Annons

Bra att S-kongressen avstår från visioner

Ett antal partier har kongress den här hösten, bara ett år före valet. Socialdemokraternas kongress sköts upp till nu i november för att den inte skulle behöva hållas digitalt. En S-kongress är inte bara ett formellt beslutstillfälle, utan en stor begivenhet inom rörelsen. Och en möjlighet till uppmärksamhet som gör det chanslöst för andra partier att under den veckan dra till sig något som helst medialt intresse.

Foto:Anders Wiklund

När partiet tog beslutet att skjuta upp kongressen visste knappast någon att det skulle bli val av ny ordförande – det blir en rejäl bonus.

Räkna alltså med att allt politiskt fokus den första veckan i november riktas mot mässlokalerna i Göteborg. Men det är inte på grund av de politiska besluten på kongressen. Att döma av kongresshandlingarna kommer inga nya visioner att stakas ut.

Det är rimligt. Socialdemokraterna kan inte gärna lansera helt nya förslag - i så fall borde ju dessa redan vara påbörjade under partiets sju år vid regeringsmakten. Och eftersom partiet räknar med att sitta vid makten även fortsättningsvis går kongressbeslut rätt in i Rosenbad, och det gäller att undvika nya förpliktande vägval.

Det är också bra för Sverige om det inte blir några nya S-märkta reformer, åtminstone inte sådana som förs fram i den interna debatten.

Exempelvis gäller det skatterna. Ett antal motioner (215 stycken!) har krävt skattehöjningar, införande av arvsskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Dessutom föreslog en tung arbetsgrupp i partiet i juni att kapitalskatterna ska höjas kraftigt och att det ska införas ett tak för hur mycket pengar man kan ha på ett investeringssparkonto, med dess särskilda skatteregler. Ett lågt tak, ska tilläggas. Det pikanta var att den arbetsgruppen leddes av Magdalena Andersson.

I partistyrelsens förslag till kongressbeslut är allt detta borta. Det är nej till arvsskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Också nej till nya kapitalskatter som kan uppfattas som en dold fastighetsskatt. Alla ska begripa att Socialdemokraterna inte vill ställa till det för folk (och det underlättar också relationen med Centerpartiet).

På samma sätt är det med andra politikområden. Inga programförklaringar om ny inriktning. Det gäller tyvärr också de motioner om att bygga ny kärnkraft, som avstyrks bestämt av partistyrelsen.

Moderaterna ska också hålla stämma, om några veckor. De är i motsatt situation. De har inget maktinnehav att försvara just nu, inga färska regeringsår då de borde ha genomfört den politik de nu går fram med. Moderaterna kan med andra ord utnyttja sin oppositionsposition maximalt, men samtidigt besinna sig. Det stämman beslutar måste ju partiet genomföra eller i varje fall initiera efter en valseger.

Den politiska fråga på stämman som Moderaterna vill ge uppmärksamhet är brottsbekämpningen. Det är knappast överraskande och den fråga där Moderaterna har mest att vinna. Partiet kallar förslagen ”En ny brottsbalk”. Partiet konstaterar att brottsbalken är 60 år gammal och behöver ersättas med en ny.

Givetvis begriper M-ledningen att brottsbalken har ändrats på punkt efter punkt genom decennierna. Och att kalla förslaget ”ny brottsbalk” är nog mest ett sätt att paketera de förändringar av strafflagstiftningen som partiet vill ha. Ett tillåtet grepp i politiken.

Moderaterna har ingen motionshantering vid den här stämman, och det går därför inte att utläsa av handlingarna om det finns några politiska motsättningar att tala om i partiet. Men det är lätt att dra sig till minnes att moderata statsråd fick kämpa för sin linje på stämmor under allianstiden. På Socialdemokraternas kongress kommer det säkert att bli just så, att ministrar får försvara beslut som kongressdeltagare inte anser ligger i linje med partiets ståndpunkter.

Magdalena Andersson kommer att väljas med ett mycket starkt mandat. Hon har lovat att hon vill ”ta Sverige framåt”. Om hon håller fast vid det borde det inte att bli någon vänsterkantring i Göteborg.

Det bästa som kan hända är att S-kongressen blir så visionslös som den ser ut att bli. För när Socialdemokraterna ska staka ut framtidsidéer brukar det gå vänsterut.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera