Annons

De liberalkonservativa

Anders Borg och Carl Bildt satt bredvid varandra på riksdagens läktare när statsminister Fredrik Reinfeldt läste upp regeringsförklaringen den 6 oktober 2006. Alliansen hade vunnit valet och de skulle utnämnas till finans- respektive utrikesminister.

FÖRFATTARE. Carl Bildt och Anders Borg, aktuella med var sin bok, är båda exempel på politiska ledare som företräder breda svenska intressen.
FÖRFATTARE. Carl Bildt och Anders Borg, aktuella med var sin bok, är båda exempel på politiska ledare som företräder breda svenska intressen.Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

De hade arbetat med varandra förr då Bildt var ung statsminister och Borg ännu yngre sakkunnig på statsrådsberedningen. Då var det tidigt 1990-tal, Berlinmuren och Sovjetunionen nyss fallna, kalla kriget slut, kärnvapenhotet över och liberalismen i alla dess varianter var den segrande ideologin, därtill med amerikanskt luftunderstöd. Tiden var revolutionärt positiv. 

Nu 2006 såg världen fortsatt ljus ut. Den långa raden av svåra kriser som skulle förmörka allting fanns inte ens i de mest vilda fantasier.  Uppstramning av socialförsäkringssystemen och starkare incitament för arbete hade varit valets stora fråga och var den nya regeringens fokus.

Borg och Bildt har nu utkommit med var sin bok, ”Finansministern” (recenserad av Tobias Wikström 1/11) och ”Den nya oredans tid”. Böckerna är helt olika till sina karaktärer, den ena ett bokslut över åtta år som finansminister, den andra ett försök att beskriva skiftet i världsläget som började under Bildts tid som utrikesminister. Men de har gemensamma beröringspunkter och att läsa dem parallellt är fascinerande.

Carl Bildt rör sig över historien och världen med en lätthet som annars endast Henry Kissinger kan göra. Han har en stark känsla för gränser i tiden och i geografier. Kraften i Perikles öppna havsrike i östra Medelhavet, slavernas inåtvända utveckling på slätterna längs Dneprs högra strand, det osmanska rikets såriga möte med det habsburgska i Bosniens berg, nationalstatens dubbelnatur efter westfaliska freden, Rysslands rädsla för de västeuropeiska arméerna som nyss nådde Moskvas förorter där Ikeas varuhus nu tronar, den anglosaxiska plötsliga instabiliteten, kinesiskt ägande i fiberkablar längs Stilla havets botten och Immanuel Kant i Königsberg, allt är närvarande och betydelsegivande.

Han är överraskande utförlig och engagerad i klimatfrågan som han bedömer som ytterst allvarlig. Klimatarbetet kräver ett fördjupat internationellt samarbete och gemensamma åtaganden. Utan Indiens och Kinas medverkan går det inte, men han anser att de rika länderna självfallet ska gå före i den tekniska, politiska och ekonomiska omställning som är nödvändig. 

I samma anda ägnar han stor omsorg åt kärnvapenhotet som snart tycks stå helt utan begränsande avtal. Den ryska moderniseringen av kärnvapenarsenalen kommer att mötas av en amerikansk, som möts av en kinesisk och därmed indisk, kanske till slut iransk och saudisk i en global cirkelrörelse som kräver globalt samarbete.

Att exakt definiera sin egen tids gräns och skifte till något annat är svårt. Vi har inget skott i Sarajevo eller ett imperium som plötsligt faller. Bildt gör bred rundmålning, men han är klar över att en ovanligt lycklig epok har tagit slut och att vi går in i något mer okänt och osäkert med betydande risker.

Anders Borg tänker hellre rätt än stort och med gediget stöd i ekonomisk forskning. Han är mycket väl förberedd när han den där oktoberdagen går över den blåsiga Riksbron till Finansdepartementet på Drottninggatan. Han vet precis vad han vill och har tillsammans med sina blivande statssekreterare gjort beslutsträd över alliansledarnas drivkrafter för att klara förhandlingarna. Borgs departement ska inte under några omständigheter slarva med statsfinanserna.

Han åkte på en smäll i finanskrisen 2008, räddade balterna undan konkurs och europeisk marginalisering, drev en exemplariskt expansiv politik i Sverige och lyckades ändå med hela den reformagenda han hade gått till val på. Moderaterna ökade i valet 2010 och Borg och Reinfeldt fick en stjärnstatus som dittills endast Bildt hade erövrat. Det såg ut som att Moderaterna hade fått en ny, tung generation vars unga ledare skulle bära regering och parti långt in i framtiden.

Men så blev det inte. SD utvecklades till en politisk jordbävning, Borg och Reinfeldt hoppade av och Moderaterna och borgerligheten lever fortfarande i efterskalvet.

En väg framåt för partiet, kanske den enda, är tydlig i Borgs och Bildts böcker. De vann bred legitimitet och åtnjöt stöd långt utanför sitt parti. De båda var också i sina gärningar tungt sakfrågeorienterade och paradoxalt opolitiska. Carl Bildt var i hög grad en svensk utrikesminister och företrädde svenska, breda intressen som goda socialdemokrater inte kunde invända emot. Anders Borg var likadan. Han övergav gamla ideologiska föreställningar om arbetsmarknaden, slog vakt om det som fungerade bra och reformerade sådant som fungerade dåligt. Han talade gott om facket, den svenska modellen och bejakade motståndarsidans bättre jag.

Båda var väl förankrade i Moderaternas liberala frihetstradition, men de var större än så och hade vidare ambitioner. De var mer intresserade av att göra rätt än att göra ideologi.

En liberal utgångspunkt är en fördel om man ska lappa och laga ett liberalt samhälle, eller en liberal världsordning, men man ska alltid veta vad man vill, vara väl förberedd och fråga sig vad som är bra för landet. Kalla det gärna liberalkonservatism.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från TMRAnnons

TMR lyfter blicken mot full cirkularitet

Miljö- och hållbarhetsfrågor ligger idag långt uppe på dagordningen för de flesta ansvarstagande företag. Tekniker och möjligheter för att samla in och återvinna förpackningar blir allt fler. För att nå den långsiktiga visionen att kunna ta bort dem helt eller återanvända förpackningarna är resan lång och svår. Ett flertal mycket komplexa utmaningar behöver lösas innan vi har ett samhälle helt utan engångsförpackningar. 

Sedan 2005 har TMR försökt ligga i framkant vad gäller insamling och hantering av förpackningar. Då Peter Mellgren och Carl Lundqvist startade bolaget var producentansvaret och återvinning av förpackningar på många vis stelbent och oflexibel, och fokus låg ofta på andra saker. 

– Vi var övertygade om att det fanns ett bättre sätt att hantera dessa frågor på och det visade sig snabbt att vi hade rätt. 15 år senare har vi över 300 företagskunder – och ett stort nätverk av engagerade samarbetspartner över hela landet, såväl återvinningsföretag som kommuner– och omsätter idag drygt 100 miljoner, berättar Peter.

Design för återvinning och teknikutveckling

Tack vare det ökade intresset för hållbarhet har i princip alla TMR:s kunder blivit medvetna om vikten av återvinningsbarhet och materialval för förpackningar. Genom TMR:s koncept Design för återvinning får kunderna därför hjälp att utveckla förpackningar med återvinning i fokus redan under designfasen. 

– Med den traditionella återvinningstekniken är det många av dagens förpackningar, särskilt plast, som inte kan återvinnas. Det är alltså ett genomgripande arbete, där vi hjälper våra kunder att från grunden ta fram strategier och utveckla förpackningar så att de fungerar med befintliga återvinningslösningar. 

Fokus är att sluta cirkeln så att inga förpackningar behöver energiutvinnas och där är vi inte idag. Design för återvinning är därför väldigt viktigt, i synnerhet i fråga om plast som många gånger är det enda förpackningsalternativet. 

Trots att många företag gör väldigt stora ansträngningar för att se till att deras förpackningar kan återvinnas är det ändå inte möjligt att nå hela vägen bara genom att arbeta med design för återvinning. Till exempel måste man komma ihåg att vanligtvis uppstår minst 90 procent av en produkts klimatavtryck vid framställningen. 

– Att reducera eller ta fram nya förpackningar får inte ske genom att tumma på kvalitet eller hållbarhetstid för livsmedel. Vi måste i designarbetet acceptera att det ibland kan vara bättre för miljön att bibehålla en förpackning som skyddar effektivt men som inte går att återvinna med traditionell teknik. Mot den bakgrunden behöver vi för att nå målen ha två tankar i huvudet på samma gång. Vi måste samtidigt arbeta med teknikutveckling av återvinningsprocesser. Det är därför en väldigt viktigt del av TMR:s strategi. Vi anser att vi är långt framme; bland annat hoppas vi snart kunna lansera ny teknik som dramatiskt kan öka mängden förpackningar som kan materialåtervinnas. Det är väldigt spännande.

Pärleporten i sammanhanget är egentligen att få till återanvändbara förpackningar och retursystem, men ännu saknas de viktiga pusselbitar som krävs för att samhället ska kunna nå dit. Det gäller att höja blicken rejält; utvecklingen berör vårt sätt att leva, konsumtionsmönster, logistik och mycket mer. Det kan kännas övermäktigt men Peter betonar dock att man måste börja någonstans.

– Ingen har svaren men våra strategier måste kunna vara kompatibla med en sådan framtid. Ett litet steg mot detta är att bygga tjänster som bygger på individualiserad hantering av förpackningar. Det är möjligt redan med dagens teknik, och exempelvis vår hämttjänst, TMR Pick-up service, skulle kunna vara en sådan kanal som i framtiden kan hantera retursystem. 

Hämtar förpackningar från hushållen

Förpackningsdesign och återvinningsprocesser är väldigt viktiga.  Alla dessa ansträngningar blir dock meningslösa om vi som konsumenter inte källsorterar.

– Den stora utmaningen är att en stor del av alla förpackningar hamnar i restavfallet, vilket inte är nöjaktigt för vare sig för miljön, kunderna, samhället eller oss. 

För att mer ska kunna återvinnas krävs att det samlas in. I Sverige har vi därför bestämt att alla ska få sina förpackningar hämtade hemma. Återvinningsstationerna har därmed snart spelat ut sin roll.

– Vårt långsiktiga mål i detta är att få till en samordnad insamling med landets kommuner.  Många kommuner har i samarbete med oss valt att gå i bräschen och infört hämtning hemma redan. För andra kommuner blir det långa processer men det kommer. Ett av stegen mot målet med hämtning hemma som TMR tagit är vårt eget system där vi kan hämta direkt från hushållen. Senast har vi tecknat ett nationellt avtal med Bring för att sätta upp farten mot framtiden.

– Vi måste förändra synen på förpackningsmaterial; istället för att betraktas som avfall när de är använda borde det ses som en resurs, ett värdefullt material som inte bara borde slängas. Först då kan vi på allvar lyfta blicken mot full cirkularitet. Ett av målen för vårt arbete är en sådan attitydförändring, avslutar Peter.

OM TMR

Sedan 2005 har vi ansvarat för att våra kunder fullföljer allt som gäller deras producentansvar. Det innebär att vi varje dag arbetar för att samla in och återvinna så många förpackningar som möjligt i Sverige. Vi ser till att förpackningar hanteras på rätt sätt – och får nytt liv.

Läs mer om TMR 

 

Mer från TMR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med TMR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?