Hoppa till innehållet

Annons

Demokraternas haveri ett amerikanskt kristecken

Det har varit katastrofala dagar för det amerikanska Demokratiska partiet. 

KATASTROF. Demokraternas talman Nancy Pelosi river sönder president Trumps tal i direktsändning.
KATASTROF. Demokraternas talman Nancy Pelosi river sönder president Trumps tal i direktsändning.Foto: Alex Brandon

I söndags för första gången på 50 år vann Kansas City Chiefs från den mörkröda Trump-prärien finalen i Super Bowl mot San Francisco 49:ers, eller ”Nancy Pelosi 49ers”, som presidentens stab sa före matchen. Det är lika symboliskt tungt som om Nytorgsfolkets Hammarby skulle få storstryk av Sillastrybarnas Mjällby.

I tisdags försökte Demokraterna genomföra sitt första primärval i delstaten Iowa, först ut i processen för att ta fram en presidentkandidat som kan slå Donald Trump i valet den 3 november. Det utvecklades till ett tekniskt, politiskt och demokratiskt fiasko. Rösträkningstekniken fungerade inte, en ny app som skulle säkra röstförfarandet havererade, rösträkningen fick göras om och allt blev försenat.

Det är en mardrömsstart för Demokraterna och slår in djupa kilar av misstro mot ett rösträkningssystem som gång på gång tycks befinna sig på u-landsnivå. Om inte Demokraternas organisation ens kan räkna röster, vad kan de då? Kan man lita på de övriga primärvalen under vårvintern? Vem vann egentligen?

Samma dag på kvällen höll Donald Trump presidentens årliga State-of-the-union-tal inför Kongressen. Han gillar amerikanska kärnvärden som kapitalism och rejäla börsuppgångar och ägnade hela talet åt att rada upp allt som går bra i USA. En del han sa var överdrivet, annat var helt riktigt. USA har tillväxt, reallöneökningar, en bättre arbetsmarknad och högre börsvärden jämfört med förra året och särskilt jämfört med den historiskt djupa ekonomiska kris som den förra administrationen förknippas med.

Trump kan med rätta berömma sig av att leda ett land i ekonomisk framgång. Jobbtillväxt och förmögenhetsbildning sker som vanligt mest ute vid kusterna och den sociala misären är svårartad i tidigare industribygder och jordbruksdistrikt, men den bild Trump ger ligger i fas med den breda amerikanska allmänhetens. Jobben blir fler, börsen stiger, handelsavtalen är lite mer rimliga och det är lite mer pengar kvar i slutet av månaden.

Det är inte ett soligt 1980-tal men amerikansk tillväxt under Trumps period ligger stadigt mellan två och tre procent och ytterst få amerikaner beklagar det. Lika lite beklagar man att soldater i Afghanistan återförenas med sina familjer, vilket presidenten lät ske på läktaren mellan en ovetande småbarnsmamma och hennes make. Man kan tycka det är teatraliskt men det är en verklighet för många.

Under hela talet sitter Demokraternas talman Nancy Pelosi på podiet bakom Trump och bläddrar i utskriften. När presidenten är klar reser hon sig upp och river sönder det, mitt framför kamerorna och i direktsändning. Trump vägrade visserligen att ta henne i hand i inledningen av ceremonin men hon tar konfrontationen till nya nivåer och i nyhetsrapporteringen efteråt blir hennes gest huvudsaken.

Under onsdagskvällen, efter denna tidnings pressläggning, väntas därtill senaten fria presidenten i en riksrättsprocess som på det hela mest lyckades misskreditera Demokraternas tidigare favorit, Joe Biden.

Om de senaste dagarnas snedsteg är betecknande för tillståndet hos Demokraterna kommer Trump att sitta fyra år till. Det är lätt att underskatta honom då han helt kapat presidentämbetets traditionella lojalitet mot det politiska och mediala etablissemanget. Han talar i stället direkt och oavbrutet till sina kärnväljare och de förstår vad han menar och uppskattar hans lojalitet mot dem.

Han är en mästare i att med större och mindre gester signalera kulturell tillhörighet och att han står på deras sida, i krig och fred och i med- och motgång. Demokraternas strategi hittills tyder på att de inget lärt och inget förstått. De kompletterar och förstärker Trumps bild av att de inte förstår sig på vanligt folk.

