1515

Den gröna högern visar vägen framåt

Med knapp marginal röstade Europaparlamentet i veckan för att minska unionens utsläpp med 60 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Den körde därmed över EU-kommissionen som föreslog att det nuvarande klimatmålet på 40 procent i stället ökar till 55 procent. Medlemsländerna ska nu anta sin position i ministerrådet, sedan tar förhandlingar vid.

GREAT. Boris Johnson har blivit ett alltmer lysande exempel på hur den gröna högern visar vägen framåt. Han omfamnar den nya tekniken och talar med hoppfullhet för framtiden.
GREAT. Boris Johnson har blivit ett alltmer lysande exempel på hur den gröna högern visar vägen framåt. Han omfamnar den nya tekniken och talar med hoppfullhet för framtiden.Foto:Leon Neal

Gröna på vänsterkanten har jublat över parlamentets position. De är i gott sällskap av miljöorganisationer, som gärna hade sett en ännu högre procentsats. Parlamentet avvisade samtidigt kommissionens förslag att inkludera borttagning av utsläpp för att nå klimatmålet, ett förslag som mötte stor kritik från miljörörelsen när det presenterades.

I klimatarbetet kommer skogen, som naturligt binder kol i stammar och grenar, och den revolutionerande CCS-tekniken, som dammsuger luften på koldioxid, att spela en allt viktigare roll. Ändå finns det ett motstånd inom miljörörelsen mot precis denna typ av innovationer. Det förvånar inte. Teknikfientligheten inom den gröna vänstern är djupt rotad.

Miljörörelsen uppmanar ofta politiker och allmänheten att lyssna på experterna. Samtidigt avvisar den konsekvent sådant som ligger utanför de egna ideologiska skygglapparna. Forskningen pekar på att tekniken för infångning och lagring av koldioxid behöver skalas upp. Bland annat FN:s klimatpanel (IPCC) lägger stor vikt vid CCS-tekniken för att begränsa de globala utsläppen. Trots det är den gröna vänstern skeptisk. CCS-tekniken betraktas som ett svepskäl för att fortsätta i gamla hjulspår. Miljöpartiet och Greenpeace är två aktörer som stämt in i retoriken.

Samma irrationella motstånd hyser den gröna vänstern mot kärnkraft. Det är en i princip koldioxidfri energikälla som bidrar till att tränga undan smutsig el från bland annat kolkraftverk. Enligt FN:s klimatrapport från 2018 behöver kärnkraften öka med mellan 91 och 190 procent till 2050 om uppvärmningen ska kunna begränsas. Men den gröna vänsterns motstånd är inte logiskt, det är ideologiskt. Den vill helt enkelt inte se kärnkraft som en del av lösningen, så den avfärdas.

I onsdags gick årets Nobelpris i kemi till forskarna som utvecklade gensaxen, Crispr-Cas9. Den möjliggör att med hög precision förändra arvsmassan hos organismer, och har en rad användningsområden. Exempelvis kan man ta fram ris som inte tar upp tungmetaller ur marken, eller ta fram andra egenskaper som gör grödor mer resurseffektiva. Påhejad av miljöorganisationer och den gröna europeiska partigruppen, beslutade EU-domstolen för två år sedan att tolka gensaxen på ett sätt som gör att dörren i princip stängs för sådan växtförädling.

I sitt första tal som premiärminister lovade Boris Johnson att befria Storbritannien från EU:s strikta regelverk för modifierade grödor. Sedan dess har han blivit ett alltmer lysande exempel på hur den gröna högern visar vägen framåt. Han omfamnar den nya tekniken och talar med hoppfullhet för framtiden. Under hösten kommer han att presentera ett åtgärdspaket för en grön industriell revolution i Storbritannien.

I den ingår bland annat att landet ska bli ledande på CCS-teknik: ”En teknologi jag knappt trodde var möjlig, men som jag nu är en fullständig evangelist för”, menar premiärministern. För att främja grön energi ska satsningar på förnybara energislag skalas upp. Men även den nya generationens kärnkraft (SMR), som kan serietillverkas i fabrik, väntas ha en plats i Boris Johnsons klimatvision.

I grunden ser den gröna vänstern människan som ett problem. Hon måste ändra sitt beteende, i stället för att förlita sig på ny teknik. Men människan är också en del av lösningen. Den nya tekniken är ett praktexempel på hur mänsklig innovationskraft kommer att vara vägledande ur klimatkrisen. Detta förstår den gröna högern, som genom öppenhet och pragmatism ger skäl till hoppfullhet. Det kan den gröna vänstern, med sin skrämselretorik, aldrig göra.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?