1515
Annons

Dådet på Donners måste väcka eftertanke

Donners plats är torget i ”Almedalen”. Talen hålls i parken nedanför. Donners är platsen alla passerar för att komma dit och därifrån, alltid fullt med folk, uteserveringar, politiska aktivister, agitatorer och olika typer av opinionsbildare.

Donners plats, Visby, juli 2022.
Donners plats, Visby, juli 2022.

Donners är under Almedalsveckan en av Sveriges mest politiska platser. Annie Lööf skulle på onsdagen hålla presskonferens precis där. Expressen har en livesänd scen ett tiotal meter bort med ministrar, oppositionspolitiker, ÖB, myndighetschefer och experter. Pensionsmyndigheten står mitt på torget och serverar kaffe. En scen med högtalaranläggning står öppen för vem som helst som en speakers corner.

Men Donners blev under Almedalsveckan 2022 platsen för ett mycket grovt våldsdåd. En kvinna knivskars mitt i vimlet svårt av en man i 30-årsåldern. Gärningsmannen försökte fly uppför en gränd men slogs till marken av en privatperson och greps snabbt av polis. Kvinnan fick svåra skador och vårdades på onsdagskvällen på Visby lasarett. Polisen kategoriserar dådet som mordförsök.

Om motivet vet man inget när denna text skrivs. Om bakgrunden var vansinne, personliga relationer eller politisk får vi förhoppningsvis veta snart, men konsekvensen blev politisk.

Scenförändringen på Donners var omedelbar. All normal aktivitet avbröts. Delar av torget spärrades av. Polispiketen parkerade framför de tomma uteserveringarna. Lööfs presskonferens ställdes in. Expressen-tv slopade sitt politikerschema och intervjuade dämpade vittnen och talespersoner från polisen.

Man kan likna det vid att ett grovt knivdåd sker utanför riksdagshusets entré vid riksdagens öppnande.

Dådet är också en påminnelse om sårbarheten i den öppna, vimlande och demokratiska Almedalsveckan. Här går Sveriges politiska, militära och ekonomiska elit på öppen gata, mitt bland alla andra, fritt fram att beskåda, kanske prata med, vara någon meter nära. Det är ett unikt upplägg med ett omistligt värde och vidöppet för missbruk. Sverige är en demokrati som har drabbats ovanligt hårt av politiskt våld, med en mördad statsminister och en mördad utrikesminister, båda på offentlig plats.

Dådet på Donners var Almedalshistoriens första grova våldsbrott. Det måste väcka eftertanke.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Hjälp Tyskland hålla värmen i vinter

Utsikterna för tysk ekonomi är bräckliga, enligt finansminister Christian Lindner. 

Att döma av färska ekonomiska indikatorer är det ingen överdrift.

ALLIERADE. På tisdagen besöker Tysklands förbundskansler Olaf Scholz Stockholm och Magdalena Andersson. Att Sverige fortsätter att exportera el till kontinenten är ett sätt att hjälpa Tyskland i den svåra situation som landet befinner sig och en investering i europeisk sammanhållning.
ALLIERADE. På tisdagen besöker Tysklands förbundskansler Olaf Scholz Stockholm och Magdalena Andersson. Att Sverige fortsätter att exportera el till kontinenten är ett sätt att hjälpa Tyskland i den svåra situation som landet befinner sig och en investering i europeisk sammanhållning.Foto:Jonas Ekströmer/TT

De inflationstyngda tyska konsumenterna har dragit ned kraftigt på sina inköp. Aktörer både inom den tyska industrin och finansmarknaden spår dystra tider när de tillfrågas av konjunkturinstitut. 

Lägg till det den pågående torkan som orsakat sjunkande vattennivåer och framkomlighetsproblem på floden Rhen – en viktig komponent i den tyska industrins transportnät – vilket förvärrar problemen i logistikkedjorna.

Men den stora boven i dramat heter Vladimir Putin. Risken är påtaglig att den ryska presidenten helt vrider av gaskranarna till grannlandet i vinter. 

Om inte tyskarna lyckas dra ned på gaskonsumtionen rejält väntar elransonering.

Runt om i Europa anas viss skadeglädje. Bland sydeuropéer tycks bittra minnen från finanskrisen ha väckts till liv. Men också i Sverige mumlas det om att tyskarna får skylla sig själva som försatt sig i den här situationen. Merkel-regeringen borde ha insett att det var naivt att göra sig så beroende av rysk energi.

Det kan man absolut tycka. 

Angela Merkel fattade ett antal beslut under sina år som förbundskansler som med facit i hand har visat sig vara olyckliga – inte minst att stänga ned kärnkraftverken i förtid. 

Samma sak gäller beslutet av förbjuda inhemsk fracking, en metod för att utvinna naturgas, till förmån för att bygga gasledningar till Ryssland.

Samtidigt var det inte den tyska förbundskanslers naivitet som orsakade kriget i Ukraina. Angela Merkel investerade i tron att täta affärsförbindelser och handel med Ryssland skulle förhindra framtida konflikter. Hon investerade i freden, men det räckte inte.

Men dagens Europa har varken råd med efterklokhet eller skadeglädje. Tvingas tyskarna till elransonering kommer den tyska ekonomin att drabbas hårt, vilket betyder stora problem för hela kontinenten med tanke på Tysklands roll som industriell motor. Drygt 10 procent av Sveriges export går exempelvis dit. 

De skyhöga elpriserna som lär följa kommer heller inte att stanna i Tyskland. Hela EU kommer att drabbas, inte minst södra Sverige, vilket riskerar att förvärra krisen. 

Det hotar i sin tur det folkliga stödet för EU:s styrande politiker, sammanhållningen inom EU, våra sanktioner mot Ryssland och stödet till Ukraina – en ond spiral där endast Putin står som vinnare.

Ett sådant mardrömsscenario måste till varje pris undvikas. Ett viktigt steg på vägen är att inse att Tysklands sak är hela Europas.

För svenskt vidkommande är relationen med Tyskland extra viktig, och inte bara på grund av handeln. Som ny Nato-medlem kommer Sverige att vara i behov av en trygg och stark nordeuropeisk allierad inom försvarsalliansen att ta rygg på. Detsamma gäller vår tillvaro inom EU efter britternas sorti. 

Därför är det positivt att Magdalena Andersson får besök av just förbundskansler Olaf Scholz på tisdagen. De ska bland annat diskutera klimatomställningen och besöka Scania i Södertälje för att provköra ellastbilar.

Det är viktigt att komma ihåg att Tyskland tillhör den goda sidan inom europeisk klimatpolitik, trots att rubrikerna numera mest handlar om återstartade kolkraftverk och fiskdöd. Utan den tyska regeringens stöd hade EU:s klimatambitioner knappast varit så höga som de är i dag. 

De återstartade kolkraftverken, bygget av fem LNG-terminaler, gasavtal med Qatar och planerna på att förlänga kärnkraftverkens livslängd ska snarare ses som utslag av politisk realism – inte minst av regeringspartiet Die Grünen – för att klara landets energiförsörjning på kort sikt.

Förhoppningsvis inser Scholz & Co att kärnkraftverken bör drivas vidare också på längre sikt. Magdalena Andersson skulle annars kunna berätta om de dyrköpta svenska lärdomarna av att stänga ned fullt fungerande verk av ideologiska skäl. 

Tyskarna bör också ompröva frackingförbudet för att i framtiden minimera risken att behöva använda kolkraft eller göra sig beroende av gasproducerande diktaturer.

Men i närtid är det framför allt viktigt att EU-länderna håller ihop och samarbetar – att alla gör sitt för att nå EU-kommissionens mål om att minska gaskonsumtionen med 15 procent till i vinter. 

Detsamma gäller möjligheten att dela med sig av el- och gasresurser om något land drabbas av brist, snarare än att göra som Norge som nu hotar med att begränsa elexporten. 

I förlängningen är det en investering i Europas välstånd, och i freden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera