1515
Annons

Bra skärpa regler för arbetskraft

LEDARE. Det är bra att regeringen nu genomför en skärpning av kraven på arbetskraftsinvandring från länder utanför Europa. Det finns ett starkt och brett politiskt stöd för det.

Foto:Jessica Gow/TT

Arbetskraftsinvandring från länder utanför Europa har alltid varit en stridsfråga mellan höger och vänster. Vänstern är rädd att importerad arbetskraft ska urholka löner och arbetsvillkor. Högern vill kunna rekrytera arbetskraft till konkurrenskraftiga priser i bristyrken. Men efter att Sveriges generösa regler för arbetskraftsinvandring missbrukats under en rad år råder nu en politisk samsyn om att de måste skärpas.

På onsdagen presenterade migrationsminister Anders Ygeman första delen av regeringens förslag till hårdare krav. Resten kommer i början av nästa år. Tiden har på flera sätt sprungit ifrån alliansens regelverk från 2008. Syftet var att öppna Sverige för utländsk arbetskraft utan att facket bestämde om den behövdes eller inte. Men det har visat sig att arbetskraften i många fall har utnyttjas systematiskt. Det har också skapats en bakväg till permanent uppehållstillstånd där man går via jobb som personliga assistenter till anhöriga i Sverige. 

Utnyttjandet ska stoppas bland annat genom att man kräver ett färdigt anställningsavtal för att sökande ska komma i fråga för arbetstillstånd, och arbetsgivaren ska redovisa arbetsvillkoren. Om arbetsgivare ändrar villkoren måste det anmälas, och om de inte fullföljer avtalet kan de bötfällas eller åtalas för organiserad människosmuggling. Om familjemedlemmar medföljer den som fått arbetstillstånd ska det villkoras med försörjningskrav. Högspecialiserad arbetskraft, som många gånger utvisas med teknikaliteter som skäl ska nu på olika sätt värnas. 

Allt detta är utmärkt. Samtidig är det bra att man undantar bärplockare. Det skulle inte tjäna något syfte att sluta plocka svenska bär och i stället importera från fjärran länder. Plockarna, men även skördearbetare, behövs här så länge svenskar, inte ens studenter och skolungdomar, inte vill utföra jobbet. 

S-kongressen ville ha tillbaka den fackliga prövningen av arbetstillstånd, huruvida tjänsterna behövs. Det är bra att regeringen inte gick på den linjen. Fokus bör ligga på att motarbeta alla former av missbruk och brott, både mot människor och skatteverket. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?