1515
Annons

Bra att ny lag avslöjar dolda indexfonder

LEDARE. Nya fondlagen tvingar fonder som vill kalla sig aktivt förvaltade att byta strategi.

Di rapporterade på torsdagen om den nya lag som kräver att fonder som kallar sig ”aktivt förvaltade” redovisar att de faktiskt avviker från index. Under lång tid har många fondbolag tagit extra betalt för aktiv förvaltning när de i själva verket har följt index. Det ser ut som rent bedrägeri, men det finns förklaringar. 

Om en global fond eller USA-fond vill ge avkastning minst i nivå med det index som de utvärderas utifrån, måste de äga de storbolag som dominerar listan. De senaste åren har FANG-bolagen (Facebook, Amazon, Netflix, Google) drivit börsuppgången, de står för 25-30 procent av börsvärdet på amerikanska S&P500. Det gör att fonderna som placerar i dem automatiskt hamnar nära index.

I realiteten är det därför ofta svårt för stora globala, teknik- eller USA-fonder att hävda att de är aktivt förvaltade, och det borde prägla deras prissättning. Financial Times skriver (9/1) att en enskild sektors börsdominans inte är något nytt. Det var likadant under dotcom-åren runt 2000, och under framväxten av de stora oljebolagen. Men när indexfonderna dök upp med sina rekordlåga avgifter synliggjorde de fenomenet. Utvecklingen har drivit allt fler placerare mot billiga indexfonder. I augusti 2019 placerades för första gången mer nytt kapital i indexprodukter än i aktiv förvaltning i USA. Förra året ökade andelen kapital som följer index till över 40 procent globalt, och nära 50 procent i USA.

Eftersom indexfonder har en självförstärkande effekt, bolag med högt börsvärde ökar än mer när fler ”måste” placera där för att följa index. Undervärderade bolag fortsätter att vara undervärderade. Fonder som vill kalla sig aktivt förvaltade måste därför byta strategi och sikta på medelstora och mindre bolag, eller på annat sätt specialisera sig, för att kunna hävda att bolagsanalysen har betydelse. De kan också tillföra värde genom tillgångsallokering.

En av Sveriges mest framgångsrika aktiva förvaltare är Carnegies Simon Blecher. Han säger ”för att slå index måste man avvika från index”. Det innebär en annan typ av risk som är mindre flödesteknisk och istället allokerar kapital till bolag som behöver och förtjänar det. En annan stor fördel med aktiv förvaltning är att den kan agera för att möta makro- och marknadsrisker, och ställa om inför befarade nedgångar.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?