1515

Coronarisker kräver större transparens

Foto:Ali Lorestani/TT

WHO, som tidigare utlyst ”Globalt Hälsonödläge”, kom i veckan med en varning om att Corona-viruset kan utvecklas till en pandemi, men vi inte är där än. En pandemi innebär enligt WHO ”världsomfattande smitta i många länder”. 

Samtidigt försökte WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid ett möte på onsdagen lugna deltagarna med att ”Kina har färre än 80 000 fall i en population på 1,4 miljarder människor, i resten av världen finns det 2790 sjukdomsfall, i en befolkning på 6,3 miljarder.” Men det säger ju ingenting annat än att smittan började i tätbefolkade områden i Kina och att utvecklingen därför ligger före där. 

Svenska Folkhälsomyndigheten har uppdaterat hemsidan med följande ”risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya Coronaviruset utomlands. Detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning (läs storskalig spridning) i Sverige som låg.” Allmänhet och företag lämnas att tolka detta efter bästa förmåga. Fler kommer hem smittade, men de kommer (nog) inte smitta så många? Vad grundar sig det på? Sveriges andra smittade person bedöms av läkarna på Sahlgrenska sjukhuset ha exponerat ett 40-tal personer.

UD avråder från att resa till Kina och Iran. För andra högriskländer, som Sydkorea och Italien, finns inga sådana rekommendationer. I helgen kommer många svenska sportlovsresenärer hem från norra Italien, som nu är ett av de utpekade riskområdena. Folkhälsomyndigheten uppger dock att de inte behöver oroa sig eftersom skidområdena ligger utanför det konstaterade smittområdet. Men Danmark har nu fått sin första smittade, som kommer från ett skidområde utanför riskområdena. Vidare reser många skidåkare hem via Milano, som är utpekat. 

Den officiella informationsgivningen är en balansgång. Man är skyldig att ge en korrekt bild men vill inte överdriva riskerna. Men det blir kremlologi. Eftersom vägledningen är vag, agerar många företag efter bästa förmåga. De begränsar utlandsresande och sätter anställda som rest från riskområden i karantän. Skillnaderna i hur företag och myndigheter hanterar situationen väcker frågor. Det krävs större transparens från Folkhälsomyndighetens sida för att den ska kännas förtroendeingivande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?