1515
Annons

Corona glider regeringen ur händerna

Till slut har regeringen gått med på att lämna ut mötesanteckningar från sin krisgrupp till Coronakommissionen. Länge framhärdade socialminister Lena Hallengren i att det inte fanns några anteckningar som kunde lämnas ut. En provocerande attityd. Och dessutom en utomordentligt dumdristig och kortsiktig strategi.

Foto:Jessica Gow

Med detta har regeringen, alldeles på egen hand, skapat en kris i krisen. Blickarna riktas nu mot Rosenbad – vad är det regeringen vill dölja?

Tanken går till flodvågskatastofen 2004. Under den första tiden var det få som ansåg att regeringen hade gjort några större misstag och det var ju sannerligen inte regeringens fel att den inträffade. Det var nog ingen som i ett tidigt skede trodde att den skulle få politiska följder (men det fick den, bilden av Socialdemokraternas regeringsduglighet påverkades och bidrog till valförlusten 2006).

Under pandemin har regeringens ställning stärkts i opinionen. Sverige har undgått breda folkliga protester mot fattade beslut. Socialdemokratiska ministrar borde kunna agera med naturlig pondus.

Men regeringen har förnedrat sig med sitt försök till mörkläggning och tvingades ge upp efter kritik från oppositionen, och framför allt efter granskning i medierna, främst SvD:s ledarsida och Expressen. 

Måndag 10 januari presenterade statsministern och socialministern kraftiga åtgärder, med moraliskt belastade uppmaningar om solidaritet, för att hålla tillbaka smittspridningen. Många reagerade mot detta, eftersom spridningen redan var så stor, omikronvarianten verkar vara så mild och skadeverkningarna av restriktionerna skulle bli så omfattande.

I onsdags var Lena Hallengren i SVT:s Aktuellt för att debattera med Liberalernas Nyamko Sabuni. Ministerns besked var att mildare restriktioner inte var en fråga för politiker utan för Folkhälsomyndigheten. Därmed blev det ännu tydligare hur regeringen vill dra politiska fördelar av de beslut som framstår som handlingskraftiga men blandar bort ansvaret när man måste backa från besluten.

Hallengren tycktes förnärmad över att bli ifrågasatt och hon kallade Liberalerna oseriösa när de vill avskaffa pandemilagen. Hon kunde inte ta till sig vad frågan handlar om: nämligen huruvida det är befogat att riksdagen fortsättningsvis ger en regering (den svagaste på 42 år) frikort till att införa nya restriktioner. 

Regeringen har äntligen börjat bli granskad för sina pandemiåtgärder. Svaren blir arroganta. Ett tecken på att coronapolitiken håller på att glida regeringen ur händerna.


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?