften öka med mellan 91 och 190 procent till 2050 om uppvärmningen ska kunna begränsas. Men den gröna vänsterns motstånd är inte logiskt, det är ideologiskt. Den vill helt enkelt inte se kärnkraft som en del av lösningen, så den avfärdas.

I onsdags gick årets Nobelpris i kemi till forskarna som utvecklade gensaxen, Crispr-Cas9. Den möjliggör att med hög precision förändra arvsmassan hos organismer, och har en rad användningsområden. Exempelvis kan man ta fram ris som inte tar upp tungmetaller ur marken, eller ta fram andra egenskaper som gör grödor mer resurseffektiva. Påhejad av miljöorganisationer och den gröna europeiska partigruppen, beslutade EU-domstolen för två år sedan att tolka gensaxen på ett sätt som gör att dörren i princip stängs för sådan växtförädling.

I sitt första tal som premiärminister lovade Boris Johnson att befria Storbritannien från EU:s strikta regelverk för modifierade grödor. Sedan dess har han blivit ett alltmer lysande exempel på hur den gröna högern visar vägen framåt. Han omfamnar den nya tekniken och talar med hoppfullhet för framtiden. Under hösten kommer han att presentera ett åtgärdspaket för en grön industriell revolution i Storbritannien.

I den ingår bland annat att landet ska bli ledande på CCS-teknik: ”En teknologi jag knappt trodde var möjlig, men som jag nu är en fullständig evangelist för”, menar premiärministern. För att främja grön energi ska satsningar på förnybara energislag skalas upp. Men även den nya generationens kärnkraft (SMR), som kan serietillverkas i fabrik, väntas ha en plats i Boris Johnsons klimatvision.

I grunden ser den gröna vänstern människan som ett problem. Hon måste ändra sitt beteende, i stället för att förlita sig på ny teknik. Men människan är också en del av lösningen. Den nya tekniken är ett praktexempel på hur mänsklig innovationskraft kommer att vara vägledande ur klimatkrisen. Detta förstår den gröna högern, som genom öppenhet och pragmatism ger skäl till hoppfullhet. Det kan den gröna vänstern, med sin skrämselretorik, aldrig göra.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?