Annons

Demokrati i Belarus är inom räckhåll

LEDARE. Nu när det belarusiska folket samlat mod för att stå upp mot regimen, och bestämt sig för att försöka göra sig av med diktatorn Alexandr Lukasjenko, kan detta bara sluta på två olika sätt. President Lukasjenko gör som Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj – lämnar ifrån sig makten och flyr in i exil i Ryssland – eller så möter statsmakten det folkliga upproret med ett sådant förtryck och våld att befolkningens ork och ansträngningar tryter.

DEMOKRATIRÖRELSE. I det patriarkala landet Belarus har oppositionen under sommaren 2020 letts av kvinnor, och tillvägagångssättet har varit fredliga demonstrationer och icke-våldsprotester.
DEMOKRATIRÖRELSE. I det patriarkala landet Belarus har oppositionen under sommaren 2020 letts av kvinnor, och tillvägagångssättet har varit fredliga demonstrationer och icke-våldsprotester.Foto:Czarek Sokolowski

Omvärlden, främst pådrivet av de nordiska och baltiska länderna, har uttryckt sitt djupa missnöje med regimens hantering av valet och de efterföljande demonstrationerna. EU håller under fredagen (14/8) ett extrainkallat utrikesministermöte, med Belarus på dagordningen och där sanktioner mot Belarus och Lukasjenko kommer att diskuteras.

Till detta börjar vi se tecken på att regimen börjar vackla. Landets inrikesminister har bett om ursäkt för vissa gripanden och många politiska aktivister har släppts ur arresten. Statstjänstemän har sagt upp sig och poliser och soldater har kastat sina uniformer i protest mot övervåldet. Samtidigt som detta sker sitter oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja i Litauen, efter att ha tvingats till landsflykt av regimen, och uppmanar till fredliga demonstrationer och icke-våldsprotester. Tichanovskaja ställde upp i presidentvalet med två vallöften: att frige alla politiska fångar och att arrangera ett nytt, fritt presidentval, i vilket hon själv inte skulle ställa upp. Hon blev på så vis den enda oppositionskandidat som lyckats samla hela oppositionen bakom sig, och folkets gensvar har varit enormt.

Tiotusentals demonstrerar för frihet och demokrati runtom i hela Belarus och kvinnor och män bildar mänskliga kedjor, likt de i Baltikum på 90-talet, mot regimens försök att splittra folket. Arbetarna på två av landets största fabriker strejkar i protest, även inom andra yrkeskategorier strejkas det. Kanske kan drömmen om ett demokratiskt Belarus bli verklighet?

Demokratirörelsen i Belarus har funnits länge, men den har aldrig haft seger så här nära inom räckhåll. Betydande risker finns dock. Vi kan anta att Ryssland kommer att göra allt de kan för att påverka ett eventuellt demokratiskt val i Belarus för att säkerställa en Kremlvänlig president som inte för Belarus närmare EU. Då vore sommarens manifestationer förgäves, om en despot byts ut mot en annan.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?