Annons

Bra att L säger ifrån om höjda kapitalskatter

LEDARE. Liberalerna tänker gå emot socialdemokratiska krav på höjda kapitalskatter. Till Di säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L, att Sverige inte behöver ”mer klasskampsretorik och höjda skatter. Vi behöver bättre villkor för Sveriges företagare.”

Mats Persson
Mats PerssonFoto:Jessica Gow

Detta behöver sägas, eftersom det handlar om den kanske fluffigaste punkten i januariöverenskommelsen – den som handlar om en skattereform som ska åstadkomma en lång rad saker, sinsemellan motstridiga.

Från socialdemokratiskt håll har det länge talats om att det är höga kapitalinkomster som har gjort att de ekonomiska klyftorna har ökat. Och 3:12-reglerna har pekats ut, alltså de skattebestämmelser som styr hur mycket skatt företagare ska betala på sin utdelning.

Säkerligen inser ekonomen Magdalena Andersson att kapitalskatterna inte kan höjas eftersom de redan är höga, internationellt konkurrensutsatta och planeringsbara. Och att om entreprenörsskatten höjs så påverkas investeringsviljan negativt. Men politikern Magdalena Andersson levererar ett annat budskap, och det ligger till vänster.

Enligt uppgift är det bara detaljer som återstår innan formerna för skatteförhandlingarna är klara. Den stora frågan är hur många partier som ska bjudas in. Är det bara för de fyra januaripartierna eller ska de andra också finnas med? Det kommer naturligtvis ha stor betydelse för hur en eventuell skattereform kommer att landa.

Om alla partier är med måste det öppna för nya majoriteter, exempelvis att de borgerliga partierna intar samma hållning i en del skattefrågor. Det måste vara det som Mats Persson har i bakhuvudet när han i Di-intervjun säger att han är beredd att fälla Magdalena Anderssons tidigare förslag om ny 3:12-skatt om det läggs fram på nytt.

För övrigt är det bra att Liberalerna protesterar mot att höjda pensioner ska betalas med högre arbetsgivaravgifter. Det skulle innebära en skattechock och höjda arbetskraftskostnader, i en tid då konjunkturen är osäker och ingen kan veta hur hårt coronaviruset kommer att slå mot världsekonomin och därmed mot svensk exportindustri.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?