1515

Dags för Moderaterna att acceptera verkligheten

LEDARE. Den renläriga besparingsiver som partiet företräder, mest av politiska skäl, saknar fäste i verkligheten.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, som presenterar Moderaternas budgetmotion i veckan, vill spara mer än regeringen. En statsskuld på väg mot nollsträcket är tydligen inte nog.
Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, som presenterar Moderaternas budgetmotion i veckan, vill spara mer än regeringen. En statsskuld på väg mot nollsträcket är tydligen inte nog.Foto:Erik Simander/TT

Förra veckan gick chefen för Tysklands motsvarighet till Svenskt Näringsliv ut och uppmanade Angela Merkels regering att skrota det tyska balansmålet. 

”De goda tiderna är över, regeringen kan låna till minusränta och vi har ett stort investeringsunderskott”, sa han och sällade sig därmed till en bred och växande kör.

I Holland har högerregeringen redan fattat vinken. Den aviserade nyligen landets mest expansiva budget på åratal, eftersom konjunkturen nu viker och ECB:s verktygslåda är mer eller mindre uttömd. 

I Sverige är tonen en annan, mer drömsk. Här planerar Riksbanken att höja räntan vid årsskiftet. Finansministern tragglar sina metaforer om krut och hö. Och Moderaterna, som presenterar sin budgetmotion i veckan, lovar att spara ännu mer än regeringen, eftersom en statsskuld på väg mot nollstrecket tydligen inte är nog.

I ljuset av de större ekonomiska rörelserna är det en gåta. Både den amerikanska och tyska ekonomin har bromsat in, troligen ganska kraftigt. Tisdagens konjunktursiffror visar på samma utveckling i Sverige. Nedgången i inköpschefsindex var den största sedan 2008. Nivån är den lägsta sedan eurokrisen 2013. 

I stål- och metallindustrin är avmattningen bred och omfattar orderstock, produktionsvolym, försäljningspriser och anställningsplaner, skriver Industriarbetsgivarna i en parallell rapport. KI:s konfidensindikator för sektorn är i praktiken lika svag som under finanskrisen. 

Det är svårt att tänka sig tydligare signaler.

Det är också svårt att förstå hur M och S resonerar. 

Visst ligger det strukturella sparandet runt noll, men bara tillfälligt, enligt finansdepartementets beräkningar. Visst har svenska hushåll stora skulder, men tillgångarna är större (bytesbalansöverskottet är dessutom positivt). Och visst står kommunerna inför stora utmaningar, men det är ett skäl att investera mera, inte mindre. När tappade moderater tron på avkastning?

Sverige har allt att vinna på en mer aktiv finanspolitik och rätt lite att förlora. Till och med M borde kunna se det. Den renläriga besparingsiver som partiet företräder, mest av politiska skäl, saknar fäste i verkligheten. Lyssna på holländarna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?