Budgetarna visar hur majoriteten egentligen ser ut

LEDARE. Socialdemokraterna anser att en ny regering genast ska lägga en ändringsbudget när den har tillträtt, och att alla partier därmed borde acceptera övergångsregeringens budget så länge.

Ebba Busch Thor (KD) och Oscar Sjöstedt (SD) presenterade sina budgetar på torsdagen.
Ebba Busch Thor (KD) och Oscar Sjöstedt (SD) presenterade sina budgetar på torsdagen.

Men alla partier, utom de rödgröna, tänker ändå lägga sina budgetar. Det är bra, eftersom det klargör de sakpolitiska prioriteringarna. Det är en analys som har blivit högaktuell efter att Annie Lööf officiellt växlat över regeringsbildningsprocessen till att bli just sakfrågestyrd. 

Ett sätt att avgöra vilka partier som kan regera tillsammans är att man som C och L kräver att Socialdemokraterna ska ändra sig på i stort sett alla ideologiska områden. Ett annat sätt är att faktiskt titta på den politik som partierna redan har. Då är budgetförslagen det tydligaste och mest relevanta, eftersom det är i budgetfrågor som en regering behöver ett underlag. I andra frågor kan man söka andra majoriteter.

På torsdagen lämnade KD och SD sina budgetar. Bägge partier vill sänka inkomstskatterna, inte enbart för pensionärer utan också för löntagare. Både KD och SD vill minska kostnaderna för migration. KD vill minska mer än SD för själva migrationsutgifterna, medan SD vill minska mer på utgifterna för etableringsfasen.

Här borde Annie Lööf kunna se hur mycket gemensamt C och L har med dessa partiers sakfrågor. Även C vill minska migrationsutgifterna genom att införa ett etableringslån, som de nyanlända ska betala tillbaka. Vi får se om detta finns med i C-budgeten som ska presenteras på fredagen. Och på skatteområdet bör L känna sig hemma i de budgetar som presenterades på torsdagen.

I KD-budgeten finns några inslag som gissningsvis inte kommer att finnas i alla andra budgetar, som avdragsrätt för gåvor. I SD-budgeten finns några udda saker, som att dubblera statens bidrag till Svenska kyrkan för att bevara kulturarvet.

Det som är bra är att ett parti inte behöver ta de andra partiernas budget med hull och hår. Man kan kompromissa i finansutskottet. Och man kan stödja den näst bästa budgeten när den egna har fallit i kammaren.

Men alla bör läsa de andra partiernas budget, och betänka att det är budgetar det handlar om, inte partiprogram.

På fredagen kommer M-budgeten. Då kommer det sannolikt att bli tydligt att Moderaterna har precis den inriktning som C och L kräver att S ska skaffa sig. Gå inte över ån efter vatten.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?