Annons

Corona hotar Sveriges framtida konkurrenskraft

LEDARE. Coronaviruset har dragit in som en storm och tvingat ner näringslivet på knäna. Osäkerheten framöver är monumental, skadorna som redan skett och de som hotar likaså.

TOMMA STÄDER. När folk stannar hemma drabbas många företag hårt. Men dagens utstakade väg riskerar även att skada framtida entreprenörskap och företagsbyggande.
TOMMA STÄDER. När folk stannar hemma drabbas många företag hårt. Men dagens utstakade väg riskerar även att skada framtida entreprenörskap och företagsbyggande.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Både välfungerande företag och de som även annars riskerat konkurs drabbas. En bra affärsmodell och goda kundrelationer är en klen tröst när intäkterna försvinner. Åtgärderna för att företag ska överleva det som liknats vid ett krigstillstånd lämnar mycket att önska.

Tung kritik riktas mot den statliga lånegarantin som sjösattes för att hjälpa små och medelstora företag. Bland annat menar banker och företag att Riksgälden, som administrerar garantin, genom sina villkor har utrymme att backa från borgensåtagandet.

Den sänkta arbetsgivaravgiften bådar initialt gott, men lämnar kvar stora kostnader för företag på grund av sin begränsning. Sänkningen gäller enbart för upp till 30 anställda.

För att företag ska kunna klara av höga, fasta kostnader föreslog regeringen även en hyresrabatt. Kostnaden för en nedsättning av hyran på upp till 50 procent ska delas av staten och fastighetsägare. Men fastighetsägare tvekar i dag. Stödet ska sökas i efterhand, och det är fortfarande oklart vilka verksamheter som faktiskt ska omfattas.

Hur det går för näringslivet är på flera sätt en indikator för hur det går för samhället i stort. Antalet varsel är redan nu uppe i dystra rekordsiffror.

Men förlusten riskerar bli större än den företagskris vi nu vittnar. I Di (8/4) menar Michael Treschow att om företag lämnas åt konkurs kan ”gnistan försvinna” för framtida entreprenörskap. Han är inte ensam om att peka på en sådan utveckling.

Det är förståeligt. Utfallen mot utdelningar från välfungerande företag kan tolkas som hot om minskad avkastning på risktagande. Och vad har fri företagsamhet för plats i ett samhälle där de som vill se förstatligade bolag känner segervittring?

Klumpigt utformade åtgärder tillsammans med näringsfientliga krafter ökar kostnaden för framtida entreprenörskap. I förlängningen är det svensk konkurrenskraft som hotas.

Förutom att orsaka en utslagning av existerande företag, riskerar den utstakade vägen hindra framtida företag från att växa fram.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?