ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Därför kan Sabuni pressa regeringen

  • Foto: Jesper Frisk

LEDARE. 59 procent av centersympatisörerna anser att regeringen gör ett bra jobb. Det är ett av fynden i opinionsinstitutet Skops rapport ”Betyg på regering och opposition”. Skop brukar göra den här undersökningen några gånger om året, och studien från perioden 25 juli–16 juli presenterades nu i veckan.

Centerpartiets väljare tycks ha ändrat sig fort. I mars i år var det 37 procent av dem som ansåg att regeringen gör ett bra jobb. Och i augusti i fjol, alltså före valet, var det endast 22 procent som ansåg att regeringen gjorde ett bra jobb.

Detta är egentligen inte någon konstig utveckling. Genom januariöverenskommelsen har Centerpartiet fått igenom en lång rad politiska sakfrågor, och regeringen tvingas genomföra dem.

Men Liberalerna är också ett stödparti till regeringen, och där ser siffrorna helt annorlunda ut. Där är det bara 36 procent som anser att regeringen gör ett bra jobb, en marginell ökning från i mars då det var 35 procent.

L-sympatisörer tycks med andra ord vara betydligt mer avvaktande till regeringen än centersympatisörer. Kanske indikerar detta en mer långsiktig förflyttning av Centerpartiet på den politiska skalan. Eller så är det bara ett tecken på att C-väljare anser att de har fått god utdelning i regeringssamarbetet,

Men klart är att L-ledaren Nyamko Sabuni borde ha lättare att sätta press på regeringen. För många av L-väljarna är det nämligen ett alternativ att samarbeta åt andra hållet. 66 procent av L-sympatisörerna anser att en ”borgerlig alliansregering” skulle göra ett bättre jobb och 34 procent att en M/KD-regering skulle göra det. Hos centerpartisterna är de siffrorna betydligt lägre.

Liberalerna är ett delat parti i regeringsfrågan; en tredjedel ville inte stödja en S-regering när avgörandet gjordes i januari. Nyamko Sabuni tycks ha fått uppleva att partiet nu sluter upp bakom henne. Det ger henne ett betydande manöverutrymme. Man kan också ana att SD-frågan, som ju avgjorde Liberalernas vägval, har avdramatiserats något. Att L-aktiva däremot tycks älska att i tid och otid ta avstånd från M och KD kan i sammanhanget vara ett större problem.

Att C och L går åt olika håll behöver inte vara dåligt. Att partier hittar sin roll i sakfrågor och på politikskalan kan göra valet lättare. Och vid tiden för nästa val är förhoppningsvis den tid förbi då partier går till val inte på sin politik utan på sin aversion mot andra partier.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer