C och L ingår nu i det nya vänsterblocket

Till skillnad från de olyckligt otydliga partiledarna för C, L och S var Jonas Sjöstedt kristallklar när han på onsdagen förklarade villkoren för att släppa fram Stefan Löfven i statsministeromröstningen på fredag. 

Genom att acceptera Vänsterpartiets villkor, ett parti med kommunistiska rötter, går C och L med öppna ögon rakt in i ett vänstersamarbete.
Genom att acceptera Vänsterpartiets villkor, ett parti med kommunistiska rötter, går C och L med öppna ögon rakt in i ett vänstersamarbete.Foto:Jessica Gow/TT

Anti-V-klausulen är i praktiken borta. Redan uppgjorda reformer som förhandlats med V ska ligga fast. Socialdemokraterna ska företräda även V i förhandlingarna med C och L. Och två konkreta reformer i januariöverenskommelsen ska dras tillbaka: marknadshyror i nyproduktion och undantag i turordningsreglerna.

Om regeringen gör som man har sagt, det vill säga för processen fram till ny lagstiftning om hyror och anställningstrygghet kommer V att väcka misstroendevotum. 

M, KD och SD meddelade omedelbart att de kommer att rösta bort regeringen om de får tillfälle. En opposition som inte vill fälla regeringen är ingen opposition.

Så ser villkoren ut för den regering som Jan Björklund och Annie Lööf bedyrade skulle stå fri från Vänsterpartiets inflytande. V är vågmästare.

Stefan Löfven bekräftade på sin presskonferens att Vänsterpartiet självfallet kommer att ha inflytande och att det är befängt att jämföra V:s ytterkantsstatus med SD:s.

För Socialdemokraterna är det en helt naturlig ståndpunkt. S och V har samarbetat under många decennier. De har ungefär samma väljarbas och väljarna rör sig lätt mellan partierna, liksom en del företrädare. De har ett gemensamt ideologiskt ursprung och fortfarande ett gemensamt ideologiskt mål, den demokratiska socialismen.

De principiella invändningarna mot V tar S numera mycket lätt på, liksom stora delar av den svenska samhällseliten. Att ha varit kommunist är ingen belastning om du senare i livet ska arbeta som politisk kommentator på Ekot, leda tunga statliga utredningar, vara minister i en S-regering, bli landshövding, göra akademisk karriär eller bli hög chef i försvaret. Till och med underrättelsetjänsten kan med gott mod ledas av personer som lutat åt mörkrött i ungdomen.

Hos V ligger kommunismen nära. Den tidigare partiledaren Lars Ohly kallade sig för kommunist. Tunga riksdagsledamöter definierar sig som kommunister. Gratulationsbreven till mycket destruktiva kommunistregimer sänds fortfarande i väg från Vänsterpartiets kansli.

Men väljare röstar som de vill. Partier har riksdagsmandat. Sakfrågor finner sina åsiktsgemenskaper. Man kan förhandla om glasögonbidrag och gratis kollektivtrafik på sommarloven med principiella kommunister. I riksdagen är V ett parti som alla andra, som Löfven helt riktigt uttryckte saken.

För partier som tidigare berömt sig för att hålla hårt på liberala ideal har kommunismen i V däremot varit ett problem, därav anti-V-klausulen i Januariöverenskommelsen. Men det gäller inte längre. Jan Björklund går med öppna ögon och armar rakt in i vänstersamarbetet. Han bryr sig inte om V:s krav och Löfvens hyllningar till V. Strunt samma, nu måste Sverige få en regering.

Därmed måste man konstatera att C och L i praktiken accepterar Vänsterpartiets inflytande. De väljer det. Och de väljer bort ett borgerligt alternativ.

Januariöverenskommelsen omfattar ett 70-tal punkter. De viktiga frågorna ska alla utredas. I praktiken är överenskommelsen en överenskommelse om att tillsätta 33 utredningar. De har lite olika startdatum men ska presentera förslag i slutet av mandatperioden. Lagförslag om friare hyressättning och uppluckrade turordningsreglerna ska komma 2021. Där går V:s röda linje. Andra makter i Socialdemokraternas närhet har dragit upp andra röda linjer. Och i grund och botten delar de socialdemokratiska väljarna och företrädarna och till och med partiordföranden ståndpunkt med V i känsliga frågor. Det är den förhandlingsmiljö som C och L nu ingår i. Vem tror att två små partier kommer att vinna?

Här ligger den stora och avgörande skillnaden med Kristersson-alternativet. En M-KD-regering är tveklöst beroende av SD:s acceptans, men den bygger på att M, KD, SD, och även C och L, tycker likadant i centrala frågor. Därtill tycker de likadant i för väljarna och för Sverige akuta frågor, främst kriminalpolitiken. Turordningsregler i alla ära, men det är inte där allmänhetens fokus just nu ligger.


Innehåll från VakantaAnnons

Så lyckas företagen få ner sina konsultkostnader

Johan Hanson, grundare av den digitala plattformen Vakanta.
Johan Hanson, grundare av den digitala plattformen Vakanta.

Trenden går mot att allt fler på arbetsmarknaden väljer konsultrollen och fakturerar för timmar istället för att ta anställning.

– Pandemin har gjort att konsultkostnaderna hos företag har kommit upp på agendan. Nu är nästa steg att göra smarta kostnadsbesparingar med hjälp av digitala processer som förenklar samarbeten med framtidens rörliga arbetskraft, säger Johan Hanson, grundare av den digitala plattformen Vakanta. 

Allt om plattformen Vakanta här 

Den svenska konsultmarknaden växer i värde och antal för varje år. Men trots ett allt större utbud råder fortfarande stor brist på effektivitet och kostnadskontroll hos köparna. Detta samtidigt som vi ser en allt mer lättrörlig arbetsmarknad, inspirerad bland annat av USA där alltfler nya företag idag är fåmansbolag med spetsig specialistkompetens som företagsidé.

– Vi kommer att jobba allt mer i projekt och som fakturerande specialister, istället för att ha fasta anställningar. Här ligger USA långt fram, men över hela världen sveper nu en våg fram av både fåmansföretagare och distansarbetare. Det har vi sett inte minst i Sverige under senaste året inom it och teknik, säger Johan Hanson, medgrundare av det svenska techbolaget Vakanta. 

Hemarbete här för att stanna

Pandemin har ytterligare skyndat på den här allt tydligare trenden. Hemarbeten har fungerat bättre än förväntat i många branscher, och nu när man tycks välja att även i framtiden arbeta på distans och närmare sig själv – blir också utbudet på nischade konsulter större. 

Bra läge för köpare, kan tyckas. Men samtidigt en stor risk att inte skaffa en effektiv överblick över exakt den kompetens man bäst behöver – och en risk för företagen att förlora kontrollen över sina kostnader.

Möts på en digital plattform

För att råda bot på de här problemen skapades Vakanta som ett sätt för kunderna att lättare kunna hantera sina konsulter. Den digitala plattformen är utformad i Sverige och är en molntjänst där kunder och leverantörer möts, vilket gör att kunden får överblick över olika förslag och mer effektivt kan hitta rätt konsult till rätt pris. Dessutom kan hela faktureringsflödet styras via Vakanta. 

– Som köpare är konsultmarknaden svår att hantera, eftersom utbudet av leverantörer som erbjuder kompetens är alldeles för stort för den som söker en konsult. Alla erbjuder i stort sätt samma sak, och det är svårt att särskilja vem som är bäst på vad. Vår plattform skapar nya och effektiva möjligheter att få tillgång till och samarbeta med stora likväl som små bolag och enmanskonsulter. 

I dag har både internationella och stora svenska företag valt att samarbeta med Vakanta för att kunna hitta den vassaste kompetensen på marknaden. Det har resulterat i tydliga kostnads- och tidsbesparingar, inte minst för att Vakanta minimerar antalet lager av kostnadskrävande mellanhänder. Kunderna kan köpa direkt från källan.  

– Produkten är så pass användarvänlig att det blir enkelt att gå till en strukturerad process där allt går att följa upp. För i grund och botten saknas det övergripande rutiner i många företag för hur man köper in konsulter. Det har varit ett stort problem genom åren, där man till slut tappar kontrollen kring hur mycket man spenderar på konsulter. 

– Men med en plattform får man en tydlig process som gör det enkelt att göra rätt. Har man behov av konsulter loggar man in på Vakanta – och får hela marknaden till sitt förfogande. 

1 200 anslutna konsultbolag

Vakanta har hittills framför allt vänt sig mot bolag inom it och tech, men idén är en helt skalbar plattform. Några av de företag som just nu använder sig av Vakantas verktyg är bland annat Marginalen Bank och Bonnier News. 

–Vi har runt 1 200 olika konsultbolag anslutna idag, från stora etablerade bolag ner till mindre specialistbolag och enmansföretag. Men räckvidden är förstås ännu större, eftersom bolagen i sin tur har mängder med anslutna konsulter, berättar Johan Hanson.   

Mer om Vakantas verktyg här 

 

 

Mer från Vakanta

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vakanta och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?