Britterna förtjänar ett enkelt val

LEDARE. Theresa May vann striden men kommer att förlora kriget.

RÖSTA IGEN. Ett starkt och växande stöd finns för en andra brexitomröstning, både ute i landet och bland tunga företrädare för de politiska partierna. En sådan bör erbjuda ett mycket enkelt val: hård brexit eller fortsatt EU-medlemskap.
RÖSTA IGEN. Ett starkt och växande stöd finns för en andra brexitomröstning, både ute i landet och bland tunga företrädare för de politiska partierna. En sådan bör erbjuda ett mycket enkelt val: hård brexit eller fortsatt EU-medlemskap.Foto:Alastair Grant

I onsdags mötte hon pressen efter att ha bevekat den egna regeringen att stödja Storbritanniens och EU:s gemensamma förslag till brexitavtal.

I torsdags avgick fyra ministrar i protest, inklusive brexitministern Dominic Raab, som därmed slutar endast fyra månader efter företrädaren David Davis.

Pundet och brittiska bankaktier har rasat och på fredagen rapporterades att konservativa parlamentsledamöter samlat ihop de 48 namnunderskrifter som krävs för att tvinga fram en misstroendeomröstning mot den egna premiärministern.

Fälls Theresa May kastas Storbritannien ut i ännu större osäkerhet.

Sannolikt hänger hon kvar ett tag till. Premiärministerns auktoritet är inte utplånad, men kraftigt beskuren. Det är mycket svårt att se hur hon ror sin plan i hamn.

Först ska Europeiska rådet (EU:s regeringschefer) och EU-parlamentet säga sitt, de förstnämnda sannolikt redan om en dryg vecka. Därefter måste avtalet godkännas av det brittiska parlamentet. Det blir mycket svårt. Oppositionen – Labour, liberalerna, de gröna, skotska nationalistpartiet – har redan aviserat att man kommer att rösta emot.

Nordirländska stödpartiet och vågmästaren Democratic Unionist Party planerar också att rösta nej, liksom över 80 av Theresa Mays egna partikamrater, enligt uppgifter till brittisk press.

Därmed förblir ett godkänt brexitavtal en matematisk omöjlighet och en hård brexit den 29 mars nästa år det mest sannolika utfallet.

Till Storbritanniens pågående politiska kris kommer då en ekonomisk att tillfogas. Produktionskedjor kommer att lamslås och regelverk frysas. Flygtrafiken kan stoppas helt och fartyg förbjudas lägga ut, eftersom ingen vet vad som gäller. I värsta fall kan militären tvingas flyga in förnödenheter.

Enligt en regeringsanalys från i våras, kan ett hårt utträde komma att kosta Storbritannien 80 miljarder pund och pressa upp genomsnittliga konsumentpriser med 21 procent.

Även svenska företag gör klokt i att förbereda sig på ett sådant scenario. Storbritannien är Sveriges sjätte största exportmarknad efter de nordiska länderna, Tyskland och USA. Uppemot 7000 svenska företag kan drabbas, varnar Kommerskollegium.

Ställt mot en hård brexit är avtalet som Storbritannien och EU enats om förvisso det bättre alternativet, förmodligen det bästa britterna kunnat hoppas på. Men det betyder inte att det är bra. Tvärtom. I övrigt lättsinniga brexitförespråkare som Boris Johnson har rätt när de dundrar att Mays avtal riskerar att göra Storbritannien till ett europeiskt lydrike, eftersom överenskommelsen i praktiken förbinder britterna att följa EU-regler, som de samtidigt berövas möjlighet att vara med och utforma.

Theresa May har gjort sitt bästa under hopplösa omständigheter. Det räckte inte. Överlag har Storbritanniens politiska etablissemang – från privatskolade populister som gled mer än lovligt på sanningen till en socialistisk oppositionsledare som inte ens klarar av att ha en tydlig åsikt i landets sedan andra världskriget viktigaste fråga – svikit. Det är mycket svagt.

Nu bör folket få säga sitt. En andra folkomröstning bör hållas så snart som möjligt; ett starkt och växande stöd finns för en sådan, både ute i landet och bland tunga företrädare för de politiska partierna.

Omröstningen bör inte avse olika utträdesalternativ, utan tvärtom erbjuda ett mycket enkelt val: hård brexit eller fortsatt EU-medlemskap.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?