Den enda kraft som skulle kunna utmana honom på allvar är en modererande, ickepolariserande person som tar fasta på amerikanska väljare som strävar uppåt och som tröttnat på Trumps teater. Kanske är Mike Bloomberg en sådan, men det Demokratiska partiet är just nu en dålig plattform om man vill nå framgång i amerikansk politik. De gör allt fel. Och Republikanerna är helt i händerna på Trump.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från EbbotAnnons

Techbolaget Ebbot har utvecklat en GPT-modell för kundsupport

Senaste året har kantats av en AI-hysteri med ChatGPT i spetsen, vilket har gjort att många företag fått upp ögonen för tekniken, inte minst potentialen för kundsupport. Den snabba utvecklingen inom AI är något som techbolaget Ebbot tagit tillvara på, som nu lanserar nu sin egenutvecklade GPT-modell - skräddarsydd för kundsupport.

Att använda AI för att automatisera kundsupport är inte något helt nytt påfund. Tekniken har dock inte alltid levt upp till förväntningarna, vilket gjort att många företag har antagit en avvaktande ställning till AI chatbotar. 

Sen kom ChatGPT och förändrade allt. 

– Den snabba utvecklingen av AI och framför allt ChatGPT har förändrat både företagens och konsumenternas inställning till- och förväntningar på chatbotar och sättet man kan interagera med dem, säger Oliver Young, Product Manager på Ebbot.

Ebbot är ett svenskt techbolag som har utvecklat chatbots- och AI-teknik sedan 2018. Därmed har de i första hand fått uppleva hur attityden till chatbotar på marknaden snabbt har skiftat från skepticism till entusiasm, med en nu stark tilltro till deras förmåga och potential.

En del företag har redan hoppat på trenden att använda sig av tjänster som är integrerade med generellt tränade GPT-modeller. Det finns dock en hel del nya utmaningar som kommer med detta, förklarar Oliver Young:

– Risken med att använda en chatbotsleverantör som saknar en egen GPT-modell är att man tappar kontrollen över sin datasäkerhet och personuppgiftshantering. Detta på grund av att många tredjepartslösningar lagrar datan utanför EU, där andra regler och lagar om personuppgiftshantering gäller.

Som svar på marknadens efterfrågan har Ebbot utvecklat sin egen GPT-modell, baserad på samma teknologi som ChatGPT, men med en viktig skillnad; Ebbots modell hostad inom EU och anpassad för att endast svara utifrån företagsspecifika data.

– Med EbbotGPT kan vi säkerställa att chatboten endast svarar på företagsspecifika data. Något som är oerhört viktigt inom kundsupport där man absolut inte vill riskera att boten hittar på egna svar, såsom att boten rekommenderar en konkurrerande produkt eller tjänst, säger Oliver Young.

Förutom att EbbotGPT är skräddarsydd för att användas för kundsupport, berättar Oliver Young att den nya modellen även har förändrat sättet för hur chatbotar byggs och administrerats i Ebbot-plattformen:

– Till skillnad från hur chatbotar tidigare byggdes i plattformen, kan man nu bygga en helt ny chatbot på bara några minuter. Till exempel kan en FAQ-fil (vanliga frågor) användas som träningsdata. Efter träningen kan chatboten generera en oändlig mängd unika svar baserat på innehållet i FAQ:n. Den här snabbare processen för att skapa chatbotar innebär också att det blir mer kostnadseffektivt att utveckla och underhålla en chatbot, vilket ger fler företag och organisationer möjlighet att skaffa en.

Den nya GPT-modellen lanseras i början av september vilket gör Ebbot till det första svenska företaget som erbjuder en egen GPT-modell som är skräddarsydd för kundsupport. 

Företag kan redan nu anmäla intresse på Ebbots hemsida här.  

Om Ebbot

Ebbot erbjuder en plattform för att skapa bättre kundupplevelser online med hjälp av AI. Ebbot grundades 2018 och har idag kontor i Stockholm och Göteborg. 

Läs mer på ebbot.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ebbot och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera