1515

Covid-vaccin sätter press på farma-jättar

LEDARE. När de nya vaccinjättarna redovisar sina vinster, glöm inte att de räddar liv varje dag.

Foto:Johan Nilsson/TT

På tisdagen pausade Sverige vaccineringen med Astra Zenecas (AZ) vaccin mot Covid-19. Totalt har ungefär hälften av EU-länderna nu gjort det. Orsaken är att ett 40-tal av de 17 miljoner som vaccinerats fått blodproppar eller blödningar under huden. Hittills har det inte gått att visa något samband, och andelen fall är ännu så länge lägre än andelen proppar i totalbefolkningen. Både WHO och EU:s läkemedelsmyndighet EMA uppmanar till fortsatt användning.

Men det är ändå ett bakslag, som ska läggas till tidigare frågetecken. Det gäller kapacitet och leveransproblem. En lägre verkandegrad, drygt 60 procent (samma nivå som för traditionella influensavaccin), än de nya syntetiska RNA-vaccinen som ligger på 94-95 procent. Samt uppgiften att vaccinet inte har effekt på personer över 65 år, som dock verkar vara en missuppfattning. Det är för tidigt att säga om AZ därmed har misslyckats på vaccinmarknaden. Men förtroendet är skadat. Aktiekursen har fallit med 17 procent sedan mitten av november samtidigt som börserna totalt stigit och uppstickare som Modernas börsvärde har mångfaldigats.

Moderna och Biontech har med ny teknik (RNA) skapat ett vaccin som både är mer effektivt och enklare att producera. De utmanar nu GlaxoSmithKline (GSK), Sanofi och Merck som tidigare dominerat vaccinproduktionen. Den enda av de stora som finns med i täten är Pfizer, som samarbetar med tyska Biontech. Men det är Biontech som står för innovationen.

Analytiker bedömer att Moderna och Novavax (vars vaccin är i slutfasen) tillsammans får en större vaccinförsäljning i år än GSK, Sanofi och Merck tillsammans. Pfizer beräknar trefaldiga sin vaccinrelaterade försäljning till 15 miljarder dollar, vilket motsvarar 36 procent av deras totala försäljning. De ligger i topp vad gäller priser, på 39 dollar per person (två doser), jämfört med AZ:s 3-4 dollar (lägst), och vd:n Albert Bourla räknar med en vinstmarginal på närmare 30 procent på produkten (ft.com 16/2). Han räknar också med att vaccinationerna kommer behöva fyllas på, och därmed ge en ständig ström av intäkter.

Lönsamheten riskerar att bli en politiskt laddad fråga. Politikerna bör då sansa sig, och vara tacksamma över att marknaden reagerade så sensationellt snabbt och därmed räddar liv på löpande band.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?