Annons

De stängda gränserna är oförsvarliga

LEDARE. Det är inte enbart EU-samarbetet som har krackelerat under våren, utan också det nordiska. 

SKADAT SAMARBETE. Samtidigt som svenskar stängs ute från Danmark, skapar det långa köer på Öresundsbron när danskar reser tillbaka från Sverige. Men smittan är inte enkelriktad.
SKADAT SAMARBETE. Samtidigt som svenskar stängs ute från Danmark, skapar det långa köer på Öresundsbron när danskar reser tillbaka från Sverige. Men smittan är inte enkelriktad.Foto:Johan Nilsson/TT

En efter en har våra grannländer stämplat svenskar som personae non gratae. Den 15 juni var gränsöppningarnas dag, men Sverige var exkluderat.

Danmark öppnade i måndags upp gränsen för Tyskland, Norge och Island. Finland öppnade gränsen för alla nordiska länder med undantag för Sverige. Norge likaså, men tillåter resor till och från Gotland som anses vara mindre smittodrabbat. Osäkerheten för svenskar gör att varken Norge, Danmark eller Finland är bland de tio länder som UD häver reseavrådan för den 30 juni.

Det är ett nederlag att man efter årtionden av integration stjälper de förbindelser som vuxit fram mellan regioner och länder. Effekterna är långtgående, flera gränsövergångar är sömlöst integrerade.

Landshövdingarna i Västerbotten och Norrbotten har tillsammans med sina motsvarigheter i Finland och Norge vädjat om en regional gränsöppning. Norrbottens landshövding menar att man är ”bekymrad över smittspridningen”, men ”väldigt bekymrad” över de stängda gränserna.

Samma vädjan har ekat i södra Sverige. I sommar fyller Öresundsbron 20 år, men firandet av förbindelsen mellan Sverige och Danmark lär få vänta. Medan svenskar stängs ute är danskar välkomna hit och utnyttjar också den möjligheten. Efter Kristi himmelsfärdshelgen var köbildningen över Öresundsbron mot den danska gränsen sex kilometer lång. Men smittan är inte enkelriktad. Obalansen skapar friktion.

När Danmark talar om en öppning mot Sverige är det mot Öresundsregionen som diskuteras. Det är givetvis av oumbärlig betydelse för såväl södra som norra Sverige att grannländernas restriktioner lättar. Samtidigt borde det vara oacceptabelt att enbart öppna för vissa delar av Sverige.

Andra länders regeringar kan inte tillåtas sätta upp gränser inom landet. Dessutom blir en regional öppning i praktiken meningslös när den fria rörligheten i Sverige är återställd. Redan under presskonferensen när regeringen meddelade de slopade reserestriktionerna inom landet ökade försäljningen av tågbiljetter. Det norska försöket att skydda norrmän från stockholmare, men tillåta resor till Gotland, är dömt att misslyckas.

Sverige behöver bli inbjuden till den nordiska gemenskapen igen, men det måste gälla hela landet. Något annat är inte försvarbart, inte ens ur smittosynpunkt.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?