Annons

C bör lämna undantagstillstånden

LEDARE. Om C valde att samarbeta med de partier som står dem närmast politiskt istället för regeringen skulle de slippa klippa och klistra så mycket.

På tisdagen skrev ordföranden i Centerstudenter och en representant från Centerstudenters ekonomisk-politiska arbetsgrupp under rubriken ”Vår ekonomiska politik är ohållbar” på Di debatt. Det är bitvis ett generalangrepp på moderpartiet. Det som skiljer ut det i genren är att skribenterna har rätt i sak i slutsatsen att den ekonomiska politiken har blivit fragmenterad och saknar helhetsperspektiv. Det är dock för enkelt att skylla på Alliansårens kompromisser. Ett parti måste sträva efter en balanserad ekonomisk politik även om det inte lyckas få igenom allt.

Centerpartiet för en undantagspolitik. Istället för att hålla sin linje om lägre skatter på arbete och företagande skapar de en rad olika undantag från dagens skatteregler. Senast var det slopade arbetsgivaravgifter för unga och nyanlända som en del av förhandlingarna med S om Januariöverenskommelsen. Orättvisan skapas när man aldrig ser till helheten utan försöker lösa enskilda intressenters problem ett i taget. Dessutom är effekten tveksam, det blir symbolpolitik.

Men när det gäller 3:12-regler och rut och rot har studenterna fel. Det är svårt att invända mot rut- och rotavdragen. De snedvrider inga incitament eller konkurrensförhållanden, de kostar ingenting, utan sätter fler i arbete. 

När det gäller 3:12-reglerna är det ett gammalt system som behöver ses över och förenklas snarare än att lappas än mer. Men det faktum att det vid sidan av entreprenörer finns konsulter som kvalificerar sig betyder inte att reglerna används fel. Alla som driver egen verksamhet tar risk. Det är grunden till den viktiga principen att kapital ska beskattas lägre än arbete. Skillnaden bör minska, men inte genom att man höjer kapitalskatterna utan sänker skatten på arbetsinkomster.

Men debattörerna har helt rätt i att det bästa är att driva på för generellt lägre skatter i stället för riktade skattesänkningar. De har också rätt i att fastighetsskatten/avgiften behöver utvecklas och förändras, även om en ren markskatt inte är lösningen.

Centerpartiet kanske tror att de vinner röster på undantagspolitiken. Risken är att de i stället urholkar sin ställning. Det är regeringspartiet S som vinner när de får stöd av C mot att släppa in lite undantag. Om C i stället valde att samarbeta med de partier som står dem närmast politiskt skulle de slippa klippa och klistra så mycket.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera