1515
Annons

De nya industrivännerna

På kort tid har några viktiga svenska företag signalerat nya riktningar. 

GRÖN. Miljöpartiets ledning Isabella Lövin och Per Bolund. Det finns klara fördelar på finansmarknaden att ha en regering som ställer höga miljökrav.
GRÖN. Miljöpartiets ledning Isabella Lövin och Per Bolund. Det finns klara fördelar på finansmarknaden att ha en regering som ställer höga miljökrav.

Det statliga flygplatsföretaget Swedavia har sagt att man vill avveckla Bromma flygplats och skjuta på expansionen av Arlanda. Preem har dragit tillbaka sin omtalade ansökan om att utöka raffinaderiet av olja i Lysekil för att istället storsatsa på biobränslen. Vattenfall har aviserat att man vill lägga ned det stora nybyggda stenkolskraftverket utanför Hamburg. Volvo Cars sa i veckan upp 650 anställda på grund av kompetensväxling från förbränningsmotorer till eldrift. Skandia meddelade att man ska avyttra alla investeringar i företag som producerar fossila bränslen.

Krafterna och trenderna bakom besluten skiftar något men kan sammanfattas av två ord: klimat och miljö. De är nu de mest styrande faktorerna på marknaderna. De pressar branscher mot avveckling och lyfter nya och andra till skyarna.

De globala teknik- och marknadskrafterna är de viktigaste. Solcellsenergi är billigare än kolkraft och vindkraft är mycket konkurrenskraftigt. Vätgas har blivit mycket billigare att producera och görs alltmer storskaligt och ser faktiskt ut att kunna bli en stabilisator i ett system som vilar på sol och vind. Ett sådant energisystem ändrar en rad industrier, men för fordonssektorn innebär det att det blir billigare och bättre att köra elbil.

Nästa nivå som påverkar vår världsdel är EU:s utsläppshandelssystem och de alltmer skärpta kraven för fordons utsläpp av koldioxid. Utsläppshandeln pressar alla fossilbaserade kraftslag och utsläppskraven på bilarna går mot noll gram CO2 per kilometer. EU:s så kallade klimatpakt har också en styrande effekt då marknaderna vet att fler gröna politiska beslut med säkerhet kommer.

I den svenska politiska miljön spelar Miljöpartiets nu sexåriga regeringsinnehav roll. Det är lätt att irritera sig på MP, ofta med all rätt, men om man driver företag i Sverige är MP helt klart en kraft att förhålla sig till då partiet förstärker globala och europeiska trender. Preems beslutssituation var en ganska illustrativ bild. Styrelsen skulle förhålla sig till att trenderna på oljemarknaden är glasklara, att EU trycker på för att få bort fossila bränslen och att den svenska regeringen på grund av MP är mycket avvisande till utbyggnadsplaner. Så blev det som det blev.

När man pratar med bedömare i och nära industrin står det klart att Miljöpartiets gärning är betydelsefull. Av fyra skäl.

I botten ligger den svenska klimatlagen, genomdriven under S-MP-regeringens första mandatperiod. Den är ett styrdokument som anger riktning och ambition. Man kan naturligtvis välja att inte ta den på allvar, men alla partier har valt att stå bakom den. 

Nästa kraft är Fossilfritt Sverige som inrättades av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015. Fossilfritt Sverige har under åren arbetat fram 21 branschvisa färdplaner mot fossilfritt som täcker nästan hela näringslivet. 450 företag har frivilligt anslutit sig till initiativet. Att medverka i en färdplan har successivt kommit att bli en svensk kvalitetsstämpel för branscher och företag för att visa att man tar klimatfrågan på allvar. För investerare är det riskfyllt att sitta fast i företag som inte har anslutit sig.

Andra specifikt svenska pådrivande krafter är sådant som klimatklivet, industriklivet och reduktionsplikten som ger incitament för grön omställning och 50 miljarder i statliga gröna krediter.

Men man pratar också om att Miljöpartiets blotta existens i regeringen är en enskild faktor. Eftersom de globala trenderna är så tydliga finns det en fördel att den svenska politiska miljön är extra tydlig då den skapar försprång. Att ligga i framkant vad gäller grön teknik är inte bara ett sätt att vinna kunder utan just nu också det säkraste sättet att fånga och behålla investerarnas intresse.

Det var omskakande för en lång rad bolagsledningar runt om i världen när den amerikanska fondjätten Blackrock i vintras gav en skarp varning till alla företag som inte snabbar på omställningen till fossilfritt. Blackrock menar att den globala uppvärmningen är den största marknadsrisken man någonsin sett. I somras hotade man att avsätta ordförandena i 55 olika bolag, däribland Fortum och AB Volvo, för att de är för långsamma. I sådana lägen är svenska miljöpartistiska initiativ som klimatlag, fossilfria färdplaner, klimatkliv och reduktionsplikter ett stöd för svenska företag. De kan visa världens bankirer att de arbetar med en regering som ligger långt fram och hela tiden trycker på.

Denna omständighet ställer nya krav på oppositionen. Det håller inte att bara gnälla på detaljer i MP:s politik. Ett regeringsskifte är i realiteten en affärsrisk om det gröna trycket på näringslivet försvinner eller försvagas. M har störst ansvar här och bör i god tid uttala att nuvarande gröna policys i stort ligger fast.

För övrigt borde kungen kalla till klimatkonselj. Han har prioriterat miljöfrågan sedan 1970-talet. Bjud in ansvariga från valda delar av näringsliv och politik i olika omgångar under ett par år till slottet och låt dem informera om hur de arbetar med klimatfrågan.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?