ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

C och L bör lita på vad M-ledaren säger

  • Foto: Jessica Gow/TT

LEDARE. Det finns inget konservativt block. Det var det kanske viktigaste budskapet i Ulf Kristerssons jultal på tisdagen. Beskedet riktade sig till C och L. Den dag då en riksdagsmajoritet röstade nej till Ulf Kristersson talade Jimmie Åkesson om "en konservativ sammanslutning i riksdagen", som Annie Lööf och Jan Björklund sedan tog avstånd från.

Detta block, konstaterade SD-ledaren, var plötsligt den största konstellationen i riksdagen. Och om de tre partierna SD, M och KD får 21 mandat till i nästa val får detta konservativa block egen majoritet.

Ändå är detta block inte en realitet – det finns ju inget samarbete. Att SD stödde M/KD-budgeten förra veckan förändrar inte detta. Det visar enbart att SD och alliansen har likartad ekonomisk politik.

Ulf Kristersson säger att han leder ett liberalkonservativt parti. Ingenting tyder på att M-ledaren är särskilt förtjust i etiketter och han anser förmodligen att det inte behövs fler ismer i svensk politik. Men nu behövdes förledet "liberal" för att betona distansen till Sverigedemokraterna som inte gillar just det ordet.

Sammantaget gör Ulf Kristersson allt för att underlätta för C och L att komma tillbaka till alliansen. I talet beskrev han hur Moderaterna har blivit ett bättre parti tack vare allianskollegerna. Han gav ett ännu tydligare besked än tidigare om att värnskatten ska slopas helt. Han använde Centertermen "gröna näringar", hyllade Liberalernas kamp för den 100-åriga allmänna rösträtten och berömde Kristdemokraternas engagemang i civilsamhället.

C och L kan möjligen uppnå en bra uppgörelse med Socialdemokraterna, men det kan knappast vara lättare att driva politik förhandlingsvägen med den som tycker annorlunda än att göra gemensam sak med de partier (alliansen) som redan har den linje man eftersträvar.

Politikens innehåll talar för att C och L bör ge besked om att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. De bör lita på löftet att han vill driva alliansens politik och därmed rösta med grön knapp. Eller åtminstone den gula.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies