1515

Branscher som vill ha respekt bör visa respekt

LEDARE. Rapporterna om att många budbolag inte sköter sin roll som arbetsgivare blir allt fler. De mest uppenbara problemen bör åtgärdas omedelbart. Inte minst för att de som sköter sig inte ska slås ut av dem som bryter mot reglerna.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Di och andra tidningar har de senaste dagarna rapporterat om undermåliga arbetsförhållanden i budsektorn. Det handlar om sådant som att en sjukanmälan måste ske mer än 11 timmar innan ett arbetspass börjar. Att chauffören på budfirman inte kan ha på värmen i bilen för att inte batteriet ska ta slut. Vissa är oförsäkrade och får inte ta ledigt. En del jobbar svart, oklart hur stor andel. Av förklarliga skäl finns ingen fullständig statistik över regelbrott. 

En del av bolagen skyller på underleverantörerna. Det duger inte. Om kontrakterade åkerier har tuffa villkor kommer även de som de anlitar att ha det. Ansvaret och varumärket är alltid i sista hand entreprenörens.

Framväxten av en stor budsektor går hand i hand med näthandeln, och trenden är internationell. Även hämtmat har exploderat, inte minst under pandemin. Matleverantören Deliveroo, grundad 2013 i London, är ett av Europas snabbast växande bolag och värderas som ett högteknologiföretag. I Sverige har vi bland andra Budbee, Airmee och Foodora som ägs av tyska Delivery Hero.

I grunden rör det sig om appar som tillhandahåller enkla transporttjänster, som ofta utförs av billig utländsk arbetskraft. Det uppges förekomma att de arbetar gratis i några år för att sedan kunna söka uppehållstillstånd, vilket är mer värt än någon lön.

Det är roligt, och en stor styrka, att Sverige har blivit mer entreprenöriellt. Att efterfrågan och behov snabbt möts av uppfinningsrika företagare. Men det är inte roligt när företag bryter mot eller tänjer lagar och utnyttjar människor som inte har några alternativ. Om en bransch och enskilda företag vill bemötas med respekt bör de handla så att de inger respekt. Inte minst genom att ta hand om sina anställda. 

Regeringen måste skärpa lagar och täppa till kryphål så att det svenska systemet inte används för att handla med uppehållstillstånd och lura anställda. Det är i dag inte förbjudet för en arbetsgivare att ta betalt för en anställning eller att kräva tillbaka lönen från dem man anställt. 

De mest uppenbara problemen bör åtgärdas omedelbart. Inte minst för att de som sköter sig inte ska slås ut av dem som bryter mot reglerna. För att konkurrens ska ske på lika villkor måste de företag som delegerar ansvaret för att slippa det, eller själva bryter mot lagen för att klara lönsamheten, stoppas.


Innehåll från Contour DesignAnnons

Så ser man till att anställda arbetar ergonomiskt hemifrån

Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.
Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.

Musarm, nackont och ryggsmärtor. Listan på negativa effekter av dålig ergonomi kan göras lång. Under pandemin har många anställda drabbats hårt och som arbetsgivare har man ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats oavsett om man arbetar distans eller på kontoret. Med Contour Designs ergonomiska produkter minskas smärta och spänningsskador – arbetet blir även mer effektivt. 

För bara ett antal år sedan var det bara de som fick läkarintyg som berättigades hjälpmedel som förbättrar ergonomin på arbetsplatsen. Men mycket har förändrat sen dess och svenskarna tänker mycket på sin hälsa. Många vill jobba preventivt mot skador, men faktum är att anställda landet över har fått en försämrad ergonomi under pandemin.

– Även om vi har kommit långt så är det mycket som måste göras. Många som vi pratar med har inte de hjälpmedel som behövs för att underlätta arbetet. När pandemin kom så prioriterades det att få hem dator och skärm, och i bästa fall skrivbord och stol, men inte den viktiga kringutrustningen, säger Anna Engström, KAM på Contour Design. 

– Arbetsgivaren har ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats var man än befinner sig. För att underlätta det erbjuder vi ergonomiska kvalitetsprodukter som möss och tangentbord. När vi utvecklat våra produkter har vi inte endast fokuserat på att de ska lindra smärta, utan även förebygga den, säger Minna Snickars, KAM på Contour Design. 

Förebygg sjukfrånvaron och spara pengar

Att köpa in ergonomiska produkter till sina anställda innebär att man arbetar preventivt med att minska sjukfrånvaro. Det gynnar inte bara medarbetare ekonomiskt men också företaget som stort.

– Det finns mycket pengar att spara för företaget om man jobbar preventivt. En studie från Sintef visar att 17% av anställda sjukskriver sig längre än två veckor. En genomsnittlig kostnad för företag är 13 000 kronor per sjukvecka. Bara det talar sitt klara språk, säger Minna Snickars. 

Prova på gratis och märk skillnaden

Om man själv vill märka den stora skillnaden på vanliga och ergonomiska kringprodukter kan man få prova produkter från Contour Design gratis i 14 dagar. Det går till som så att man blir kontaktad av Contour eller en vald återförsäljare, där de stämmer av vilka behov som finns och vilken modell som passar bäst. 

– Hela 99% av de som testar ett centrerat styrdon som RollerMouse uppger en minskning av smärta och obehag. Hela 65% uppger också att en ergonomisk mus ökar effektiviteten med 65%, säger Anna Engström.

Om man vill fånga in hela arbetsplatsen, så är Contour Designs Travel Kit perfekt.

– I det får man med ett laptopstöd så att man kommer upp med nacken, vår suveräna ergonomiska mus RollerMouse Red Plus och Balance tangentbord. Tillsammans gör de här produkterna otroligt mycket för ergonomin. Som ett komplement till detta, när man är på språng, på resan eller vid kortare möten, rekommenderar vi Contour RollerMouse mobile. En liten, lätt och kompakt RollerMouse med samma funktionalitet som de övriga RollerMouse modellerna. Även den kan man få prova gratis. Nio av tio som provar våra produkter väljer att behålla dem, avslutar Anna Engström. 

Vill du prova gratis i 14 dagar?

Om Contour Design

Contour Design utvecklar kvalitetsprodukter som hjälper dig arbeta säkert vid din dator utan risk för fysisk smärta eller skador. Vi tar hänsyn till människors skillnader, beteende och vanor i bra design. Ergonomi är inte en enskild lösning, utan snarare en kombination av bra och effektiv utrustning, variation, flexibilitet och bra vanor.

 

Mer från Contour Design

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contour Design och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?