ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Bra för Sverige men svårt för Ylva Johansson

  • Foto: Wiktor Nummelin/TT

LEDARE. Ylva Johansson blir kommissionär för ”home affairs”, däribland migration. Det är en tung post eftersom den innebär lagstiftningsarbete – detta till skillnad från andra roller i kommissionen som är betydligt mer diffusa.

Det är ett erkännande av Ylva Johanssons erfarenhet och kompetens. ”Om ni vill ha något gjort, fråga henne”, som blivande EU-basen Ursula von der Leyen uttryckte det. Men ännu mer är denna utnämning bra för Sverige.

Ända sedan anslutningen för 25 år sedan har tendensen varit att Sverige håller sig i unionens periferi. Tydligast blev detta förstås med beslutet att stå utanför euron. Men i många frågor har Sverige intagit en avvaktande attityd, och när det gäller budgeten har det varit en rent negativ inställning.

Därför är det bra för Sverige att få en så tung post. Men lika sant är att det blir en svår uppgift för Ylva Johansson. Under den förra mandatperioden havererade kommissionens olika lagförslag om en förändrad asylpolitik. Dessa frågor har förstås inte försvunnit, men den nya kommissionären måste arbeta med utgångspunkt i att man inte kan tvinga länder att ta emot asylsökande.

Strax efter utnämningen uppmärksammades ironin att det nu blir Ylva Johansson som får ta striden med Stefan Löfven om förlängning av de svenska gränskontrollerna – kommissionen vill inte att det ska vara kontroller mellan schengenländer. Men detta är ingen större fråga. Värre är i så fall kommissionens kritik av att Sverige är dålig på att skydda sin yttre gräns, exempelvis på Arlanda.

Europas länder har inte hittat en gemensam linje inför nästa stora flyktingström. Här är det Ylva Johansson som måste navigera rätt. Hon sa själv att det handlade om att ”göra lite av ett omtag”.

Likaså får hon ansvar för EU:s polissamarbete, som har en väsentlig roll i kampen mot internationell brottslighet och terrorism. Här måste Ylva Johansson arbeta med ungefär samma genomförandesvårigheter som om hon hade varit inrikesminister hemma i Sverige. Polisen behöver ständigt få regelverk och befogenheter uppgraderade för att inte brottsbekämpningen ska hamna mellan stolarna. Och det går sannerligen inte snabbare att förändra saker på EU-nivå än nationellt.

Ylva Johansson ska rapportera till greken Margaritis Schinas som blir vice ordförande i kommissionen, vars arbetsuppgift är det gåtfulla ”försvara Europas livsstil”. Om inte annat får det ses som en indikation på vilka värderingar som olika länder lägger in i migrationsfrågan.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer