ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bra att Sverige har stoppat digitalskatten

  • EU-kommissionären Pierre Moscovici, som har utarbetat förslaget till digitalskatt. Foto: Virginia Mayo

LEDARE. På tisdagen samlas EU:s finansministrar i Bryssel. Magdalena Andersson stannar hemma på grund av regeringsförhandlingarna. Två av hennes statssekreterare får representera Sverige.

Men Magdalena Anderssons insatser kommer ändå att prägla tisdagens möte. För där kommer digitalskatten att nå vägs ände. I fredags möttes EU-ländernas ambassadörer och då stod det klart att Sverige tillsammans med Irland, Danmark och Finland slutligen säger nej till förslaget, enligt nyhetssajten Euractiv.

Ett beslut att införa en ny skatt på EU-nivå kräver enhällighet i kretsen av regeringar, och Europaparlamentet har ingen beslutanderätt alls. Nu kommer frågan i stället att hanteras där den hör hemma, inom OECD som är det organ där utformningen av den framtida bolagsbeskattningen pågår.

Debatten kommer säkerligen att fortsätta och då bör man komma ihåg varför en specialskatt för digitala företag är fel:

* Det går inte att göra en rimlig avgränsning av vilka företag som är digitala. EU-kommissionen har producerat en lista med 112 företag, och där fanns inte bara Google och Amazon utan också Nasdaq, Kinnevikägda bolagen MTG och Zalando. Men alla storföretag är digitala på ena eller andra viset, och digitala företag säljer riktiga produkter och tjänster.

* Digitala företag betalar redan mycket skatt. Förutom bolagsskatt är det fastighetsskatt, arbetsgivaravgifter, och deras verksamhet genererar inkomstskatt för anställda och moms från kunder.

* En europeisk digitalskatt riskerar att uppfattas som ett sätt att vedergälla amerikanska företag, för det är ju i USA som techgiganterna har vuxit fram. Och EU:s argument mot amerikanska biltullar försvagas. Europa bör i stället förbättra sin konkurrenskraft och sitt innovationsklimat.

* Tanken om digitalskatt brytermot principen om vad det är som ska beskattas och vem som ska ta ut skatten. I stället för att bolagsskatten betalas där produkten utvecklas ska den nu betalas där tjänsten konsumeras. Skulle denna nya princip införas drabbas det exportberoende Sverige hårt.

* Digitalskatten bygger på omsättning och ska därmed betalas även av företag som går med förlust, som Spotify. Det är anmärkningsvärt att ett förslag som är tänkt att ersätta bolagsskatten får denna konsekvens.

* Digitalskatten är inget svar på oron över techbolagens makt. Reglering exempelvis av hur personuppgifter ska hanteras måste ske på annat sätt. Att techbolagen slår ut andra företag och hela branscher beror inte på felaktig beskattning.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies