1515
Annons

Centerpartiet kommer att bli beroende av V

På Facebook har Annie Lööf i dagarna publicerat ett inlägg med texten: ”Låt mig vara klar, tydlig och kort. Vår plan är densamma. Vi kommer inte att förhandla eller samarbeta med SD. Inte heller efter valet 2022.”

Annie Lööf på Facebook.
Annie Lööf på Facebook.

Inlägget fick beröm och kritik i kommentarsfältet för just det som stod där – att partiet vill isolera Sverigedemokraterna.

Intressantast är dock det som inte står där. Plötsligt finns ingenting om Vänsterpartiet. Detta trots att just Centerpartiet hösten 2018 gjorde stor sak av att båda ”ytterlighetspartierna” V och SD ska hållas utanför inflytande. Detta blev också grunden för hela januariavtalet, där det dessutom infördes en tydlig formulering som var viktig för C:

”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.”

Många undrade förstås hur detta skulle gå till med tanke på att de fyra januaripartierna inte utgjorde en majoritet i riksdagen. Och vid flera tillfällen har de sedan fått erfara att fyra oppositionspartier gjort gemensam sak och fått igenom ett annat förslag än regeringens. Tämligen snart stod det alltså klart att januaripartierna inte hade täckning för sin formulering om Vänsterpartiet.

Det var Centerpartiet som tydligast värnade om att inte bara SD utan också V skulle hållas utanför. Hela upplägget förutsatte att Vänsterpartiet inte skulle rösta med partier högerut i riksdagen.

Nu kan det bli så att Liberalerna på ena eller andra sättet lämnar januarisamarbetet. Det kommer att leda till att Vänsterpartiets stöd behövs i alla omröstningar för att inte Moderaternas motförslag ska vinna.

Allt detta vet Annie Lööf, och det är förmodligen därför hon nu försöker få löftet att isolera Vänsterpartiet att falla i glömska.

Att samarbeta med Vänsterpartiet är avdramatiserat sedan decennier. Fram till 1994 var partiet utestängt från Utrikesnämnden, som leds av kungen, men kom sedan med.

Sverigedemokraterna kom med så snart de hade tillräckligt stort antal mandat för den saken (2014) och har alltså aldrig varit utestängt från Utrikesnämnden lika lite som i andra känsliga organ. Uppenbarligen betraktas partiet som demokratiskt pålitligt.

Det är viktigt att säga eftersom januaripartierna ibland framställer det som om dessa bägge bör uteslutas. Och att de går att utesluta från uppgörelser.

Centerpartiets ändrade budskap är en bekräftelse på ingen som saknar egen majoritet kan lova att en fjärdedel av riksdagens ledamöter (SD och V) ska hållas utanför inflytande.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Hjälp Tyskland hålla värmen i vinter

Utsikterna för tysk ekonomi är bräckliga, enligt finansminister Christian Lindner. 

Att döma av färska ekonomiska indikatorer är det ingen överdrift.

ALLIERADE. På tisdagen besöker Tysklands förbundskansler Olaf Scholz Stockholm och Magdalena Andersson. Att Sverige fortsätter att exportera el till kontinenten är ett sätt att hjälpa Tyskland i den svåra situation som landet befinner sig och en investering i europeisk sammanhållning.
ALLIERADE. På tisdagen besöker Tysklands förbundskansler Olaf Scholz Stockholm och Magdalena Andersson. Att Sverige fortsätter att exportera el till kontinenten är ett sätt att hjälpa Tyskland i den svåra situation som landet befinner sig och en investering i europeisk sammanhållning.Foto:Jonas Ekströmer/TT

De inflationstyngda tyska konsumenterna har dragit ned kraftigt på sina inköp. Aktörer både inom den tyska industrin och finansmarknaden spår dystra tider när de tillfrågas av konjunkturinstitut. 

Lägg till det den pågående torkan som orsakat sjunkande vattennivåer och framkomlighetsproblem på floden Rhen – en viktig komponent i den tyska industrins transportnät – vilket förvärrar problemen i logistikkedjorna.

Men den stora boven i dramat heter Vladimir Putin. Risken är påtaglig att den ryska presidenten helt vrider av gaskranarna till grannlandet i vinter. 

Om inte tyskarna lyckas dra ned på gaskonsumtionen rejält väntar elransonering.

Runt om i Europa anas viss skadeglädje. Bland sydeuropéer tycks bittra minnen från finanskrisen ha väckts till liv. Men också i Sverige mumlas det om att tyskarna får skylla sig själva som försatt sig i den här situationen. Merkel-regeringen borde ha insett att det var naivt att göra sig så beroende av rysk energi.

Det kan man absolut tycka. 

Angela Merkel fattade ett antal beslut under sina år som förbundskansler som med facit i hand har visat sig vara olyckliga – inte minst att stänga ned kärnkraftverken i förtid. 

Samma sak gäller beslutet av förbjuda inhemsk fracking, en metod för att utvinna naturgas, till förmån för att bygga gasledningar till Ryssland.

Samtidigt var det inte den tyska förbundskanslers naivitet som orsakade kriget i Ukraina. Angela Merkel investerade i tron att täta affärsförbindelser och handel med Ryssland skulle förhindra framtida konflikter. Hon investerade i freden, men det räckte inte.

Men dagens Europa har varken råd med efterklokhet eller skadeglädje. Tvingas tyskarna till elransonering kommer den tyska ekonomin att drabbas hårt, vilket betyder stora problem för hela kontinenten med tanke på Tysklands roll som industriell motor. Drygt 10 procent av Sveriges export går exempelvis dit. 

De skyhöga elpriserna som lär följa kommer heller inte att stanna i Tyskland. Hela EU kommer att drabbas, inte minst södra Sverige, vilket riskerar att förvärra krisen. 

Det hotar i sin tur det folkliga stödet för EU:s styrande politiker, sammanhållningen inom EU, våra sanktioner mot Ryssland och stödet till Ukraina – en ond spiral där endast Putin står som vinnare.

Ett sådant mardrömsscenario måste till varje pris undvikas. Ett viktigt steg på vägen är att inse att Tysklands sak är hela Europas.

För svenskt vidkommande är relationen med Tyskland extra viktig, och inte bara på grund av handeln. Som ny Nato-medlem kommer Sverige att vara i behov av en trygg och stark nordeuropeisk allierad inom försvarsalliansen att ta rygg på. Detsamma gäller vår tillvaro inom EU efter britternas sorti. 

Därför är det positivt att Magdalena Andersson får besök av just förbundskansler Olaf Scholz på tisdagen. De ska bland annat diskutera klimatomställningen och besöka Scania i Södertälje för att provköra ellastbilar.

Det är viktigt att komma ihåg att Tyskland tillhör den goda sidan inom europeisk klimatpolitik, trots att rubrikerna numera mest handlar om återstartade kolkraftverk och fiskdöd. Utan den tyska regeringens stöd hade EU:s klimatambitioner knappast varit så höga som de är i dag. 

De återstartade kolkraftverken, bygget av fem LNG-terminaler, gasavtal med Qatar och planerna på att förlänga kärnkraftverkens livslängd ska snarare ses som utslag av politisk realism – inte minst av regeringspartiet Die Grünen – för att klara landets energiförsörjning på kort sikt.

Förhoppningsvis inser Scholz & Co att kärnkraftverken bör drivas vidare också på längre sikt. Magdalena Andersson skulle annars kunna berätta om de dyrköpta svenska lärdomarna av att stänga ned fullt fungerande verk av ideologiska skäl. 

Tyskarna bör också ompröva frackingförbudet för att i framtiden minimera risken att behöva använda kolkraft eller göra sig beroende av gasproducerande diktaturer.

Men i närtid är det framför allt viktigt att EU-länderna håller ihop och samarbetar – att alla gör sitt för att nå EU-kommissionens mål om att minska gaskonsumtionen med 15 procent till i vinter. 

Detsamma gäller möjligheten att dela med sig av el- och gasresurser om något land drabbas av brist, snarare än att göra som Norge som nu hotar med att begränsa elexporten. 

I förlängningen är det en investering i Europas välstånd, och i freden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera