Decemberöverenskommelsen måste få ett slut

LEDARE. Det finns knappast några politiska ledare som längre försvarar decemberöverenskommelsen. Ändå fick samma anda fortsätta råda under hela förra mandatperioden. Nu när en ny riksdag är på plats gäller det att partierna visar att de inte på nytt vill ha ett DÖ-liknande arrangemang. Tydligast ligger denna bevisbörda på Centerpartiet och Liberalerna.

AGERA. Annie Lööf och Jan Björklund bör använda budgeten för att lägga fram sin egen och alliansens politik.
AGERA. Annie Lööf och Jan Björklund bör använda budgeten för att lägga fram sin egen och alliansens politik.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Decemberöverenskommelsen handlade om att den största ”konstellationen” skulle få igenom sin budget. För att undvika att riksdagsmajoriteten skulle ge utslag i budgetomröstningen lovade den näst största konstellationen att inte rösta för ett eget gemensamt budgetalternativ. Dessa konstellationer var den S-ledda respektive den M-ledda.

På debattplats i torsdagens Dagens industri beskrev Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson hur de ser på budgetarbetet i riksdagen. Deras viktigaste budskap var att Moderaterna tänker lägga fram en motion som svar på övergångsregeringens budgetproposition. Denna skuggbudget ska grunda sig på Moderaternas och alliansens politik.

Centerpartiet och Liberalerna bör ansluta sig till denna budgetmotion. Att inte göra det är samma sak som att lägga grunden för en ny decemberöverenskommelse.

Finansminister Magdalena Andersson redogjorde i veckan för vilka principer som ska gälla för övergångsregeringens budgetproposition. Det blir en budget utan nya reformer men också utan nya besparingar. Undantaget är sänkt skatt för pensionärer, något som partierna är överens om och som det är bråttom med för att Skatteverket ska hinna ta med det i skattetabellerna.

Man får utgå från att Magdalena Andersson ser en möjlighet i denna ”avskalade” budget, att det inte ska bli någon strid om den i riksdagen. Det var gissningsvis därför som hon påpekade att en ny regering genast efter sitt tillträde kan arbeta fram en ändringsbudget med politiskt innehåll.

Men regeringen är avsatt av en riksdagsmajoritet och är av konstitutionella skäl förhindrade att driva politik. Och i riksdagen ska naturligtvis det politiska arbetet fortgå.

Socialdemokraterna i riksdagen är inte förhindrade att driva sin politik; det är bara övergångsregeringen som inte bör gör det. I själva verket vore det bra om S i en egen budgetmotion ger uttryck för vilka politiska prioriteringar som partiet vill göra.

Oavsett vilket ställningstagande S gör bör C och L antingen stödja Elisabeth Svantessons alliansskuggbudget eller lägga fram egna motioner. Allra märkligast vore om C och L röstar ja till övergångsregeringens budget (eller en eventuell S-motion). Den som hävdar att ett sådant ställningstagande skulle vara rimligt för att det ännu inte finns en regering har missförstått riksdagens roll. Parlamentarismen bygger på att partier lägger fram sin egen politik, kompromissar och i slutänden röstar på det minst dåliga förslaget.

Kärnan i decemberöverenskommelsen var att några partier skulle låta bli att agera för sin politik för att undvika att Sverigedemokraterna fick avgörandet. Därmed skulle dessa partier släppa fram en annan politik än den egna. Arrangemanget har i efterhand kritiserats över hela det politiska spektrumet, men följdfrågorna har i stor utsträckning uteblivit. Med andra ord: Vad menar politikerna när de kritiserar DÖ? Tänker de stå upp för sin egen politik, även om den löper risk att få stöd av Sverigedemokraterna? Agerandet i budgetprocessen kommer att ge svar på frågan.

Sent på torsdagen justerade riksdagens kulturutskott sitt betänkande om public service. Allianspartierna och Sverigedemokraterna gjorde gemensam sak och fällde den avgångna regeringens förslag om avtalstidens längd, en fråga med principiell innebörd.

I en lång rad sakfrågor under hela den gångna mandatperioden har alliansen och Sverigedemokraterna landat i samma slutsats. De fem partierna har därefter röstat på samma förslag i kammaren.

Alla partier borde redan i dag kunna ge besked om att de tänker lägga fram sina egna budgetförslag. Att strida för sin politik är det uppdrag de har fått av sina väljare.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

Coronavaccin i pulverform

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett coronavaccin som bereds i pulverform för inhalation. 

Under 2020 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, idogt fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och i år även covid-19. I ett nytt projekt, som finansieras av Vinnova, utvecklar de en vaccinationsplattform mot luftburna virus, med covid-19 som första vaccinkandidat.

Bilda ett första skydd

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation.

– När det toxikologiska programmet på slutberedningen är genomförd kommer vi förbereda oss för kliniska studier. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger:

– I princip alla vaccin måste förvaras kallt i exakt rätt temperatur och många aktörer begränsas av just logistiken kring vaccinet. Den beredningsform som tas fram för vår vaccinkandidat ser ut att kunna vara stabil i rumstemperatur vilket kommer att vara en stor fördel för global distribution och hållbarhet.

Hormon ska bromsa hiv-dna

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat kommer ISR snart att inleda nya, kliniska studier på två sajter i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första kvartalet 2021 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger:

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa. 

Samarbete med kinesiskt bolag

Under början av året slöt ISR dessutom ett avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är attutveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. Tillsammans arbetat de nu intensivt med preklinisk utveckling och tittar bland annat på beredningsformer för bäst effekt och upptag i levern.

– Anledningen att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett. Vår utvecklingsportfölj kan låta som en stor blandning, men i allt vi utvecklar står immunsystemet i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2021 – det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss, avslutar Ola Winqvist.

Läs mer om ISR och deras arbete här. 

 Om ISR Immune System Regulation

ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar.

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?