ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Danmark går mot en svag regering

  • Foto: Junge, Heiko

En dansk S-regering kommer höja skatterna och risken är att det uppmuntrar svenska regeringen att följa efter. 

I onsdagens val sa danskarna; vi vill att klimatfrågan ligger i topp på agendan, och vi vill ha en stram invandringspolitik. Men vi är inte intresserade av de aggressiva ytterkantspartierna som nya diskriminerande och invandringsfientliga Stram kurs, och släpper därför inte in dem i Folketinget. Även det etablerade invandringskritiska Dansk Folkeparti mer än halverade sitt stöd till knappt 9 procent. 

Men det gröna är inte avgörande, i så fall skulle det gröna partiet Alternativet ha ökat, i stället tappade de stort. Höger-vänsterfrågan har en stark underliggande betydelse för väljarna, precis som i Sverige. Socialdemokraterna blev största parti trots att de tappade en knapp halv procentenhet och slutade på 25,9 procent. De har anpassat sin politik till väljarna och blivit mer restriktiva i synen på migration. Men också gett feta vallöften om 20 nya miljarder danska kronor till offentlig sektor och tidig pension till dem som har arbetat i mer än 40 år. Det har säkert gett dem röster men kan bli dyrt. S egen analys uppskattar kostnaden till 3 miljarder danska kronor, arbetsgivarna tror på minst det dubbla. 

De stora vinnarna blev två av de andra partierna i det röda blocket, Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti som båda dubblade sitt stöd. Det tredje, Enhetslistan, som är sprungen ur tre kommunistpartier, backade en knapp procentenhet till 6,9 procent. De två sistnämnda har båda en stark miljöprofil. Dessa tre har alla en mjukare linje inom migrationspolitik än S, vilket kommer skapa problem om de, som väntas, sätter sig i en regering tillsammans.

Om de inte kommer överens, trots att de har en samsyn om satsningar på offentlig sektor och skatter, kan Mette Frederiksens S bilda regering på egen hand och söka stöd i folketinget löpande. Det vill hon dock sannolikt undvika eftersom det bäddar för politisk osäkerhet och mycket kohandel. Ett sista alternativ, om än mindre troligt, är att hon tar avgående statsminister Lars Lökke Rasmussens utsträckta hand och bildar regering över blockgränsen. För Danmark vore detta det bästa.

En vänsterregering kommer höja kapitalskatterna och, liksom svenska S vill, öka beskattningen av bankerna. Det vore ett stort misstag. Danmark är redan OECD:s högst beskattade land. Tyvärr riskerar det även ge svenska S mod att gå i samma riktning.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer