Annons

Dagen då Löfven slutade förlöjliga den politiska debatten

LEDARE. I Socialdemokraternas världsbild kan allt av ondo härledas till sociala orättvisor. Kriminalitet och brottslighet har inte varit undantagna. Förnedringsrån har med alliansregeringens skattesänkningar och neddragningar i välfärden att göra. Kriminalitet kan blidkas genom skolgång och socialtjänst. Segregation är ett problem, men har inte något med migration att göra.

SOCIALDEMOKRATERNA. På onsdagens partiledardebatt meddelade Stefan Löfven en ny syn på migration och brottslighet.
SOCIALDEMOKRATERNA. På onsdagens partiledardebatt meddelade Stefan Löfven en ny syn på migration och brottslighet.Foto:Henrik Montgomery/TT

På onsdagen inträffade något av ett paradigmskifte. Stefan Löfven lät förkunna att ”med en stor migration där vi inte klarar av integrationen, då följer också större risk för den typen av problem som vi ser”. Han menar att ett sådant samband är ”glasklart” och belyser vikten av att ”inte koppla ihop brottslighet automatiskt till hudfärg”.

Det senare är det givetvis ingen som har gjort, förutom möjligtvis statsministern själv. Så sent som i måndags, på frågan om det finns en koppling mellan kriminalitet och invandring, svarade Löfven att ”jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet” och gjorde därmed precis just det.

Partiets ändrade retorik kommer bara dagar efter att polisen meddelat att ett 40-tal släktbaserade nätverk ägnar sig åt organiserad brottslighet i Sverige. Dessa så kallade klaner är inte per definition kriminella. Snarare tyder uppgifter på att mötet med välfärdsstaten kan vara en utlösande faktor varför de blir det.

Polisen i Essen, en stad med utbredd klanproblematik, menar att ”klaner söker sig till Tyskland och Sverige för att det är lättast att plundra socialförsäkringssystemen där”. Svenska polisen har formulerat sig lite mer modest, men pekar på en liknande problematik.

Polisens redogörelse gör Socialdemokraternas universallösning om generösare välfärd till en värdelös åtgärd mot gängbrottsligheten. Att erkänna migrationen som en orsak bakom kriminalitet, snarare än skolmisslyckanden och höga trösklar till arbetsmarknaden, blir oundvikligt.

Kanske är det därför Socialdemokraterna till slut omprövat sin ståndpunkt i frågan om stor migration och brottslighet. Det gick i varje fall anmärkningsvärt snabbt för Danmark att gå från paria till svenskt föredöme. Oavsett ger den ändrade retoriken förhoppning om en mer värdig politisk debatt. Ingen tror att etnicitet hänger ihop med kriminalitet.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?