ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Davos visar folkstöd för globalisering

  • I november hölls ett förmöte till Davos World Economic Forum i Dubai. Temat för i år är "Globalisering 4.0". Foto: Kamran Jebreili

LEDARE. 1971 grundade den tyska ingenjören Klaus Schwab European Management Conference.

Idén var från början att företagare skulle mötas och dryfta aktuella frågor, ofta rörande ledarskap. 1974 utvidgades konceptet och politiker bjöds in. 1987 döptes stiftelsen till World Economic Forum (WEF). Med åren har det blivit ett av världens viktigaste möten för internationellt nätverkande. När människor möts föds idéer.

Davos är också skådeplats för politiska utspel. 1999 argumenterade avgående amerikanska talmannen Newt Gingrich här för en militär attack på Saddam Hussein. 1987 höll tyska utrikesministern ett tal som markerade början på slutet av Kalla Kriget. 2005 drog skådespelerskan Sharon Stone på fem minuter in en miljon dollar till myggnät i kampen mot malaria. 2013 berättade Storbritanniens förra premiärminister David Cameron varför hans land borde rösta om medlemskapet i EU. 2017 förklarade Xi Jinping att Kina nu skulle inta sin plats i världen.

I år är temat "Globalisering 4.0". Syftet är att mobilisera för en starkare uppslutning kring globaliseringen. Klaus Schwab poängterar att globaliseringen är ett faktum, men ideologin "globalism", beskriver han som en "neoliberal världsordning som står över nationella intressen". Schwab har gjort en hållbar och inkluderade tillväxt till en huvudfråga för WEF.

Det finns en oro över den framväxande nationalismen på vissa håll. Men det behöver inte finnas någon motsättning mellan nationalstaten och globala intressen. Det visar WEF:s breda enkät i de största länderna i Östasien/Stilla havsregionen, Östeuropa/Centralasien, Latinamerika/Karibiska havet, Mellanöstern/Nordafrika, Nordamerika, Södra Asien, Afrika/Subsahara och Västeuropa. Där framkommer följande: Majoriteten av befolkningen litar på klimatforskningen, mest i Asien, minst i USA dock. Det finns också en majoritet för att straffa förorenarna. 

Alla regioner utom Östeuropa/Centralasien och Västeuropa anser att invandrare huvudsakligen är av godo. Den positiva inställningen är starkast i Nordamerika (66 procent) och Södra Asien (73 procent). Frankrike, Italien, Polen, Ryssland och Turkiet är de enskilda länder som är mest skeptiska. I alla regioner anser minst 60 procent att länder bör hjälpa varandra, totalt 76 procent anser att internationellt samarbete är mycket viktigt och även bra för dem som individer. Alla utom Japan och Polen tror också att många länders ekonomi kan lyfta samtidigt, det vill säga att ekonomi inte är ett nollsummespel. 

Enkäten (som omfattar fler frågor) tyder på att det finns ett gott folkligt stöd för att bygga vidare på det globala samarbetet. Men man bör inte devalvera nationalstaten, eftersom den utgör individens länk till omvärlden, och man måste förstå varför vissa länder har en mer skeptisk hållning till exempelvis invandring.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies