1515
Annons

Därför maktskifte i höst

Det går bra för Magdalena Andersson.

TRE. Det parlamentariska underlaget för en S-regering är detsamma som för några veckor sedan och kommer att bli detsamma efter valet. Det domineras av vänsterpartier med en förlegad agenda.
TRE. Det parlamentariska underlaget för en S-regering är detsamma som för några veckor sedan och kommer att bli detsamma efter valet. Det domineras av vänsterpartier med en förlegad agenda.

Förtroendesiffrorna för hennes person är högre än företrädarens och stödet för hennes parti har stigit sedan hon tillträdde som ordförande i höstas. Den unikt turbulenta veckan med statsministerval, statsministeravgång och förlorad budget under en och samma dag tycks inte straffa henne eller Socialdemokraterna.

Det är en prestation som tyder på stryktålighet, en egenskap svenska väljare brukar uppskatta. Inget adlar en politisk ledare lika mycket som en rejäl motgång.

Om hon räcker hela vägen till valet den 11 september är vi mitt i den anderssonska eran: först åtta år som finansminister och sedan åtta år som statsminister. Det är hennes plan. Oppositionens uppgift är att bryta den. I detta arbete bör de borgerliga partierna få ett bredare stöd. En 16 år lång S-regering i ständiga förhandlingar med V, MP och C är inte vad Sverige behöver.

Det är lätt hänt att tro att Socialdemokraterna är något annat än de är. Slavmentaliteten breder ut sig kring deras maktinnehav. Det underlättas av en kombination av skickligt bländverk och undergivenhet hos de härskande klasserna i byråkratin, medierna och näringslivet.

Men S är inte något annat än dess inre realiteter - ett svårt slitet parti med mediokra företrädare, en krympande talangpool, ett sargat ungdomsförbund och en i grunden sönderslagen maktbas. Den sociala arbetsgemenskap som ibland kallas arbetarrörelsen och ibland socialdemokratin har delats upp mellan S, SD och V. Kvar är ett principvidrigt och odemokratiskt maktsamarbete som inte har de fackanslutnas stöd och som korrumperar den förment fria fackföreningsrörelsen.

Socialdemokraterna är ett fortsatt vänsterparti vars mål är ”den demokratiska socialismen”, som partiet skriver i sitt idéprogram. Att hetsa mot privata ägare och privata företag är partiets DNA. I den kommande valrörelsen tycks den ideologiska motviljan riktas mot privata företag inom vård- och utbildningssektorn. Svenska innovationer som Kry och Engelska skolan ska bort. Hela öppenvården i Stockholm ska socialiseras.

Regeringsunderlaget som ska användas för att förverkliga Socialdemokraternas maktinnehav domineras av två vänsterpartier, ett rött och ett grönt och ett Centerparti som kippar efter andan för att ha koll på alla röda linjer. Nooshi Dadgostar är en framgångsrik och hårdför vänsterledare vars karriär vi bara sett början på. Mp har fångats av fantasin om ett klimatnödläge som motiverar långtgående nedstängning av näringsliv och kraftigt ökande statliga åtaganden. Centerpartiet får kämpa för att behålla rut-avdragen i det sällskapet, men får inte så mycket annat gjort än att fördöma de oanständiga på andra sidan historien, vilket alltid går före allt annat.

Partierna i vänsterkonstellationen är i grund och botten ointresserade av att lösa nästa mandatperiods stora uppgift - den inre säkerheten, rankad som fråga nummer ett av näringslivet. Det räcker med att lyssna två sekunder på statsministern så förstår man att hon vill bekämpa segregation och inte brott. Samhället öser resurser över de utsatta områdena - gratis utbildning upp till topputbildningar på universiteten, gratis sjukvård, gratis tandvård, gratis boende och försörjning om du behöver och stora satsningar på socialkontoren. S vill ösa på ännu mer.

Men alla stenar är redan vända på och resultatet är uruselt. Vänsterpartierna har fel fokus.

Vad de utsatta områdena behöver är en effektiv ordningsmakt, en rättsstat som straffar förövarna, mycket mindre migration och en tydlig arbetslinje i bidragssystemen. Samt en inre moralisk resning som får papporna att stanna hos sina familjer, sönerna att vilja lyckas i skolan och ett slut på hedersförtrycket av kvinnor och flickor.

Säga vad man vill om de fyra partierna till höger, men de har fokus på rätt ordningsfrågor och har ingen ångest för att genomdriva dem.

Samma prioriteringsfel gäller i energi- och den sammanhängande klimatpolitiken. Sverige har en unikt ren energimix av vatten och kärnkraft och när det blåser en god portion vind. De fyra partierna till höger vill skydda och utveckla kärnkraftsdelen. De fyra till vänster vill ta bort den. Man skulle kunna tänka sig att ett klimatnödlägesparti som MP skulle tänka om, men icke. De hoppar jämfota av glädje för varje reaktor som stängs av.

Det är nödvändigt att fortsätta expandera vindkraften men utan kärnkraft är mer vindkraft med nödvändighet liktydigt med mer gas-, olja- eller kolkraft. Plötsligt är det nämligen vindstilla i hela norra Europa och då går skorstenarna varma över hela kontinenten. Tyskland ökar i dag sina koldioxidutsläpp.

Politiken och näringslivet måste nu börja planera för fortsatt kärnkraftsdrift. Det klarar inte en ensam S-regering. Att de nu orkar ta beslut om slutförvaring av kärnavfall betyder ingenting. Både statsministern och miljöministern är uttalade kärnkraftsmotståndare. Inte ens en före detta metallbas och kärnkraftsvän som Stefan Löfven lyckades under åtta år övertyga partiet. Det kommer inte Karl-Petter Thorwaldsson heller att göra, hur mycket kaffe han än dricker med basindustrins företrädare under vårvintern.

I den ekonomiska politiken är Socialdemokratins program, förslag och instinkter djupt förlegade. Sverige badar äntligen i riskkapital. Det är lätt att investera i Sverige och lätt att finansiera bra idéer. En massa företag startas, en massa människor blir rikare och skattepengarna rasar in i statskassan. Det här gillar inte S. Kapitalbildning kallas klassklyftor. Klassresor kallas segregation. Småsparare som lyckas kämpa ihop ett par hundra tusen på investeringssparkontot kallas ”de rika”. Att Sverige har flest antal miljardärer per capita kallas ett samhällsproblem.

De politiska slutsatserna blir därefter - höjda kapitalskatter, (finansminister Magdalena Andersson i maj), höjd skatt på ”de rika”, finansminister Mikael Damberg i december). Det kommer mera.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är prövade regeringspartier. De är sakpolitiskt eniga med det viktiga samarbetspartiet i riksdagen, Sverigedemokraterna, i alla frågor som måste lösas under nästa mandatperiod. Konstellationen som helhet är oprövad men bör få chansen.

Alternativet kan vi. Den nuvarande maktägande vänsterkonstellationen är prövad på alla sätt som tänkas kan, understödd av DÖ och JÖ, av strandrättsförhandlingar och skogsförhandlingar och allt har misslyckats på ett övertydligt sätt.

Utan de välskötta svenska företagen hade Sverige varit illa ute. Var rädd om dem och byt regering i höst.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?