Vi delar lågtrycksbanor, de kristna korsen i flaggorna, kungahusen, sinnet för bra popmusik och regniga fotbollsmatcher, en i hög grad gemensam historia, den liberala demokratins grundläggande värderingar och nu äntligen militära försvarsförpliktelser.
Boris Johnsons besked på onsdagens presskonferens ute på Harpsund var historiskt. Från och med nu och in i det svenska (och finska) Natomedlemskapet har Sverige militärt skydd av Natos näst efter USA viktigaste medlem.
Hans besked var att det inte finns någon gräns för det brittiska stödet. Det sträcker sig ända upp till den yttersta eskalationsnivån.
En rysk attack på Sverige eller Finland kommer att mötas av ett direkt brittiskt svar, och vice versa. Det ökar avskräckningen och stärker våra länders säkerhet.
Johnson pekade också på två viktiga samarbetsområden - underrättelser och försvarsindustrin med den svenskbrittiska pansarvärnsroboten NLAW som talande exempel.
Det innebär rimligen att Sverige nu är en del av Natos underrättelsevärld, samt att Storbritannien anser att svensk försvarsindustri är viktig i ett Natosammanhang.
Man ska inte underskatta de mellanfolkliga förbindelserna i storpolitiken. Ett amerikanskt, tyskt eller franskt ansvar för den finsksvenska interimsperioden hade kanske skavt hos delar av befolkningen.
En brittisk närvaro känns som hemma. Brittisk trupp på Gotland, brittiska fartyg i Karlskrona under sommaren och brittiskt flyg på de svenska och finska flygbaserna är ett skydd för fred, frihet och de två ländernas demokratiska processer.
Den brittiska närvaron kan och bör därtill utvecklas. USA har sin tunga bas i Tyskland och har nu speciellt ansvar för Polen. Storbritannien har ansvar för Natos närvaro i Estland. Om det brittiska ansvarsområdet utvidgas till de två nykomlingarna skulle det vara mycket välkommet.
Säkerhetssamarbetet är också ett sätt att återknyta Storbritannien efter det olycksaliga brexit. Sverige och de övriga nordiska länderna förlorade en mycket nära allierad.
Nu är London tillbaka. Se till att britterna stannar kvar.
För mer om Nato-processen, lyssna på det senaste avsnittet av Di:s ledarpodd här.