Annons

Bra att riksdagen inte låter sig kortslutas

LEDARE. Tre partier – Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet – går samman för att ändra reglerna om arbetskraftsinvandring. De räknar med stöd av Sverigedemokraterna och får därmed en majoritet i riksdagen bakom sig.

Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard från den presskonferens där de presenterade Moderaternas inställning till arbetskraftsinvandring.
Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard från den presskonferens där de presenterade Moderaternas inställning till arbetskraftsinvandring.Foto:Anders Wiklund

Det de vill genomföra är mindre ändringar i systemet, men det är ändå viktigt att denna majoritet kan få igenom sina ståndpunkter. De tre vill ha en hårdare skrivning om att de så kallade kompetensutvisningarna ska stoppas. Anställningskontrakt ska bifogas vid ansökan till Migrationsverket och skärpta straff för arbetsgivare som missbrukar systemet.

Men förslaget om försörjningskrav vid arbetskraftsinvandring är inte med, inte heller idén om ett betydligt högre lönekrav.

De tre partierna kunde uppenbarligen inte enas om några större förändringar. Detta är ett viktigt konstaterande, eftersom företrädare för januaripartierna har antytt att oppositionspartierna går emot sina egna värderingar när de har gått samman i olika frågor (”krokat arm” som centerpartisten Anders W Jonsson brukar uttrycka det). Nu vet vi att oppositionen inte är beredd att göra det, i alla fall inte i de stora frågorna när det gäller arbetskraftsinvandring. Där är skillnaderna alltför stora mellan partiernas linjer.

Regeringen och dess stödpartier förfogar inte över en majoritet. I en del frågor försöker regeringen lösa detta med förhandlingar med riksdagens partier, som åtgärder mot gängbrottslighet. Men i de flesta frågorna har lösningen i stället varit januariöverenskommelsen. De fyra partierna har alltså gjort upp om olika lösningar och har räknat med att oppositionen inte skulle kunna enas om ett gemensamt motförslag.

Nu vet vi att det inte fungerar så. Att januaripartierna har kommit överens om att inte ändra något avgörande i reglerna om arbetskraftsinvandring är faktiskt inte bindande för andra partier. 

Sannolikt kommer oppositionspartierna att tvinga fram förändringar i flera andra punkter i januariöverenskommelsen. Den tydligaste vinsten med detta är att denna regering, och framtida, får klart för sig att det inte går att kortsluta riksdagen.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?