ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Bra att L säger ifrån om höjda kapitalskatter

  • Mats Persson Foto: Jessica Gow

LEDARE. Liberalerna tänker gå emot socialdemokratiska krav på höjda kapitalskatter. Till Di säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L, att Sverige inte behöver ”mer klasskampsretorik och höjda skatter. Vi behöver bättre villkor för Sveriges företagare.”

Detta behöver sägas, eftersom det handlar om den kanske fluffigaste punkten i januariöverenskommelsen – den som handlar om en skattereform som ska åstadkomma en lång rad saker, sinsemellan motstridiga.

Från socialdemokratiskt håll har det länge talats om att det är höga kapitalinkomster som har gjort att de ekonomiska klyftorna har ökat. Och 3:12-reglerna har pekats ut, alltså de skattebestämmelser som styr hur mycket skatt företagare ska betala på sin utdelning.

Säkerligen inser ekonomen Magdalena Andersson att kapitalskatterna inte kan höjas eftersom de redan är höga, internationellt konkurrensutsatta och planeringsbara. Och att om entreprenörsskatten höjs så påverkas investeringsviljan negativt. Men politikern Magdalena Andersson levererar ett annat budskap, och det ligger till vänster.

Enligt uppgift är det bara detaljer som återstår innan formerna för skatteförhandlingarna är klara. Den stora frågan är hur många partier som ska bjudas in. Är det bara för de fyra januaripartierna eller ska de andra också finnas med? Det kommer naturligtvis ha stor betydelse för hur en eventuell skattereform kommer att landa.

Om alla partier är med måste det öppna för nya majoriteter, exempelvis att de borgerliga partierna intar samma hållning i en del skattefrågor. Det måste vara det som Mats Persson har i bakhuvudet när han i Di-intervjun säger att han är beredd att fälla Magdalena Anderssons tidigare förslag om ny 3:12-skatt om det läggs fram på nytt.

För övrigt är det bra att Liberalerna protesterar mot att höjda pensioner ska betalas med högre arbetsgivaravgifter. Det skulle innebära en skattechock och höjda arbetskraftskostnader, i en tid då konjunkturen är osäker och ingen kan veta hur hårt coronaviruset kommer att slå mot världsekonomin och därmed mot svensk exportindustri.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer