Annons

Corbyn får problem att fälla Johnson

LEDARE. Det brittiska parlamentet är fortfarande på sommaruppehåll, men utspelen kring brexit tar inte ledigt för det. Under onsdagen skickade oppositionsledaren Jeremy Corbyn, ledare för Labourpartiet, ett brev till partiföreträdare och parlamentariker i det brittiska underhuset där han klargör för sin väg framåt i brexitfrågan.

BREXIT INTE ENDA POLITISKA FRÅGAN. Brittisk politik domineras utifrån brexit, men den politiska konflikten mellan höger och vänster lever kvar. Det kan försvåra maktskifte för Jeremy Corbyn och hans brexitplan.
BREXIT INTE ENDA POLITISKA FRÅGAN. Brittisk politik domineras utifrån brexit, men den politiska konflikten mellan höger och vänster lever kvar. Det kan försvåra maktskifte för Jeremy Corbyn och hans brexitplan.Foto:Gareth Fuller

I brevet förklarar Corbyn att han ämnar rikta en misstroendeförklaring mot Boris Johnson så fort det finns parlamentariskt stöd för en sådan, för att sedan själv söka förtroendet att bilda en temporär regering. Corbyns regering skulle ha för avsikt att begära en förlängd tidsfrist hos EU, från 31 oktober som för närvarande är det datum då britterna lämnar unionen. Det skulle ge Corbyn tid att utlysa ett nyval, i vilket Labour skulle kampanja för en andra folkomröstning om brexit.

Om parlamentet skulle rösta för en misstroendeförklaring, måste en ny regering formas inom 14 dagar. Om en ny regering inte kan bildas inom den tidsramen, utlyses ett nyval som i så fall skulle äga rum när britterna redan är ute ur EU, efter brexitdagen 31 oktober.

Så vad är sannolikheten att Corbyn skulle lyckas bilda en regering? Trots att Johnson bara har ett mandats övertag gentemot oppositionen, och att flera konservativa ledamöter har sagt att de kommer försöka förhindra en hård brexit, kan det bli svårt för Corbyn att samla parlamentariskt stöd.

Tycka vad man vill om brexit, en fråga som klyver det politiska landskapet färgblint, men den traditionella politiska konflikten mellan höger och vänster finns fortfarande kvar. Det skulle vara svårt för konservativa parlamentariker att släppa förbi en socialdemokratisk regering. Enligt en undersökning är konservativa partimedlemmar villiga att offra mycket för att få igenom brexit – såväl Nordirland som Skottland – men inte till priset av att Jeremy Corbyn skulle bli premiärminister.

Inte ens ledaren för det EU-vänliga Liberaldemokraterna, Jo Swinson, tror på Corbyns förmåga att bilda en temporär regering. Hon avfärdar hans förslag som nonsens.

Det politiska landskapet har förändrats med brexit, men kanske inte så djupt att utträdet får kosta precis vad som helst – som en socialdemokratisk premiärminister. Brexitkarusellen fortsätter, om än i ett krokigt manér så är riktningen ett avtalslöst utträde 31 oktober.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?