1515

Cementkrisen långt ifrån ”inställd”

Regeringen fattade på torsdagseftermiddagen beslut om att ge Cementa tillstånd till fortsatt kalkstensbrytning fram till utgången av 2022. Det skedde enligt den tillfälliga lag som nyligen infördes.

Ibrahim Baylan på torsdagseftermiddagen.
Ibrahim Baylan på torsdagseftermiddagen.Foto:Claudio Bresciani

Ett välkommet beslut, givetvis, även om beslutet direkt kommer att överklagas av miljöorganisationer.

Men det är en oroande inställning som avgående näringsminister Ibrahim Baylan gav uttryck för när beslutet presenterades: 

”Med detta kan man säga att den förmodade cementkrisen är inställd.”

Beslutet innebär att den mängd kalksten som rymdes inom det tidigare tillståndet får brytas färdigt fast själva tillståndstiden gick ut den 31 oktober. Något beslut om ytterligare brytning finns inte.

Cementkrisen, den som Ibrahim Baylan nu anser sig ha ställt in, handlade inte om att det fanns obruten kalksten inom det tidigare tillståndet, utan om framtiden. Den tillfälliga lag, som infördes för Cementas skull och som möjliggjorde torsdagens beslut, byggde på en politisk-juridisk innovation. Man hade kommit på att all kalksten i det gamla tillståndet inte var utvunnen, en omständighet som bjöd på en acceptabel motivering till en oortodox lag.

Nej, cementkrisen är något mycket större. Den handlar om råvaruförsörjningen för bostäder och infrastruktur för många år framöver. Batterifabriker, vindkraftverk, nya stambanor och bostäder behöver betong.

Säkert är det många aktörer som borde ha tagit höjd för den sårbara cementförsörjningen. En enda fabrik med tillhörande täkt står för tre fjärdedelar av råvaran. Men det går inte att komma ifrån att statsmakten har ett särskilt ansvar. Det är regeringen och dess myndigheter som har ansvar för att Sverige fungerar. Det finns ett mångårigt problem, att man inte har följt upp hur besvärliga tillståndsprocesserna har blivit med Miljöbalken. Lagar måste justeras i takt med att rättstillämpningen utvecklar sig. Det är regeringens övergripande ansvar att föra en industripolitik, alltså att se till att det finns förutsättningar för fortsatt tillväxt, konkurrenskraft och välstånd.

I sitt installationstal på S-kongressen sa Magdalena Andersson att ”vi ska öppna nya gruvor” och att ”vi ska se över tillståndsprocesser”.

Vi får sannerligen hoppas att hon menar det hon säger. För om alla politiker hade Ibrahim Baylans synsätt kommer Sverige att stanna.

Mer från ledarredaktionen? Lyssna på Di:s Ledarpodd här:
https://play.acast.com/s/6179404fd1762d00151db6ed  


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?