Annons

Coronagränsen bör vara legitim i sommarlandet

LEDARE. I många länder, även i Sverige, har en del av åtgärderna varit regelbaserade och en del varit rekommendationer.

LISEBERG. Verksamheten är förbjuden. High Chaparral och Kolmården får dock hålla öppet.
LISEBERG. Verksamheten är förbjuden. High Chaparral och Kolmården får dock hålla öppet.Foto:Adam Ihse

Om man bestämmer sig för att införa en regel måste man ha en gränsdragning. En tvingande regel har ofta en sanktion, och då måste en rättsstat ha tydliga definitioner på vad ett regelbrott är. Det går inte att bötfälla människor bara lite hur som helst.

I Norge, som har lagstiftad resekarantän, blev detta tydligt när Spanien nyligen återupptogs på listan över länder med karantänsplikt. Karantänen skulle gälla från kl 24 natten mellan i fredags och lördags. Norska medier gjorde stor sak av att två flygplan, från SAS respektive Norwegian, stressflög från Spanien för att hinna fram till Gardermoen före midnatt. Det sista av de två landade 23.51. Därmed slapp resenärerna karantän. Så här blir det när en lagstadgad regel måste ha tydliga gränser.

Men resenärerna var förstås varken mer eller mindre i behov av karantän för att de landade före midnatt. En absurd effekt av en regel.

I Sverige finns framför allt en coronarestriktion som politikerna har valt att göra regelbaserad. Det är förbudet mot ”allmänna sammankomster och offentliga tillställningar” med fler än 50 personer. Det blir alltså varken Håkan Hellström eller Prideparader i år. Det är förstås rimligt, ingen ser för sig att det går att hålla avstånd i sådana sammanhang.

Förbudet gjordes i ordningslagen som är förberedd för epidemibegränsningar. Problemet är dock att det framstår som märkligt, i coronahänseende, vilka saker som omfattas av ordningslagen. Eftersom ”tivolinöjen och festtåg” finns med där får Liseberg, Gröna Lund och Skara sommarland inte öppna. Kolmården, Leksands sommarland och High Chaparral får däremot ha öppet. Astrid Lindgrens värld har fått stänga eftersom polisen räknar samman parkens olika scener – där barn kan lyssna på berättelser – och slagit fast att det inte får vara fler än 50 åhörare totalt sett vid scenerna, enligt Aftonbladet.

Det här väcker frågor om rättssäkerhet och näringspolitik.

Allvarligast är dock att det kan påverka trovärdigheten i coronapolitiken. Smittrisken ska inte bedömas utifrån om en verksamhet listas i ordningslagen eller inte. I början var det befogat att ta den snabbaste vägen, via befintlig lagstiftning. Men för varje månad som går kräver situationen ett regelverk som kan framstå som mer legitimt.

Varför är tivolin förbjudna i lag, medan djurparker, tågträngsel och köpcentrum inte är det?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?