Annons

Därför är MP-avhopp bara en tidsfråga

LEDARE. Migrationen kan utan vidare orsaka en regeringskris. Inte bara för att frågan är ideologisk, utan för att den innehåller så många beståndsdelar, som var för sig kan orsaka nya motsättningar.

MP och S. Språkröret Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven framför migrationsminister Morgan Johansson.
MP och S. Språkröret Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven framför migrationsminister Morgan Johansson.Foto:Claudio Bresciani

I samband med att Migrationskommittén håller på att avsluta sitt arbete har Miljöpartiet upprepat sitt ultimativa ställningstagande, senast i torsdagens Aktuellt då partiet sa att ”vi inte kommer att acceptera” att S gör upp separat med M och att regeringen fattar beslut kollektivt. Det är ”inte omöjligt att det går så långt” som till att MP lämnar regeringen, enligt partiets representant.

Enligt Moderaterna har Socialdemokraterna lovat att en överenskommelse i Migrationskommittén också kommer att bli den politik som genomförs.

Så vad händer om och när M och S kommer överens, om man ponerar att det är en kompromiss som MP inte kan stödja? Det är inte omöjligt att lagstiftning utformas i riksdagen. Det är sällsynt men har hänt åtminstone vid två tillfällen tidigare, när borgerliga regeringar (1994 och 2009) inte kunde enas om samkönade partnerskap och äktenskap. Det går att stifta lag utan föregående proposition. Utskottet sänder lagförslag på remiss och också Lagrådet får säga sitt.

Problemet är att det bara är början – migrationspolitiken kan inte ändras genom en enda riksdagsbehandling. Det kräver konsekvensbeslut.

Exempelvis är den politiskt mest känsliga delen ett tak för asylmottagandet. Det är inte helt klart hur detta ska fungera i praktiken, men rimligen måste det handla om att åtgärder ska vidtas när en viss mängd asylsökande har nåtts. Dessa ska rimligen beslutas eller initieras av regeringen, och därför behöver Miljöpartiet vara med på följdbeslut till migrationsöverenskommelsen. Erfarenheten från 2015 var just att MP fördröjde åtstramningar, som annars var tänkta att genomföras snabbt.

Det är därför rimligt att MP lämnar regeringen när S och M driver igenom en ny migrationspolitik. Det är ett komplicerat politikområde som inte i längden kan hållas utanför regeringsmakten.

Om MP väljer att fortsätta som stödparti innebär det då att migrationen måste lyftas ut ur januarisamarbetet och en ny majoritet i riksdagen får ta hand om migrationen. Det är inte rimligt att ett litet parti – en minoritet i en minoritetsregering – kan blockera utövandet av regeringsmakten


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?