Annons

Den gröna högern visar vägen framåt

Med knapp marginal röstade Europaparlamentet i veckan för att minska unionens utsläpp med 60 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Den körde därmed över EU-kommissionen som föreslog att det nuvarande klimatmålet på 40 procent i stället ökar till 55 procent. Medlemsländerna ska nu anta sin position i ministerrådet, sedan tar förhandlingar vid.

GREAT. Boris Johnson har blivit ett alltmer lysande exempel på hur den gröna högern visar vägen framåt. Han omfamnar den nya tekniken och talar med hoppfullhet för framtiden.
GREAT. Boris Johnson har blivit ett alltmer lysande exempel på hur den gröna högern visar vägen framåt. Han omfamnar den nya tekniken och talar med hoppfullhet för framtiden.Foto:Leon Neal

Gröna på vänsterkanten har jublat över parlamentets position. De är i gott sällskap av miljöorganisationer, som gärna hade sett en ännu högre procentsats. Parlamentet avvisade samtidigt kommissionens förslag att inkludera borttagning av utsläpp för att nå klimatmålet, ett förslag som mötte stor kritik från miljörörelsen när det presenterades.

I klimatarbetet kommer skogen, som naturligt binder kol i stammar och grenar, och den revolutionerande CCS-tekniken, som dammsuger luften på koldioxid, att spela en allt viktigare roll. Ändå finns det ett motstånd inom miljörörelsen mot precis denna typ av innovationer. Det förvånar inte. Teknikfientligheten inom den gröna vänstern är djupt rotad.

Miljörörelsen uppmanar ofta politiker och allmänheten att lyssna på experterna. Samtidigt avvisar den konsekvent sådant som ligger utanför de egna ideologiska skygglapparna. Forskningen pekar på att tekniken för infångning och lagring av koldioxid behöver skalas upp. Bland annat FN:s klimatpanel (IPCC) lägger stor vikt vid CCS-tekniken för att begränsa de globala utsläppen. Trots det är den gröna vänstern skeptisk. CCS-tekniken betraktas som ett svepskäl för att fortsätta i gamla hjulspår. Miljöpartiet och Greenpeace är två aktörer som stämt in i retoriken.

Samma irrationella motstånd hyser den gröna vänstern mot kärnkraft. Det är en i princip koldioxidfri energikälla som bidrar till att tränga undan smutsig el från bland annat kolkraftverk. Enligt FN:s klimatrapport från 2018 behöver kärnkraften öka med mellan 91 och 190 procent till 2050 om uppvärmningen ska kunna begränsas. Men den gröna vänsterns motstånd är inte logiskt, det är ideologiskt. Den vill helt enkelt inte se kärnkraft som en del av lösningen, så den avfärdas.

I onsdags gick årets Nobelpris i kemi till forskarna som utvecklade gensaxen, Crispr-Cas9. Den möjliggör att med hög precision förändra arvsmassan hos organismer, och har en rad användningsområden. Exempelvis kan man ta fram ris som inte tar upp tungmetaller ur marken, eller ta fram andra egenskaper som gör grödor mer resurseffektiva. Påhejad av miljöorganisationer och den gröna europeiska partigruppen, beslutade EU-domstolen för två år sedan att tolka gensaxen på ett sätt som gör att dörren i princip stängs för sådan växtförädling.

I sitt första tal som premiärminister lovade Boris Johnson att befria Storbritannien från EU:s strikta regelverk för modifierade grödor. Sedan dess har han blivit ett alltmer lysande exempel på hur den gröna högern visar vägen framåt. Han omfamnar den nya tekniken och talar med hoppfullhet för framtiden. Under hösten kommer han att presentera ett åtgärdspaket för en grön industriell revolution i Storbritannien.

I den ingår bland annat att landet ska bli ledande på CCS-teknik: ”En teknologi jag knappt trodde var möjlig, men som jag nu är en fullständig evangelist för”, menar premiärministern. För att främja grön energi ska satsningar på förnybara energislag skalas upp. Men även den nya generationens kärnkraft (SMR), som kan serietillverkas i fabrik, väntas ha en plats i Boris Johnsons klimatvision.

I grunden ser den gröna vänstern människan som ett problem. Hon måste ändra sitt beteende, i stället för att förlita sig på ny teknik. Men människan är också en del av lösningen. Den nya tekniken är ett praktexempel på hur mänsklig innovationskraft kommer att vara vägledande ur klimatkrisen. Detta förstår den gröna högern, som genom öppenhet och pragmatism ger skäl till hoppfullhet. Det kan den gröna vänstern, med sin skrämselretorik, aldrig göra.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera