ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Därför har Boris Johnson medvind

  • FAVORITTIPPAD JOHNSON. Boris Johnson som företräder en tuff brexitlinje ser ut att bli nästa premiärminister i Storbritannien. Foto: Rui Vieira/TT

LEDARE. Tiden är knapp tills Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober, efter att ha varit medlem sedan 1973. Men vem som ska hålla i rodret från Storbritanniens sida fortsätter att vara i fokus.

På tisdagen debatterade toppkandidaterna till jobbet som Theresa Mays efterträdare för Torypartiet och posten som premiärminister. Det står mellan Boris Johnson och Jeremy Hunt. Av allt att döma är det Johnson som kommer gå vinnande ur kampen. I en mätning som gjordes innan debatten har han stöd av 74 procent av partiets medlemmar.

Det som ger Johnson medvind är hans orubbliga syn på att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober, oavsett vad som händer. Ett skadeskjutet Toryparti, som enbart samlade 9 procent i valet till Europaparlamentet, ser utträdet som en fråga om överlevnad.

Det är därför inte förvånande att Johnson i debatten inte kunde utesluta att han skulle kringgå parlamentet för att leverera en brexit enligt deadline, med eller utan avtal. Hunt gav motsatt besked.

Samtidigt har en parlamentsmajoritet gjort det tydligt att den vill förhindra att en premiärminister ska kunna tvinga fram en avtalslös brexit, medan parlamentet gång på gång avvisar det avtal som finns framförhandlat och som EU menar är det slutgiltiga.

Det pågår en prekär balansgång mellan olika intressen. På ena sidan Johnsons eget parti som ska leverera brexit, men där det finns delade meningar om ett avtalslöst utträde. Å andra sidan de som vill se ytterligare en folkomröstning, och som kommer säga nej till avtalet alldeles oavsett. Motstånd finns i och mellan partierna, parlamentet och regeringen.

Att Johnson är öppen för att pröva kontroversiella vägar är uppenbart. Han vill lämna det ingenmansland som landet befunnit sig i sedan 2016. Somliga är oroliga för vad som händer med Torypartiet om man inte lyckas leverera utträdet, andra är oroliga för vad som händer med landet om man gör det.

Utfallet av brexit är oklart, likaså vad Johnson vill bortom brexit. Men i den här frågan pekar han med hela handen. Johnsons hänsynslöshet och ovilja till kompromiss är något nytt, och står i kontrast till den linje som såväl May som Hunt företräder.

Oavsett utgång verkar valet av Johnson lova att britterna rör sig åt något håll. I valet av partiledare och premiärminister kanske Torymedlemmarna är villiga att riskera att röra sig bakåt, så länge något sker.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer