ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Corona kan minska polarisering

  • Foto: Anders Wiklund/TT

LEDARE. När en gemensam fiende som coronaviruset uppträder är det ett gyllene tillfälle att samla nationen. 

Säkerhetspolisen hade ett svårt läge när den på torsdagen, mitt under coronautbrottet, presenterade en rapport om sin verksamhet 2019. Historia, när det enda vi är intresserade av är framtiden. Chefen Klas Friberg talade dock något om viruset och dagsläget. Han konstaterade att främmande makts försök till påverkan inte avstannar. Och cyberspionaget får nya möjligheter när fler sitter uppkopplade hemma. Det stämmer förstås.

Men Friberg sa även att ”Oroliga tider är ett tillfälle för främmande makt och extremistmiljöerna att bygga på polariseringen och skapa misstro mot både samhället och enskilda företrädare för myndigheter, samt att sprida felaktig information”. Men det är inte alls givet att påverkan lyckas bättre i kris.

Hittills kan man konstatera att corona, liksom andra kriser som kräver nationell samling, snarast ser ut att öka sammanhållningen. I USA har republikaner och demokrater enats om ett gigantiskt stödpaket, det hade inte hänt om inte situationen uppfattats som så akut. I Sverige är oppositionen lågmäld. I Frankrike säger Emmanuel Macron att ”vi är i krig”, vilket är ett effektivt sätt att samla landet och stärka hans egen ställning. Stefan Löfven använde inte direkt krigsretorik i söndagens tal till nationen, men ansatsen och tonläget bar samma tyngd. Tre miljoner svenskar såg talet där han sa att det var varje medborgares plikt att följa myndigheternas råd.

Corona är den klassiska yttre fienden som medborgarna kan enas mot. Inget annat är viktigt just nu. Alla är utsatta, fattig som rik. Prins Charles av Storbritannien är smittad, liksom franska kulturministern och en rad stjärnskådespelare, som Tom Hanks. Då sluter sig leden. 

Samtidigt talar mycket för att demokratier med ett starkt civilsamhälle och delegerat ansvar klarar den här typen av situation bättre än auktoritära stater. Hårdföra centralstyrda regimer ser handlingskraftiga ut, men är i realiteten ofta mindre effektiva, ingen utanför den innersta kretsen vågar fatta beslut och kunskapen saknas regionalt.

USA kallar corona för ”det kinesiska viruset” och Iran tänker att smittan kan komma från USA. Men det har till syfte att samla nationen. Mycket lite talar för att människor skulle vara mer mottagliga för falska fakta nu än annars. Det betyder inte att vi ska slå oss till ro. Men det är ett bra läge att fånga upp tillfället att samla medborgarna kring gemensamma mål.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer