1515
Annons

Bra att Sverige har stoppat digitalskatten

LEDARE. På tisdagen samlas EU:s finansministrar i Bryssel. Magdalena Andersson stannar hemma på grund av regeringsförhandlingarna. Två av hennes statssekreterare får representera Sverige.

EU-kommissionären Pierre Moscovici, som har utarbetat förslaget till digitalskatt.
EU-kommissionären Pierre Moscovici, som har utarbetat förslaget till digitalskatt.Foto:Virginia Mayo

Men Magdalena Anderssons insatser kommer ändå att prägla tisdagens möte. För där kommer digitalskatten att nå vägs ände. I fredags möttes EU-ländernas ambassadörer och då stod det klart att Sverige tillsammans med Irland, Danmark och Finland slutligen säger nej till förslaget, enligt nyhetssajten Euractiv.

Ett beslut att införa en ny skatt på EU-nivå kräver enhällighet i kretsen av regeringar, och Europaparlamentet har ingen beslutanderätt alls. Nu kommer frågan i stället att hanteras där den hör hemma, inom OECD som är det organ där utformningen av den framtida bolagsbeskattningen pågår.

Debatten kommer säkerligen att fortsätta och då bör man komma ihåg varför en specialskatt för digitala företag är fel:

* Det går inte att göra en rimlig avgränsning av vilka företag som är digitala. EU-kommissionen har producerat en lista med 112 företag, och där fanns inte bara Google och Amazon utan också Nasdaq, Kinnevikägda bolagen MTG och Zalando. Men alla storföretag är digitala på ena eller andra viset, och digitala företag säljer riktiga produkter och tjänster.

* Digitala företag betalar redan mycket skatt. Förutom bolagsskatt är det fastighetsskatt, arbetsgivaravgifter, och deras verksamhet genererar inkomstskatt för anställda och moms från kunder.

* En europeisk digitalskatt riskerar att uppfattas som ett sätt att vedergälla amerikanska företag, för det är ju i USA som techgiganterna har vuxit fram. Och EU:s argument mot amerikanska biltullar försvagas. Europa bör i stället förbättra sin konkurrenskraft och sitt innovationsklimat.

* Tanken om digitalskatt brytermot principen om vad det är som ska beskattas och vem som ska ta ut skatten. I stället för att bolagsskatten betalas där produkten utvecklas ska den nu betalas där tjänsten konsumeras. Skulle denna nya princip införas drabbas det exportberoende Sverige hårt.

* Digitalskatten bygger på omsättning och ska därmed betalas även av företag som går med förlust, som Spotify. Det är anmärkningsvärt att ett förslag som är tänkt att ersätta bolagsskatten får denna konsekvens.

* Digitalskatten är inget svar på oron över techbolagens makt. Reglering exempelvis av hur personuppgifter ska hanteras måste ske på annat sätt. Att techbolagen slår ut andra företag och hela branscher beror inte på felaktig beskattning.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?