1515
Annons

Corbyn får problem att fälla Johnson

LEDARE. Det brittiska parlamentet är fortfarande på sommaruppehåll, men utspelen kring brexit tar inte ledigt för det. Under onsdagen skickade oppositionsledaren Jeremy Corbyn, ledare för Labourpartiet, ett brev till partiföreträdare och parlamentariker i det brittiska underhuset där han klargör för sin väg framåt i brexitfrågan.

BREXIT INTE ENDA POLITISKA FRÅGAN. Brittisk politik domineras utifrån brexit, men den politiska konflikten mellan höger och vänster lever kvar. Det kan försvåra maktskifte för Jeremy Corbyn och hans brexitplan.
BREXIT INTE ENDA POLITISKA FRÅGAN. Brittisk politik domineras utifrån brexit, men den politiska konflikten mellan höger och vänster lever kvar. Det kan försvåra maktskifte för Jeremy Corbyn och hans brexitplan.Foto:Gareth Fuller

I brevet förklarar Corbyn att han ämnar rikta en misstroendeförklaring mot Boris Johnson så fort det finns parlamentariskt stöd för en sådan, för att sedan själv söka förtroendet att bilda en temporär regering. Corbyns regering skulle ha för avsikt att begära en förlängd tidsfrist hos EU, från 31 oktober som för närvarande är det datum då britterna lämnar unionen. Det skulle ge Corbyn tid att utlysa ett nyval, i vilket Labour skulle kampanja för en andra folkomröstning om brexit.

Om parlamentet skulle rösta för en misstroendeförklaring, måste en ny regering formas inom 14 dagar. Om en ny regering inte kan bildas inom den tidsramen, utlyses ett nyval som i så fall skulle äga rum när britterna redan är ute ur EU, efter brexitdagen 31 oktober.

Så vad är sannolikheten att Corbyn skulle lyckas bilda en regering? Trots att Johnson bara har ett mandats övertag gentemot oppositionen, och att flera konservativa ledamöter har sagt att de kommer försöka förhindra en hård brexit, kan det bli svårt för Corbyn att samla parlamentariskt stöd.

Tycka vad man vill om brexit, en fråga som klyver det politiska landskapet färgblint, men den traditionella politiska konflikten mellan höger och vänster finns fortfarande kvar. Det skulle vara svårt för konservativa parlamentariker att släppa förbi en socialdemokratisk regering. Enligt en undersökning är konservativa partimedlemmar villiga att offra mycket för att få igenom brexit – såväl Nordirland som Skottland – men inte till priset av att Jeremy Corbyn skulle bli premiärminister.

Inte ens ledaren för det EU-vänliga Liberaldemokraterna, Jo Swinson, tror på Corbyns förmåga att bilda en temporär regering. Hon avfärdar hans förslag som nonsens.

Det politiska landskapet har förändrats med brexit, men kanske inte så djupt att utträdet får kosta precis vad som helst – som en socialdemokratisk premiärminister. Brexitkarusellen fortsätter, om än i ett krokigt manér så är riktningen ett avtalslöst utträde 31 oktober.


Innehåll från Heba Fastighets ABAnnons

Mindre plast i hushållssoporna ger fjärrvärme med lägre klimatpåverkan

Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.
Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.

Vi svenskar kan bli mycket bättre på att källsortera plastförpackningar. Det har fastighetsbolaget Heba och Stockholm Exergi tagit fasta på. Tillsammans genomför de ett projekt som ska resultera i mindre plast i hushållsavfallet – och därmed ett lägre klimatavtryck från uppvärmningen av Hebas lägenheter.  

I dag hamnar över hälften av alla plastförpackningar i hushållsavfallet i stället för att återvinnas. Det kan jämföras med att 94 procent av glasförpackningarna återvinns, enligt statistik från Naturvårdsverket. 

Fastighetsbolaget Heba som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen och Mälardalen, har krokat arm med Stockholm Exergi för att minska andelen plast som går till förbränning. 

– På Heba vill vi tillsammans med Stockholm Exergi reducera utsläppen av växthusgaser från fjärrvärmen. Då måste vi se till att våra hyresgäster sorterar ut plasten från hushållssoporna. Om en mindre mängd fossila material bränns blir klimatavtrycket från fjärrvärmen lägre, förklarar Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba. 

Gemensam insats

Det är just plasten som förbränns vid produktion av fjärrvärme och el som är den största källan till utsläpp av koldioxid i Stockholm Exergis verksamhet.  

– Tyvärr har vi liten möjlighet att påverka hur mycket plast som avfallet innehåller. För oss är det viktigt att lyfta fram möjligheten att vi tillsammans med våra kunder kan göra något konkret åt saken och minska andelen plast i avfallet. Det är precis vad samarbetet med Heba handlar om – att gemensamt göra en insats för klimatet, säger Sofi Erselius, miljöchef på Stockholm Exergi.

Satsning på miljörum och information

Men hur ska Heba få sina hyresgäster att slänga mindre plast i hushållssoporna? 

– Vi kommer att uppdatera våra miljörum så att det blir tydligare var olika material ska slängas. Vi ser över uppställningen av behållare och hur ofta de behöver tömmas. Men det viktigaste redskapet vi har är att dela information, i olika kanaler och vid flera tillfällen, säger Sanna Göthlin.

Nyligen har Heba även infört hållbara hyreskontrakt vid nyinflyttning, där källsortering är ett krav. Både satsningen tillsammans med Stockholm Exergi och de nya hyreskontrakten hjälper Heba att minska sin indirekta klimatpåverkan. Det här är viktiga steg på vägen mot klimatneutralitet, konstaterar Sanna Göthlin.

Om Heba Fastighets AB
Heba erbjuder hållbara och trygga boenden att trivas i under livets olika faser. För att få en klimatneutral verksamhet arbetar Heba metodiskt med att minimera, förbättra och påverka. Långsiktigt hållbarhetsmål är att förvaltningen ska vara klimatneutral senast 2030 och hela verksamheten senast 2045. 

Läs mer om Heba här. 

Om Stockholm Exergi
Stockholm Exergi är stockholmarnas energibolag. Dygnet runt, året om, tryggar bolaget den växande Stockholmsregionens tillgång till värme, kyla, el samt hantering av avfall. Samtidigt bidrar de till att göra Stockholm till en attraktiv och mer hållbar stad med potential att bli världens första klimatpositiva huvudstad.

Läs mer om Stockholm Exergi här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heba Fastighets AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?