Annons

Dags att förbereda för avtalslös brexit

LEDARE. Boris Johnsons anförande inför Tories partikongress i Manchester på onsdagen var en rätt uppsluppen tillställning. Som talare är han lysande, i samma härad som Tony Blair och ljusår före David Cameron och Theresa May.

NY PLAN. Det är Theresa Mays backstop-plan Boris Johnson försöker ta sig runt. I själva verket med ett arrangemang som på många sätt är påfallande likt.
NY PLAN. Det är Theresa Mays backstop-plan Boris Johnson försöker ta sig runt. I själva verket med ett arrangemang som på många sätt är påfallande likt.Foto:Frank Augstein

Vad gäller detaljerna var det däremot ganska tunt. Talet lanserade den brittiska regeringens plan för brexit, som läcktes kvällen innan, troligen av irländarna, och som allmänt beskrivs som britternas sista bud innan tiden löper ut om fyra veckor. 

Det går i stora drag ut på att Nordirland förblir en del av EU:s inre marknad fram till 2025, samtidigt som provinsen ingår i ett gemensamt tullområde med övriga Storbritannien. 

Det skulle i praktiken innebära tullar mellan Irland och Nordirland, men att regelverken för vilka varor som får säljas förblir desamma på båda sidor om gränsen. På så sätt undviks i princip kontroller, menar Johnson, vilket i sin tur säkrar fredsavtalet mellan Nordirlands katoliker och protestanter, brexit-processens egentliga stötesten. 

Tanken är att det nordirländska parlamentet sedan får avgöra om man vill fortsätta i den inre marknaden efter 2025, eller lämna helt. 

Går EU inte med på Johnsons bud, kommer den brittiska regeringen att avbryta samtalen och förbereda för ett avtalslöst utträde den 31 oktober. 

Problemet är att de andra EU-länderna, oavsett vilka signaler de sänder, inte lär acceptera Johnsons bud så länge Irland avvisar det, vilket man i praktiken redan gjort. Skälet är att löftet om sömlösa gränskontroller bygger på teknik som irländarna och EU menar inte finns. 

EU har också tröttnat på ett mer generellt plan. Unionen brottas med stora strukturella utmaningar – utvecklingen av den inre marknaden, hur man ska förhålla sig till amerikanska och kinesiska bolagsjättar, migrationen, balansen mellan finans- och penningpolitiken – och brexit suger upp syret. 

Att framför allt Emmanuel Macron skulle gå med på att skjuta upp slutdatumet igen utan betydande eftergifter, som ett nyval eller en andra folkomröstning, är mycket svårt att se. 

Faktum är att de enda som nu på riktigt motsätter sig en avtalslös brexit är det brittiska parlamentet. De har inte kunnat enas om ett avtal. Däremot en lag som gör ett avtalslöst utträde olagligt. Den lagen står i strid med en annan lag som fastställer utträdet, avtal eller ej, till 31 oktober. Det är påfallande vimsigt, men fångar också rätt väl vad brexit handlar om.

Uträdesfrågan har skickat Storbritannien in i landets mest uppslitande period sedan Hitler anföll från Belgien och Normandie. Unionen är splittrad – England och Wales vill mestadels lämna EU; Skottland och Nordirland vill vara kvar. Folket är splittrat. De stora  partierna är splittrade, för inte säga i upplösningstillstånd. Till och med Boris Johnsons egen familj är splittrad. Brexit skär rakt igenom.

Därför är frågan också snudd på omöjlig att lösa. David Cameron försökte inte ens. Theresa May försökte, fick till ett avtal med EU, men lyckades inte övertyga det egna parlamentet, eller ens det egna partiet. 

Skälet var att hon inte förmådde säkra tillräckligt stöd för avtalets stora huvudnummer: backstop-planen som garanterade en öppen gräns mellan Irland och Nordirland genom att Storbritannien förblev en del av EU:s tullunion till dess att ett nytt handelsavtal nåtts.

Det är backstop-planen Boris Johnson försöker ta sig runt i sitt slutbud. I själva verket med ett arrangemang som på många sätt är påfallande likt. En gräns på Irland. En annan i Irländska sjön. Båda temporära. Eller inte.

Det är svårt att se varför övriga 27 EU-ledare skulle säga ja. 


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?