Annons

Cementkrisen långt ifrån ”inställd”

Regeringen fattade på torsdagseftermiddagen beslut om att ge Cementa tillstånd till fortsatt kalkstensbrytning fram till utgången av 2022. Det skedde enligt den tillfälliga lag som nyligen infördes.

Ibrahim Baylan på torsdagseftermiddagen.
Ibrahim Baylan på torsdagseftermiddagen.Foto:Claudio Bresciani

Ett välkommet beslut, givetvis, även om beslutet direkt kommer att överklagas av miljöorganisationer.

Men det är en oroande inställning som avgående näringsminister Ibrahim Baylan gav uttryck för när beslutet presenterades: 

”Med detta kan man säga att den förmodade cementkrisen är inställd.”

Beslutet innebär att den mängd kalksten som rymdes inom det tidigare tillståndet får brytas färdigt fast själva tillståndstiden gick ut den 31 oktober. Något beslut om ytterligare brytning finns inte.

Cementkrisen, den som Ibrahim Baylan nu anser sig ha ställt in, handlade inte om att det fanns obruten kalksten inom det tidigare tillståndet, utan om framtiden. Den tillfälliga lag, som infördes för Cementas skull och som möjliggjorde torsdagens beslut, byggde på en politisk-juridisk innovation. Man hade kommit på att all kalksten i det gamla tillståndet inte var utvunnen, en omständighet som bjöd på en acceptabel motivering till en oortodox lag.

Nej, cementkrisen är något mycket större. Den handlar om råvaruförsörjningen för bostäder och infrastruktur för många år framöver. Batterifabriker, vindkraftverk, nya stambanor och bostäder behöver betong.

Säkert är det många aktörer som borde ha tagit höjd för den sårbara cementförsörjningen. En enda fabrik med tillhörande täkt står för tre fjärdedelar av råvaran. Men det går inte att komma ifrån att statsmakten har ett särskilt ansvar. Det är regeringen och dess myndigheter som har ansvar för att Sverige fungerar. Det finns ett mångårigt problem, att man inte har följt upp hur besvärliga tillståndsprocesserna har blivit med Miljöbalken. Lagar måste justeras i takt med att rättstillämpningen utvecklar sig. Det är regeringens övergripande ansvar att föra en industripolitik, alltså att se till att det finns förutsättningar för fortsatt tillväxt, konkurrenskraft och välstånd.

I sitt installationstal på S-kongressen sa Magdalena Andersson att ”vi ska öppna nya gruvor” och att ”vi ska se över tillståndsprocesser”.

Vi får sannerligen hoppas att hon menar det hon säger. För om alla politiker hade Ibrahim Baylans synsätt kommer Sverige att stanna.

Mer från ledarredaktionen? Lyssna på Di:s Ledarpodd här:
https://play.acast.com/s/6179404fd1762d00151db6ed  

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera