1515

Demokrati i Belarus är inom räckhåll

LEDARE. Nu när det belarusiska folket samlat mod för att stå upp mot regimen, och bestämt sig för att försöka göra sig av med diktatorn Alexandr Lukasjenko, kan detta bara sluta på två olika sätt. President Lukasjenko gör som Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj – lämnar ifrån sig makten och flyr in i exil i Ryssland – eller så möter statsmakten det folkliga upproret med ett sådant förtryck och våld att befolkningens ork och ansträngningar tryter.

DEMOKRATIRÖRELSE. I det patriarkala landet Belarus har oppositionen under sommaren 2020 letts av kvinnor, och tillvägagångssättet har varit fredliga demonstrationer och icke-våldsprotester.
DEMOKRATIRÖRELSE. I det patriarkala landet Belarus har oppositionen under sommaren 2020 letts av kvinnor, och tillvägagångssättet har varit fredliga demonstrationer och icke-våldsprotester.Foto:Czarek Sokolowski

Omvärlden, främst pådrivet av de nordiska och baltiska länderna, har uttryckt sitt djupa missnöje med regimens hantering av valet och de efterföljande demonstrationerna. EU håller under fredagen (14/8) ett extrainkallat utrikesministermöte, med Belarus på dagordningen och där sanktioner mot Belarus och Lukasjenko kommer att diskuteras.

Till detta börjar vi se tecken på att regimen börjar vackla. Landets inrikesminister har bett om ursäkt för vissa gripanden och många politiska aktivister har släppts ur arresten. Statstjänstemän har sagt upp sig och poliser och soldater har kastat sina uniformer i protest mot övervåldet. Samtidigt som detta sker sitter oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja i Litauen, efter att ha tvingats till landsflykt av regimen, och uppmanar till fredliga demonstrationer och icke-våldsprotester. Tichanovskaja ställde upp i presidentvalet med två vallöften: att frige alla politiska fångar och att arrangera ett nytt, fritt presidentval, i vilket hon själv inte skulle ställa upp. Hon blev på så vis den enda oppositionskandidat som lyckats samla hela oppositionen bakom sig, och folkets gensvar har varit enormt.

Tiotusentals demonstrerar för frihet och demokrati runtom i hela Belarus och kvinnor och män bildar mänskliga kedjor, likt de i Baltikum på 90-talet, mot regimens försök att splittra folket. Arbetarna på två av landets största fabriker strejkar i protest, även inom andra yrkeskategorier strejkas det. Kanske kan drömmen om ett demokratiskt Belarus bli verklighet?

Demokratirörelsen i Belarus har funnits länge, men den har aldrig haft seger så här nära inom räckhåll. Betydande risker finns dock. Vi kan anta att Ryssland kommer att göra allt de kan för att påverka ett eventuellt demokratiskt val i Belarus för att säkerställa en Kremlvänlig president som inte för Belarus närmare EU. Då vore sommarens manifestationer förgäves, om en despot byts ut mot en annan.


Innehåll från byBrickAnnons

Rätt digitala arbetsplats – en förutsättning för en lyckad hybrid arbetsplats

Varje företag är unikt – och den framtida hybrida arbetsplatsen kommer därför att se olika ut. 

IT-företaget byBrick har lanserat sin lösning byBrick Workplace.

– Vi tar ansvar för hela IT-arbetsplatsen. Det gör att små- och medelstora företag kan fokusera på sin kärnverksamhet, säger Josef Nord, vice vd på byBrick Operations.

Den pågående pandemin har lett till att distansarbetet har kommit för att stanna. Arbetsplatser blir hybrida där många oftast jobbar utanför kontoret.

Det gör att företag kan spara stora utgifter på lokalkostnader, samtidigt som möjligheten öppnas att lättare hitta ny talang som kan anställas och arbeta på distans.

– Företag måste ha en genomtänkt policy för hur distansarbetet ska gå till. Ska man anställa folk i andra länder eller regioner, kan man inte ha en policy om att ibland ha möten fysiskt, då det inte är inkluderande. Man måste vara konsekvent. Allt ska kunna levereras digitalt, även onboarding säger Josef Nord.

byBrick Workplace är en molnbaserad digital arbetsplats för små- och medelstora företag som bygger på Microsoft 365.

Med den kan företag fokusera på sina kärnuppgifter samt utveckla arbetssätt och en företagskultur för att dra nytta av de konkurrensfördelar en riktig hybridarbetsplats medför. 

byBrick kan hjälpa vid distansarbete

I traditionella IT-miljöer behöver IT-personal konfigurera utrustningen på ett kontor. Genom byBrick Workplace skickas all nödvändig utrustning direkt från byBricks lager till hemmakontoret där medarbetaren bara behöver packa upp datorn och logga in med sitt företagskonto. Här ingår även ett modernt intranät, med kommunikations- och fildelningslösningar.

– All mjukvara, anpassningar och säkerhetsinställningar appliceras direkt genom molnet så den anställde kan börja arbeta. Detta minskar tiden för onboarding signifikant, förklarar Josef Nord.

Begreppet ”hybrid arbetsplats” är vagt då det kan innebära olika grad av möjligheter att arbeta på distans.

– Med policyn Fully Remote ska hela arbetsplatsen vara designad för att alla ska kunna jobba 100 procent på distans. Med Remote By Design jobbar man mest på distans, men kommer in ibland på kontoret. Oavsett mognadsgrad så stödjer våra IT-arbetsplatstjänster företagets behov, i dag och i framtiden avslutar Josef Nord. 

Om byBrick 

byBrick Operations tillhandahåller IT-outsourcing och IT-arbetsplatstjänster till små och medelstora organisationer. byBrick grundades 2004 och har kontor i Stockholm, Västerås, Örebro och Göteborg.

Boka en fri genomlysning av er IT och molnmiljö genom att besöka www.bybrick.se/di eller ringa 010 709 40 50.

Mer från byBrick

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med byBrick och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?