Annons

Budgeten bäddar för Preem

LEDARE. Det är inte bara en historiskt stor budget som har presenterats, det är också historiskt stora klimatsatsningar. Klimat- och miljöbudgeten uppgår till hela 16 miljarder kronor. Innehållet är till stor del känt sedan tidigare. Det presenterades förra veckan av två stolta miljöpartistiska språkrör.

BUDGET. Förra veckan presenterade Per Bolund och Isabella Lövin flera klimatsatsningar i budgeten. Satsningar på biodrivmedel borde göra det omöjligt att säga nej till Preems utbyggnad.
BUDGET. Förra veckan presenterade Per Bolund och Isabella Lövin flera klimatsatsningar i budgeten. Satsningar på biodrivmedel borde göra det omöjligt att säga nej till Preems utbyggnad.Foto:Pontus Lundahl/TT

Åtgärder för att minska utsläppen i transportsektorn tillskrivs särskild betydelse. I budgeten förstärks den differentierade fordonsskatten bonus-malus, som bidragit till att subventionerade elbilar gått på export till bland annat Norge. Men av större vikt framstår de skärpta kraven i reduktionsplikten. Skärpningen, som innebär ökade krav på inblandning av biodrivmedel i tanken, ska främja den svenska produktionen av klimatsmarta bränslen. Betydelsen understryks av Magdalena Andersson.

För att påskynda näringslivets gröna omställning gör regeringen en satsning på bioraffinaderier. Utöver det har Per Bolund i en intervju med Di nämnt att de så kallade gröna kreditgarantierna, som ska möjliggöra finansiering av gröna investeringar, bland annat kan gå till produktion av biodrivmedel i Sverige. Att regeringspartierna så tydligt framhåller betydelsen av biobränslen är anmärkningsvärt, eftersom de samtidigt bråkar om huruvida produktion av biobränslen ska tillåtas.

Ett av de främsta hoten mot regeringsmakten gäller Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Bland annat ska utbyggnaden möjliggöra produktion av förnybara drivmedel i anläggningen. Från Miljöpartiet har högljudda krav framförts om att regeringen måste säga nej till Preem. Flera menar att partiet annars inte kan sitta kvar i regeringen.

Det pågår därmed två motstridiga sätt att kommunicera i frågan om biodrivmedel. Å ena sidan uppmuntrar regeringen till produktion av biobränsle genom sina styrmedel och budgetanslag som främjar det. Å andra sidan överväger den att säga nej till en utbyggnad med biodrivmedel som ett uttalat syfte.

Med budgeten framstår frågan som avgjord. Det torde nu vara omöjligt att säga nej till Preems utbyggnad. Miljöpartiet har fått en gigantisk klimatbudget som plåster på såren. Frågan är om de kommer att kunna sitta kvar.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?