1515
Annons

Den ekonomiska politiken bör styra regeringsfrågan

LEDARE. Annie Lööfs presskonferens på måndagen var klargörande. Det finns inga politiska förutsättningar att Centerpartiet och Socialdemokraterna ska komma överens. Centerpartiets ”kravlista” möttes av alltför vaga svar från Socialdemokraterna, enligt Annie Lööf.

HAVERERADE SAMTAL. Annie Lööf meddelade på måndagen att hon lämnar förhandlingarna med Stefan Löfven. Hennes utflykt till andra sidan blockgränsen visade var den verkliga skiljelinjen finns i ekonomisk politik.
HAVERERADE SAMTAL. Annie Lööf meddelade på måndagen att hon lämnar förhandlingarna med Stefan Löfven. Hennes utflykt till andra sidan blockgränsen visade var den verkliga skiljelinjen finns i ekonomisk politik.Foto:Stina Stjernkvist/TT

På punkt efter punkt har Centerpartiet mött motstånd. Annie Lööf nämnde särskilt områdena arbetsmarknad, bostadsmarknad och skatter.

Annie Lööf var kritisk mot att LO hade getts vetorätt och att Vänsterpartiet hade fått igenom hela sin kravlista i regeringssamtalen. Hon borde inte vara förvånad. LO är en del av det socialdemokratiska partiet och är representerat i dess mäktigaste beslutsorgan. Vänsterpartiets röster behövs för att en Löfvenregering ska släppas fram (men däremot inte för att en sådan regering ska få igenom framtida budgetar). Därför är det fullt logiskt att V-ledaren ställer höga krav.

På onsdag kommer Centerpartiet att lägga ned sina röster i voteringen om statsbudget för 2019. Om Liberalerna agerar likadant kommer M/KD-budgeten att vinna över övergångsregeringens budgetförslag.

Då kommer skattesänkningar att genomföras redan vid årsskiftet. Det blir tillskott till försvaret och polisen. Det blir en borgerlig ekonomisk politik.

Detta ger en viktig signal i regeringsbildningsprocessen. Budgetomröstningen visar var majoriteten i riksdagen ligger.

Den ekonomiska politiken är alltid basen för regeringsmakten. Ett regeringsunderlag är i huvudsak ett underlag för ekonomisk politik. Andra politiska frågor kan beslutas med andra majoriteter, precis som under Göran Perssons samarbete med V och MP 1998–2006

Det finns en tydlig samsyn i ekonomiska frågor mellan allianspartierna och Sverigedemokraterna. Denna samsyn ska naturligtvis användas – i ekonomiska frågor. Andra frågor behöver inte blandas in i ett budgetunderlag.

Sverigedemokraterna kommer inte att kunna villkora sitt stöd för budgeten med frågor som inte hör hemma där. Det enda skarpa vapen som SD har är att rösta på ett rödgrönt budgetalternativ, och det är mindre sannolikt med tanke på SD-sympatisörernas preferenser för borgerlig ekonomisk politik.

Ett stöd för budgeten ger helt enkelt inte Sverigedemokraterna makt på områden där deras ståndpunkter avviker från alla andra partier.

De här sakerna bör Annie Lööf och Jan Björklund begrunda. Tyvärr har de har slagit fast som ett faktum att en ren alliansregering skulle ge Sverigedemokraterna inflytande och dessutom gjort detta till ett moraliskt ställningstagande.

Men Sverigedemokraterna har med sin storlek möjlighet att fälla avgörandet i alla blockskiljande omröstningar. Detta skulle gälla även om alliansen hade varit större än de rödgröna, eftersom SD inte har för vana att lägga ned sina röster i slutvoteringar.

På presskonferensen beskrev Annie Lööf förhandlingarna med Stefan Löfven som besvärliga och att hon har fått motsägelsefulla svar. Hon sa att "Socialdemokraterna är vana vid ett helt annat sorts samarbete", alltså att de är ovana att inte få bestämma allt. Och hon hyllade samarbetet inom alliansen.

Det viktigaste resultatet av regeringsförhandlingarna med S är att de tydliggjorde de enorma skillnader i ekonomisk politik som finns på ömse sidor blockgränsen. Det förklarar varför blocköverskridande överenskommelser i ekonomiska frågor inte har skett under de senaste decennierna.

Efter de havererade förhandlingarna står det alltså – återigen – klart att skatter, bidrag, arbetsmarknadsregler och bostadspolitik är områden som är djupt präglade av ideologi.

Slutsatsen för C och L bör vara att återgå till alliansen, bidra till att hålla ihop den och sluta baktala den, visa integritet och vara trogna sina politiska ståndpunkter.

Det blir troligen en alliansbudget som kommer att gälla för 2019. Det är ingen tillfällighet utan ett uttryck för hur riksdagens majoritet i ekonomiska frågor ser ut.

Detta borde ge utslag också i regeringsfrågan, där Ulf Kristersson är den rimliga statsministerkandidaten.


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?