ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Dags för kreativitet mot brottsligheten

  • SKJUTVÅLDET I SVERIGE. Det kriminella skjutvåldet fortsätter att drabba svenska städer, med liten synbar nytta från fjolårets vapenamnesti. Det krävs verkningsfulla åtgärder omgående. Foto: Andreas Hillergren/TT

LEDARE. Under fjolåret pågick från februari till april den fjärde vapenamnestin i Sverige, då personer med olaga innehav av skjutvapen gavs möjlighet att överlämna dessa till polisen utan straff.

Den var ett svar på förekomsten av illegala vapen och de 320 skjutningar som ägde rum i Sverige 2017, vilka krävde 43 människors liv. Hälften av alla skjutningar och i princip samtliga dödliga utfall kopplas till konflikter bland kriminella.

Vapenamnestin var en åtgärd mot den organiserade brottsligheten. 12 133 vapen lämnades in till polisen. Antalet som kunde kopplas till kriminell verksamhet var försvinnande få - ett bekräftat. De flesta insamlade vapnen var jaktvapen från exempelvis dödsbon. Troligtvis är det inte där problemet har sitt ursprung.

Trots amnestin var antalet skjutningar 2018 inte avsevärt färre än 2017. 306 skjutningar som resulterade i ett rekordhögt antal döda, 45 personer.

En utredning om åtgärder mot skjutningarna och sprängningarna överlämnades till inrikesminister Mikael Damberg i början av juli. Bland annat föreslås strängare straff och utökade befogenheter till Tullverket.

Samtidigt har 23 personer avlidit till följd av skjutningar under årets sex första månader. Polisen är orolig för att skjutningarna ska eskalera ytterligare när personer med ledande roller i kriminella nätverk släpps efter sommaren.

I ett våld som kryper allt närmare vardagslivet hos oskyldiga civila, kan inte åtgärder dröja. Kanske är det dags för mer kreativa medel än insamlade jaktvapen från dödsbon.

Ge staten möjlighet att köpa och förstöra de illegala vapen som smugglas till Sverige från bland annat Balkan, där de är relikter från kriget. I kombination med strängare tullkontroller vid gränsen, kan man då minska antalet vapen på svenska gator.

Dessutom bör ett kronvittnessystem införas, med reducerat straff för misstänkta som vittnar mot medbrottslingar.

Roten till brottsligheten är givetvis annat än symtomen. Men en diskussion om utanförskap och parallellsamhällen är en annan fråga än det politiska agerande som krävs omgående för att minska brottslighetens övertag.

De senaste årens skjutningar urholkar inte enbart tryggheten, utan också tilltron till rättsväsendet. Lag och ordning får aldrig vara uppe för kompromiss.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer