Bra att ställa krav på nya medborgare

LEDARE. Nästan 20 år har det tagit, men nu är Sverige äntligen redo att införa krav på svenska och samhällskunskap för de som vill bli svenska medborgare. 

Foto:Jessica Gow/TT

När Liberalerna presenterade förslaget 2002 stötte det på brett och kraftigt motstånd och dåvarande partiledaren Lars Leijonborg anklagades för att ”fiska i grumliga vatten”. 

Men förslagen i den utredning som är en del av Januariavtalet och på onsdagen presenterades för justitie- och migrationsminister Morgan Johansson lär få stöd hos alla riksdagspartier utom möjligen V. Det ter sig ganska okontroversiellt eftersom alla europeiska länder utom Irland och Bulgarien enligt utredaren Mari Andersson har medborgarskapskrav.

Motståndet bland språkforskare har varit omfattande, men irrelevant. Invändningarna har varit att migranter har olika förutsättningar att lära sig. Att test riskerar leda till diskriminering av särskilt sårbara grupper. Men det faktum att alla inte klarar testet är inget skäl att inte ha det. Det går utmärkt att med uppehållstillstånd leva och arbeta i Sverige utan att vara medborgare. Kan man inte språket är det ändå inte mycket nytta med den rösträtt i riksdagsvalet som medborgarskapet ger.

Kritikerna säger också att den sociala integrationen inte ökar med medborgarskapstest. Men det finns ett tydligt samband mellan medborgarskap och bättre ekonomi/arbete och det är en bra början. Morgan Johansson framhöll också den kopplingen.

Utredarna har gjort ett bra jobb, det är de i arbetsför ålder, 16-66 år, som ska omfattas av kraven. Vissa undantag finns, exempelvis för statslösa. Den som har godkänt betyg i svenska åk 9 och uppåt behöver inte ta språktest. Språkkravet (som är i nivå med andra europeiska länder) ligger lite lägre på det skrivna och talade ordet, högre på läs- och hörförståelse. Samhällskunskapen ska handla om det demokratiska systemet. Proven administreras av Universitets- och högskolerådet och bekostas av provtagarna själva, totalt 2500 kronor. Det är bra, för den som inte klarar den utgiften är sannolikt inte tillräckligt etablerad i samhället. 

Morgan Johansson konstaterade på presskonferensen att många länder även har språkkrav på dem som söker permanent uppehållstillstånd och verkade vara öppen för en sådan diskussion, den bör i så fall inte vänta.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?