Annons

Centern borde återerövra sin hemvist högerut

Muharrem Demiroks resa som centerledare har börjat. Hur det ska gå beror varken på gamla domstolsärenden eller på det faktum att han saknar landsbygdsbakgrund. Det handlar om hur han lyckas positionera Centerpartiet inför 2026. Och det har inte särskilt mycket att göra med de projekt Muharrem Demirok själv lyfter upp – som ny skolpolitik.

Muharrem Demirok.
Muharrem Demirok.Foto:Johan Nilsson

Partiets omedelbara problem är att det befinner sig i opposition. Det finns dessutom två försvårande omständigheter.

Den första är att partiet ska opponera mot en regering som har ungefär den ideologiska inriktning i den ekonomiska politiken som Centerpartiet självt har. I sitt första tal slog Muharrem Demirok fast att hans parti är borgerligt och liberalt. Med tanke på att en hel del väljare, trots SD:s inflytande, nog anser att den nuvarande regeringen är hyfsat borgerlig och liberal kommer det att bli ett utmaning i längden för centerledaren att förklara vad han är i opposition mot, åtminstone i den ekonomiska politiken.

Det andra problemet är att partiets mandat förmodligen aldrig kommer att behövas under resten av denna riksdagsperiod. Även om regeringen skulle få problem är det inte sannolikt att C ens då får en roll. Skulle det uppstå en spricka mellan regeringen och SD beträffande nationellt viktiga frågor kommer nog Socialdemokraterna få en roll, men C-mandaten behövs inte. M plus S har egen majoritet i riksdagen (det har även SD plus S, för övrigt).

Det enda läget då C kan få en matematisk roll är om några ledamöter från det nuvarande regeringsunderlaget skulle hoppa av till andra sidan eller bli vildar - då kan det öppna upp för en S-ledd regering, alltså den konstellation som förlorade valet. Denna händelsekedja är dock inte sannolik.

Med andra ord – det enda Muharrem Demirok kan göra är att förbereda sitt parti för nästa val. Det måste ske genom att klargöra partiets plats på den parlamentariska kartan.  Politiken har återigen delat upp sig i vänster och höger, som var det vanliga mönstret i Sverige i decennier. Och när det gäller den ekonomiska politiken, som ju är viktigast, hör C rimligen hemma mer högerut än vänsterut.

Begrepp som ”den breda mitten” har fått underkänt av väljarna. Dessbättre använde sig Muharrem Demirok inte av det uttrycket. Däremot talade han om att regeringen måste kompromissa med partier som C i energifrågan. I bästa fall är det ett sätt att inför partivänner skyla över det egna partiets numerärt marginella roll. I värsta fall är det början på en ny charad om att ett parti kan bestämma över politiken enbart för att man uppfattar sig som en mittenkraft.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från ZimplyAnnons

Säg hej till nästa generations bemanning

En AI-assistent från Zimply minskar stress och säkrar relationerna mellan företagets medarbetare och kunder.
En AI-assistent från Zimply minskar stress och säkrar relationerna mellan företagets medarbetare och kunder.

Zimply hyr ut AI-assistenter utvecklade för att möta och överträffa varje verksamhets behov. Det är bemanning 2.0 som ger medarbetarna en välkommen avlastning och säkrar kvaliteten i kundledet. 

Pandemin med distansarbete och sjukfrånvaro har visat på både styrkor och sårbarhet hos de flesta organisationer. Det innebär bland annat att allt fler organisationer erbjuder sina medarbetare en digital assistent som avlastning för olika administrativa arbetsuppgifter. Zimply hyr ut digitala assistenter utvecklade enligt verksamhetens behov.

– Vi hjälper våra kunder att kvalitetssäkra monotona men viktiga rutinuppgifter utan att de behöver göra stora engångsinvesteringar eller lära sig allt om AI och automation, säger Fred Alpsten, VD på Zimply.

Flexibelt samarbete

En digital assistent är något mycket mer än en robot som installeras i en server eller arbetsstation. Zimply jobbar med en omfattande verktygslåda bestående av Intelligent Automation. Det innefattar Machine Learning, Robotic Process Automation (RPA), computer vision, talsyntes och avancerad språkförståelse (NLP). 

Zimply tar fram digitala assistenter som appliceras i hela verksamheten. Därför beskriver Zimply digitala assistenter som bemanning 2.0.

– AI-assistenten samarbetar på ett mer flexibelt sätt med sina mänskliga kollegor än en traditionell robot. Den imiterar människans arbetssätt, rapporterar vad den har gjort och vad som eventuellt behöver åtgärdas manuellt. Det är automation som minskar stress, säkrar produktiviteten och stärker relationerna mellan företagens medarbetare och kunder. Det handlar om mjuka värden som bara blir större och större över tid, säger Zimplys COO Daniel Baldwin.

Zimplys kunder använder digitala assistenterna bland annat för kontering och attestering av leverantörsfakturor, kontroll och registrering, orderhantering, datainsamling för rapportering, och som stöd för snabbare kundservice. Arbetsuppgifterna varierar men kundernas omdömen är desamma.  

– Kund efter kund berättar för oss att de blivit imponerade och överraskade av hur mycket en AI-assistent kan göra och bidra med. Det är dessutom enkelt att komma i gång. Våra kunder behöver bara beskriva sina behov och sedan tar det tre veckor så är lösningen på plats. Vi erbjuder också tre månaders ”provanställning” av den digitala assistenten. Som i alla samarbeten är det viktigt att det klickar, säger Daniel Baldwin.

Bemanning 2.0 med Zimply

Zimply är ett svenskt innovationsföretag som utvecklar och hyr ut digitala assistenter. Våra digitala assistenter automatiserar alla typer av repetitiva processer och arbetsuppgifter. Bland våra kunder märks Svea Bank, Acne Studios, Samhällsbyggnadsbolaget, Wise Professionals och Dina Försäkringar.

Zimplys AI-assistenter används av verksamheter för att frigöra tid, säkerställa kvalitet och minska ledtid mot kunder. Förutom att utveckla digitala assistenter hjälper vi våra kunder identifiera digitala behov och lösningar med inriktning mot AI, Artificiell Intelligens, och IA, Intelligent Automation.

https://zimply.ai 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zimply och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera