Davos visar folkstöd för globalisering

LEDARE. 1971 grundade den tyska ingenjören Klaus Schwab European Management Conference.

Idén var från början att företagare skulle mötas och dryfta aktuella frågor, ofta rörande ledarskap. 1974 utvidgades konceptet och politiker bjöds in. 1987 döptes stiftelsen till World Economic Forum (WEF). Med åren har det blivit ett av världens viktigaste möten för internationellt nätverkande. När människor möts föds idéer.

Davos är också skådeplats för politiska utspel. 1999 argumenterade avgående amerikanska talmannen Newt Gingrich här för en militär attack på Saddam Hussein. 1987 höll tyska utrikesministern ett tal som markerade början på slutet av Kalla Kriget. 2005 drog skådespelerskan Sharon Stone på fem minuter in en miljon dollar till myggnät i kampen mot malaria. 2013 berättade Storbritanniens förra premiärminister David Cameron varför hans land borde rösta om medlemskapet i EU. 2017 förklarade Xi Jinping att Kina nu skulle inta sin plats i världen.

I år är temat "Globalisering 4.0". Syftet är att mobilisera för en starkare uppslutning kring globaliseringen. Klaus Schwab poängterar att globaliseringen är ett faktum, men ideologin "globalism", beskriver han som en "neoliberal världsordning som står över nationella intressen". Schwab har gjort en hållbar och inkluderade tillväxt till en huvudfråga för WEF.

Det finns en oro över den framväxande nationalismen på vissa håll. Men det behöver inte finnas någon motsättning mellan nationalstaten och globala intressen. Det visar WEF:s breda enkät i de största länderna i Östasien/Stilla havsregionen, Östeuropa/Centralasien, Latinamerika/Karibiska havet, Mellanöstern/Nordafrika, Nordamerika, Södra Asien, Afrika/Subsahara och Västeuropa. Där framkommer följande: Majoriteten av befolkningen litar på klimatforskningen, mest i Asien, minst i USA dock. Det finns också en majoritet för att straffa förorenarna. 

Alla regioner utom Östeuropa/Centralasien och Västeuropa anser att invandrare huvudsakligen är av godo. Den positiva inställningen är starkast i Nordamerika (66 procent) och Södra Asien (73 procent). Frankrike, Italien, Polen, Ryssland och Turkiet är de enskilda länder som är mest skeptiska. I alla regioner anser minst 60 procent att länder bör hjälpa varandra, totalt 76 procent anser att internationellt samarbete är mycket viktigt och även bra för dem som individer. Alla utom Japan och Polen tror också att många länders ekonomi kan lyfta samtidigt, det vill säga att ekonomi inte är ett nollsummespel. 

Enkäten (som omfattar fler frågor) tyder på att det finns ett gott folkligt stöd för att bygga vidare på det globala samarbetet. Men man bör inte devalvera nationalstaten, eftersom den utgör individens länk till omvärlden, och man måste förstå varför vissa länder har en mer skeptisk hållning till exempelvis invandring.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?