1515

Bra att USA signalspanar i Europa

”Det här är en oacceptabel situation som måste klaras ut.”
Det var Peter Hultqvists bistra kommentar i SVT:s Agenda på söndagen apropå uppgifterna om att USA spionerat på Sverige med hjälp av Danmark.

AVLYSSNING. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) bör inte vara förvånad över uppgifterna om att USA spionerat på svenska politiker och tjänstemän med dansk hjälp.
AVLYSSNING. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) bör inte vara förvånad över uppgifterna om att USA spionerat på svenska politiker och tjänstemän med dansk hjälp.Foto:Pontus Lundahl/TT

Enligt SVT ska underrättelsemyndigheten NSA ha avlyssnat politiker och höga tjänstemän i såväl Sverige som i Norge, Frankrike och Tyskland via danska fiberkablar 2012 och 2014. 

Den socialdemokratiska regeringen i Danmark uppges ha haft kännedom om avlyssningen sedan augusti 2020, utan att ha sagt något till sitt svenska systerparti.

Men försvarsminister Hultqvist bör knappast vara förvånad.

För det första har Danmark och Sverige inte en så nära relation som man kan tro. Vi har visserligen många kulturella likheter och starka band mellan folken. 

Men när det gäller försvar och politiskt samarbete är det mindre långtgående, och pandemin har med största tydlighet visat på samarbetets bräcklighet. 

För Nato-landet Danmark är relationen med USA betydligt viktigare än vänskapsbanden med Sverige.

För det andra är det ingen nyhet att USA signalspanar även mot partnerländer.

I november förra året framkom uppgifter om att NSA spionerat på dansk och svensk försvarsindustri, inklusive Saab. Och 2013 avslöjade visselblåsaren Edward Snowden hur USA:s signalspaningsmyndighet systematiskt avlyssnat flera europeiska länder och dess politiker, bland annat Angela Merkel.

Mot bakgrund av USA:s säkerhetsåtaganden i Europa är det inte konstigt. Pentagon har runt 80.000 militärer och civila stationerade på kontinenten och behöver underrättelser för att kunna tillgodose både deras och allierades säkerhet.

Sverige och USA har ett fullt fungerande underrättelsesamarbete sedan många år, vilket vi ska vara rädda om. FRA delar med sig av underrättelser om Ryssland, medan NSA kan varna svenskarna om externa och interna hot tack vare den amerikanska underrättelseapparatens omfattning. 

FRA saknar som bekant rätt att själv bedriva bred signalspaning mot mål i Sverige.

När det däremot gäller Danmarks inblandning är det en annan fråga och man kan förstå om svenska politiker känner sig förrådda av Köpenhamn.

Men Sverige hade gjort likadant om valet stod mellan Danmark och USA.


Innehåll från Peak Asset ManagementAnnons

Framgångsreceptet: relationsorienterad boutique-firma

Snabbfotad diskretionär kapitalförvaltning med en familjär känsla och transparent prismodell – det är kärnan i Peak Asset Management kunderbjudande. Bolaget befinner sig just nu i en expansiv fas och växer genom nya förvärv. 

Peak Asset Management är en av få kvarvarande små kapitalförvaltare på den svenska marknaden – som dessutom går som tåget. Nu bryter bolaget ny mark genom att bredda och förbättra sitt kunderbjudande, de växer organiskt och letar dessutom efter olika typer av förvärv. Framtiden ser minst sagt ljus ut för boutique-firman som i dag är väletablerad i både Stockholm och Malmö och som snart kommer att positionera sig på fler orter. 

Lär känna bolaget – det här är Peak Asset Management 

Blickar vi för en snabb stund bakåt, i bolagets tio år långa historia, är det tydligt att Peak Asset Management länge legat i framkant inom en rad olika områden och att de tidigt anammat lösningar som i dag är branschstandard. 

– Vi var till exempel flera år före många andra aktörer på marknaden när vi beslutade oss för att uteslutande fokusera på provisions- och incitamentsfri rådgivning. För åtta år sedan introducerade vi en enkel och helt transparent arvodesmodell som där och då lade grunden för bolagets resa, säger Fredric Clason.

En transparent arvodesmodell 

En avsaknad av transparens med dolda avgifter och provisioner, där kunderna inte vet vad de betalar för, är tyvärr fortfarande ett vanligt förekommande problem på marknaden. Det handlar i mångt och mycket om en informationsasymmetri som kan leda till intressekonflikter. Men, för Peak Asset Management är ekvationen enkel: en transparent arvodesmodell ökar också kundens förtroende för finansmarknaden i stort. 

– Hos oss betalar kunden ett arvode som är baserat på förvaltat kapital, vi behåller aldrig några provisioner, allt är nettolösningar. När vi har gjort ett bra jobb tar vi också ut ett prestationsarvode. Tydligare än så kan det inte bli. Går det inte bra för kunden går det heller inte bra för oss, säger Mattias Åström, vice vd och partner, som efter sommaren kommer ta över rollen som vd på bolaget då Fredric Clason tillträder som styrelseordförande.

Kreativa, familjära och snabbfotade 

Peak Asset Management fokuserar i princip uteslutande på diskretionär förvaltning med tre miljoner som minimibelopp. De erbjuder även ett ”light-erbjudande” för kunder med ett mindre kapital, där personlig och relationsorienterad rådgivning fortfarande står högst upp på agendan. För kunder som vill vara med i beslutsprocessen erbjuds även rådgivande förvaltning.

Skräddarsydda förvaltningslösningar  

– Våra kunder får verkligen vad de betalar för, det vill säga en hög riskjusterad avkastning. Vi går veckovis igenom alla portföljer och når framgång tack vare att vi är kreativa och snabbfotade. Peak Asset Management är tillräckligt stora för att våra kunder ska känna sig bekväma och trygga, men också tillräckligt små för att varje kund ska känna sig unik, sedd och kontinuerligt uppmärksammad, säger Mattias Åström och avslutar: 

– Vi tummar aldrig på en nära, personlig relation. I och med vår låga personalomsättning kan vi också garantera långsiktig rådgivning och förvaltning från en och samma förvaltare. Dessutom finns vi tillgängliga dygnets alla timmar. Jag brukar säga att vi inte har några egentliga öppettider – våra kunder kan alltid nå oss. 

Fakta:

Peak Asset Management är en partnerägd boutique-firma där bolagets ägare medinvesterar tillsammans med kunderna på lika villkor. 

Peak Asset Management drivs utifrån principen om att alltid sätta kundernas intressen främst, genom genuin rådgivning och ett brett erbjudande. 

Peak Asset Management är en fristående, snabbfotad och modern investeringsrådgivare.

Läs mer här! 

Mer från Peak Asset Management

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Peak Asset Management och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?