Annons

C och L bör stödja misstroende mot Strandhäll

LEDARE. Under statsministerns frågestund använde Ulf Kristersson sin talartid till att läsa upp sitt yrkande om misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. KD och SD meddelade efteråt att de kommer att stödja misstroendeförklaringen.

Foto:Erik Simander/TT

Det handlar om att Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler fick lämna sitt jobb för ett år sedan, och att tidigare chefer inom Försäkringskassan nu har publicerat detaljerade redogörelser som stöder att Begler fick gå av politiska skäl. Och att Annika Strandhäll har ändrat sin version.

Nu hänger det på C och L. Vill de stödja ett misstroende mot Strandhäll? De bör göra detta av flera skäl:

• När M har lagt en formell begäran om misstroendevotum finns ett val att göra. Frågan handlar inte längre om huruvida man ska vänta till Konstitutionsutskottet har gjort färdigt sitt arbete. En misstroendeomröstning har ingen koppling till KU:s arbete.

• Centerpartiets förste vice ordförande Anders W Jonsson kritiserade Annika Strandhäll genast efter att Ann-Marie Begler fick gå. Han kallade Strandhälls förklaringar för kvalificerat trams och ansåg att det handlade om att regeringen var nervös inför det kommande valet. Liberalernas Jan Björklund gav för sin del ett vallöfte om att en borgerlig regering efter en valvinst skulle återanställa Ann-Marie Begler. Det höga tonläget då bör väl inte sänkas nu, efter att tre tidigare chefer inom försäkringskassan utförligt och skriftligen har redogjort för händelseförloppet och därmed stöder de värsta misstankarna.

• Både C och L har utlovat att de ska utgöra en konstruktiv opposition trots att de budgetsamarbetar med regeringen. Det finns inte någon 74:e punkt i Januariöverenskommelsen om att enskilda ministrar inte får utmanas i riksdagen. S har tydligt angett att de inte är bundna av samarbetspartiernas inställning i frågor som inte ingår i överenskommelsen. C och L bör visa att de har motsvarande attityd.

• Frågans allvar förpliktar. Det handlar om att en chef för en myndighet har fått lämna sitt jobb i ett land där myndigheterna har den kanske mest långtgående självständighet som kan tänkas. En regering får inte, än mindre en enskild minister, lägga sig i hur en myndighet tillämpar lag. Samma sak gäller att avsätta generaldirektörer av politiska skäl. De har ett anställningsskydd. Den minnesgode kan tänka på att Bosse Ringholm (S) som ansvarig minister inte lyckades avsätta Inga-Britt Ahlenius som chef för Riksrevisionsverket.

• Kritiken från svenska partier, inte minst S, mot länder som ingriper mot institutioner som åtnjuter lagskydd är med rätta hård. Premiärministrar ska inte avskaffa domares anställningsskydd och inte attackera universitet. Och en svensk regering ska inte sparka en generaldirektör bara för att det närmar sig val.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?