De nya industrivännerna

På kort tid har några viktiga svenska företag signalerat nya riktningar. 

GRÖN. Miljöpartiets ledning Isabella Lövin och Per Bolund. Det finns klara fördelar på finansmarknaden att ha en regering som ställer höga miljökrav.
GRÖN. Miljöpartiets ledning Isabella Lövin och Per Bolund. Det finns klara fördelar på finansmarknaden att ha en regering som ställer höga miljökrav.

Det statliga flygplatsföretaget Swedavia har sagt att man vill avveckla Bromma flygplats och skjuta på expansionen av Arlanda. Preem har dragit tillbaka sin omtalade ansökan om att utöka raffinaderiet av olja i Lysekil för att istället storsatsa på biobränslen. Vattenfall har aviserat att man vill lägga ned det stora nybyggda stenkolskraftverket utanför Hamburg. Volvo Cars sa i veckan upp 650 anställda på grund av kompetensväxling från förbränningsmotorer till eldrift. Skandia meddelade att man ska avyttra alla investeringar i företag som producerar fossila bränslen.

Krafterna och trenderna bakom besluten skiftar något men kan sammanfattas av två ord: klimat och miljö. De är nu de mest styrande faktorerna på marknaderna. De pressar branscher mot avveckling och lyfter nya och andra till skyarna.

De globala teknik- och marknadskrafterna är de viktigaste. Solcellsenergi är billigare än kolkraft och vindkraft är mycket konkurrenskraftigt. Vätgas har blivit mycket billigare att producera och görs alltmer storskaligt och ser faktiskt ut att kunna bli en stabilisator i ett system som vilar på sol och vind. Ett sådant energisystem ändrar en rad industrier, men för fordonssektorn innebär det att det blir billigare och bättre att köra elbil.

Nästa nivå som påverkar vår världsdel är EU:s utsläppshandelssystem och de alltmer skärpta kraven för fordons utsläpp av koldioxid. Utsläppshandeln pressar alla fossilbaserade kraftslag och utsläppskraven på bilarna går mot noll gram CO2 per kilometer. EU:s så kallade klimatpakt har också en styrande effekt då marknaderna vet att fler gröna politiska beslut med säkerhet kommer.

I den svenska politiska miljön spelar Miljöpartiets nu sexåriga regeringsinnehav roll. Det är lätt att irritera sig på MP, ofta med all rätt, men om man driver företag i Sverige är MP helt klart en kraft att förhålla sig till då partiet förstärker globala och europeiska trender. Preems beslutssituation var en ganska illustrativ bild. Styrelsen skulle förhålla sig till att trenderna på oljemarknaden är glasklara, att EU trycker på för att få bort fossila bränslen och att den svenska regeringen på grund av MP är mycket avvisande till utbyggnadsplaner. Så blev det som det blev.

När man pratar med bedömare i och nära industrin står det klart att Miljöpartiets gärning är betydelsefull. Av fyra skäl.

I botten ligger den svenska klimatlagen, genomdriven under S-MP-regeringens första mandatperiod. Den är ett styrdokument som anger riktning och ambition. Man kan naturligtvis välja att inte ta den på allvar, men alla partier har valt att stå bakom den. 

Nästa kraft är Fossilfritt Sverige som inrättades av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015. Fossilfritt Sverige har under åren arbetat fram 21 branschvisa färdplaner mot fossilfritt som täcker nästan hela näringslivet. 450 företag har frivilligt anslutit sig till initiativet. Att medverka i en färdplan har successivt kommit att bli en svensk kvalitetsstämpel för branscher och företag för att visa att man tar klimatfrågan på allvar. För investerare är det riskfyllt att sitta fast i företag som inte har anslutit sig.

Andra specifikt svenska pådrivande krafter är sådant som klimatklivet, industriklivet och reduktionsplikten som ger incitament för grön omställning och 50 miljarder i statliga gröna krediter.

Men man pratar också om att Miljöpartiets blotta existens i regeringen är en enskild faktor. Eftersom de globala trenderna är så tydliga finns det en fördel att den svenska politiska miljön är extra tydlig då den skapar försprång. Att ligga i framkant vad gäller grön teknik är inte bara ett sätt att vinna kunder utan just nu också det säkraste sättet att fånga och behålla investerarnas intresse.

Det var omskakande för en lång rad bolagsledningar runt om i världen när den amerikanska fondjätten Blackrock i vintras gav en skarp varning till alla företag som inte snabbar på omställningen till fossilfritt. Blackrock menar att den globala uppvärmningen är den största marknadsrisken man någonsin sett. I somras hotade man att avsätta ordförandena i 55 olika bolag, däribland Fortum och AB Volvo, för att de är för långsamma. I sådana lägen är svenska miljöpartistiska initiativ som klimatlag, fossilfria färdplaner, klimatkliv och reduktionsplikter ett stöd för svenska företag. De kan visa världens bankirer att de arbetar med en regering som ligger långt fram och hela tiden trycker på.

Denna omständighet ställer nya krav på oppositionen. Det håller inte att bara gnälla på detaljer i MP:s politik. Ett regeringsskifte är i realiteten en affärsrisk om det gröna trycket på näringslivet försvinner eller försvagas. M har störst ansvar här och bör i god tid uttala att nuvarande gröna policys i stort ligger fast.

För övrigt borde kungen kalla till klimatkonselj. Han har prioriterat miljöfrågan sedan 1970-talet. Bjud in ansvariga från valda delar av näringsliv och politik i olika omgångar under ett par år till slottet och låt dem informera om hur de arbetar med klimatfrågan.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?